Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.12.2018.
03:30
mondo.rs, Vestionline A

Kako da produžite rok trajanja automobilskim gumama

Vozači koji ne poseduju all season gume dva puta godišnje se susreću sa obavezom da svoje letnje, odnosno zimske pneumatike, moraju da odlože na nekoliko meseci. Osim što zahtevaju određeni prostor, gume bi trebalo da se skladište na pravilan način koji će doprineti da duže traju.

pixabay.com
Zadnje gume bi trebalo montirati napred i suprotno tome prednje treba montirati pozadi

Gume možete da skladištite sami, ili u nekom od hotela za gume koji su danas sve popularniji. Tako za određenu svotu novca, koja se u našoj zemlji kreće između tri i pet hiljada na godišnjem nivou, možete biti sigurni da su vaše gume pravilno odložene i da će nepromenjene sačekati sezonu.

Za pravilno skladištenje imate dve mogućnosti: da vam oba kompleta guma budu montirana na felne, ili da skladištite samo gume i da prilikom zamene radite montažu odnosno demontažu sa felni. Prva opcija je možda u startu veća investicija, ali sa druge strane „skidanje“ gume sa felni više košta od zamene celog točka, a pritom i duže traje.

Veoma je važno da pre nego što skinete gume sa automobila označite pozicije na kojima su se nalazile. Prilikom montaže tih guma sledeće sezone, zadnje gume bi trebalo montirati napred i suprotno tome prednje treba montirati pozadi. Ta rotacija se radi zbog toga što se gume na različitim osovinama nejednako troše.

Sledeća bitna stvar je da ih pre odlaganja dobro operete i osušite jer na taj način sprečavate pojavu korozije. Izvadite sitne kamenčiće iz krampona gume kako ne bi oštetili šare. Ako čuvamo gume bez felni, bitno je dobro ih očistiti i sa unutrašnje i sa spoljašnje strane, a zatim napumpati do 3 bara, jer će se ona vremenom ispustiti vazduh.

Temperatura u prostoriji u kojoj planirate čuvanje guma ne bi trebalo da bude veća od 25Cjer se pri većim ili manjim temperaturama svojstva gumene smeše mogu promeniti i ugroziti njen vek trajanja. Poželjno je da prostorija za skladištenje bude mračna i suva. Preporučuje se da gume budu izolovane od direktne sunčeve svetlosti kao i intenzivne veštačke svetlosti sa visokim UV sadržajem.

Kod odlaganja bitno je da su one budu poređane slobodno, u njihovom prirodnom položaju. Gume koje su na felnama se skladište horizontalno, tj. vodoravno ili se obese o držače. Ako skladištite gume horizontalno, preporučuje se menjanje njihove pozicije bar jednom mesečno, kako ne bi došlo do deformacije.

Ako posedujete gume bez felni, pravilno ćete ih skladištiti ako ih držite uspravno na podu, jednu pored druge. U tom slučaju potrebno je da ih malo zarotirate (za trećinu kruga) svakih mesec dana, kako se ne bi deformisale. Vodite računa da gume stoje pravo.

Ne dozvolite da vas sneg iznenadi već obavezno nabavite svoj par zimskih guma. Continentalza zimsku vožnju preporučuje WinterContact™ TS 860, kao model koji pruža maksimalnu bezbednost u snežnim uslovima za vozila u kompakt i srednjoj klasi. U ponudi se takođe nalaze i dve zimske gume za vozila koja su veća i sa više sportskog duha, WinterContact™ TS 850 P (performanse) i nedavno plasirana Winter Contact™ TS 860 S (sport) koje imaju veličinu do 22 inča.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online