Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.09.2018.
03:30
b92.net A

Skraćuju vreme punjenja baterija na 10 minuta?

Uz relativno mali radijus kretanja, predugo čekanje na dopunu pogonskih baterija najveći je nedostatak današnjih automobila na struju. Međutim, to bi uskoro moglo da se promeni.

wikipedia.org/Carlquinn
Foto: Ilustracija

Mnogi proizvođači automobila budućnost individualnog prevoza vide u vozilima na električni pogon i rade na tome da unaprede nove modele kako bi vlasnicima olakšali svakodnevno korišćenje. 

Autonomija vožnje električnih automobila postepeno se povećava, pa sve više ovih vozila može bez problema da pređe preko 300 km sa punim baterijama. To je dovoljno za svakodnevne potrebe prosečnog vozača, ali ne i kada se putuje na dužim međugradskim distancama. 

U tom slučaju, vlasnici elektroautomobila treba da se naoružaju strpljenjem, s obzirom da moraju da prave pauze kako bi dopunili baterije i mogli da nastave vožnju. 

Vreme punjenje pogonskih baterija varira u zavisnosti od modela automobila i vrste punjača. Tako, na primer, vlasnici električnog modela Chevrolet Bolt za potpunu dopunu baterija na kućnim utičnicama od 240 V moraju da čekaju preko 9 sati. 

Nešto bolja situacija je sa Nissanom Leaf koji se - kada je priključen na standardnu naponsku mrežu od 220 V - puni do kraja za oko 7,5 sati. 

Brzi punjači skraćuju značajno ovo vreme, pa je često dovoljno 20-30 minuta da bi se baterije koliko-toliko napunile i omogućile nastavak vožnje. Ipak, i to je prilično dug period u poređenju sa vremenom potrebnim da se napuni rezervoar automobila koji koristi benzinski ili dizel motor. 

Kako saznaje Blumberg, General Motors (GM) namerava da skrati vreme dopune baterija na brzim punjačima na ispod 10 minuta, a da pritom automobil dobije dovoljno električne energije za narednih 300 km vožnje. 

To je značajno poboljšanje u odnosu na današnje brze punjače i naprednije rešenje čak i od najavljene Porsche tehnologije koja će budućem električnom modelu Taycan omogućiti da za 4 minuta punjenja može da pređe dodatnih 100-ak km. 

Nema sumnje da bi punjač na kome radi GM u velikoj meri unapredio karakteristike elektroautomobila i učinio ga privlačnijim potencijalnom kupcu, ali još uvek nije poznato kada bi ova tehnologija mogla da se primeni na serijskim modelima i - što je još važnije – koliki bi bili troškovi implementacije takvog punjača. 

Od toga zavisi da li će jedan takav brzi punjač u bliskoj budućnosti biti u masovnoj upotrebi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online