Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.09.2018.
05:30
Vestionline, b92.net A

Rentirate automobil u inostranstvu?

Iznajmljivanje automobila na putu u inostranstvu je jedan od najboljih načina da sebi pružite krajnju slobodu.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Rentirani automobil vam daje fleksibilnost da pokrijete više terena, napravite izmene u poslednjem trenutku u svom planu puta i istražite poputno nepoznatu teritoriju, što često dovodi do jedinstvenih iskustava. 

Međutim, iznajmljivanje automobila nije uvek jednostavno. Potrebno je uzeti u obzir brojne faktore, a ovo su neki od saveta koji vam to mogu olakšati: 

Budite kreativni sa lokacijama za preuzimanje i vraćanje 

Nije nužno da iznajmite automobil odmah na aerodromu. Ponekad je jeftinije platiti taksi i rentirati vozilo nekoliko kilometara dalje, ili čak u mestu u kojem ste smešteni. Takođe, uvek možete da izaberete i drugačiju lokaciju za preuzimanje vozila od one na kojoj se ga platili. Isto tako, često nije nužno da ga vratite na istu lokaciju sa koje ste ga "pokupili". Često manja doplata kako bi se automobil predao na drugom mestu može da vam indirektno uštedi novac, ali pre svega vreme i dodatno produži odmor. 

Ova pravila posebno važe za posetu zemljama kao što su SAD, Velika Britanija i sličnim, koje imaju velike lance rent-a-kar kompanija, pa možete automobil preuzeti u jednom, a vratiti ga u potpuno drugom gradu.

pixabay.com

Razmislite dva puta pre uzimanja osiguranja 

Da li uzeti osiguranje ili ne je verovatno jedan od najkontroverznijih predmeta kada je u pitanju iznajmljivanje automobila u inostranstvu. Iako često potpuno nepotrebno, svega nekoliko desetina dolara vredno osiguranje može da vas spasi ogromnog stresa i glavobolj. Posebno ukoliko se dogodi da vozite rentiran automobil u trenutku neke oluje ili po lošim putevima. Naravno, svako osiguranje je drugačije, pa dobro obratite pažnju na sitna slova i svaku stavku u njemu, kako biste bili sigurni da pokriva one subjekte koji su ključni. 

Primera radi, u Grčkoj često osiguranje ne pokriva podvožje automobila, a na divnim ostrvima ćete neretko obilaziti puteve koji su više jaruge i kanali nego kolovozi, a u takvim situacijama skoro pa obavezno će da strada neki deo ispod automobila. Stoga, kada se odlučite da iznajmite automobil, dobro se informišite o lokaciji na kojoj ćete ga voziti, kako biste znali s kakvim uslovima ćete se sresti. 

Vrlo bitna stavka je i - međunarodna vozačka dozvola. Ona nije neophodna u svakoj, ali jeste u mnogim zemljama Evrope i sveta. Stoga se informišite pre nego što krenete na put, a planirate da rentirate automobil, da li vam je neophodna. U našem okruženju je za neke zemlje potreban i zeleni karton, za koji verovatno više ni nisu svesni u ostatku sveta da postoji. Pa ako planirate da kolima otputujere, na primer u Grčku, on vam je neophodan ako vas vaš put vodi kroz Makedoniju. Bosna i Hercegovina je druga zemlja u kojoj na graničnom prelazu uz standardna dokumenta od vozača traže i zeleni karton. 

I za kraj, ali ne i najmanje važno, naprotiv. Svaka zemlja ima svoj zakon u pogledu saobraćajnih pravila. Nešto što je dozvoljeno ili se možda toleriše u Srbiji nije slučaj i u inostranstvu. I u ovom pogledu se dobro informišite o propisanim normama, a za početak je dovoljno da poštujete saobraćajne znakove i osnovna pravila vožnje koja su neophodna i u našoj zemlji. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online