Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.10.2018.
05:30
Vestionline, b92.net A

Koji modeli nestaju iz Opelove game?

Opel će do 2020. lansirati osam potpuno novih ili osveženih modela ali će zato neki drugi, koji su manje traženi, morati da budu ukinuti.

youtube/ Car TV
Opel Adam

Krajem 2019. nemački proizvođač obustaviće prodaju modela Adam, Karl i Cascada. Ta tri specifična automobila ne uklapaju se u Opelovu strategiju koja podrazumeva da se šansa i prednost u proizvodnji da modelima koji se prodaju u velikim serijama. 

Sva tri pomenuta modela su specifična na svoj način. 

Opel Adam, nazvan po osnivaču ove nemačke kompanije, koji je predstavljen 2012. kao gradski lajfstaj auto i rival veoma uspešnim i prodavanim modelima poput FIAT-a 500 ili MINI-ja, nije pravdao očekivanja i nije se nametnuo kao ozbiljan konkurent ovom dvojcu. 

Adam je "izrodio" i tri specijalne verzije - sportski Adam S sa 150 ks, kros model Adam Rocks i kombinaciju ta dva, pod oznakom Adam Rocks S.

Sa druge strane, model Karl (koji je kao i Adam dobio ime po jednom od članova porodice Opel) nije imao lajfstajl pretenzije, već je trebalo da popuni prazninu u segmentu malih gradski automobila, sa povišenom i praktičnom karoserijom sa 5 vrata. 

Karl je i lansiran krajem 2014. umesto odlazeće Agile, a proizvodi se u Južnoj Koreji, zbog čega je u startu nešto skuplji od konkurencije na evropskom tržištu, pa možda i u tome treba tražiti uzroke njegovog relativnog neuspeha. 

Osim toga, u pitanju je automobil razvijen još dok je vlasnik Opela bio General Motors (izrađuje se upravo u GM fabrici u Koreji). Kako je u međuvremenu kompaniju kupio francuski PSA, postepeno se ukidaju modeli iz GM ere, a umesto njih na scenu stupaju novi Opeli, bazirani na PSA mehaničkoj platformi. 

Pored standardne verzije, kupcima je ponuđena i kros varijanta - Karl Rocks 

Naslednik Karla za sada nije najavljen.

Poslednji od tri modela kojima će krajem naredne godine biti zapečećena sudbina je kompaktni kabriolet Cascada iz 2013, takođe razvijen na GM mehanici. 

Nestanak ovog automobila sa scene nije toliko neočekivan, pošto se kabrioleti danas veoma slabo prodaju, a kao što je najavljeno, Opel će se u narednom periodu fokusirati na razvoj i proizvodnju velikoserijskih vozila. 

nače, ova tri modela prodaju se u Velikoj Britaniji pod značkom marke Vauxhall (Karl se na Ostrvu zove Viva), a pošto je PSA zajedno sa Opelom prošle godine kupio i Vauxhall, očekuje ih ista sudbina kao i sestrinske automobila na kontinentalnom delu Evrope.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online