Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 26.07.2018.
06:30
b92.net A

U čijim rukama je budućnost FIAT-a?

Italijansko-američka kompanija Fiat Chrysler Automobiles (FCA) postavila je pre nekoliko dana Majkla Menlija za novog direktora i naslednika Serđa Markjonea, koji je preminuo u sredu.

EPA/Mauritz Antin
 

Menli nema toliko zvučno ime u autoindustriji, rođen je u Engleskoj, diplomirani je inženjer, uz master poslovne administracije i ima klasičan profil čelnika kompanije iz auto-industrije. 

Karijeru je počeo u prodajnom salonu, dakle zna kako izgleda rad na "terenu", u prvim redovima prodaje. Kada je firmu u kojoj je radio 2000. kupio Daimler Chrysler, Menli je postao odgovoran za razvoj prodajne mreže za Veliku Britaniju. 

Nakon tri godine stigao je do sedišta kompanije u Detroitu, a pošto su Nemci prodali Chrysler fondu Cerebrus 2007, postao je direktor prodaje i odgovoran za razvoj brenda u Aziji. U trenutku velike ekonomske krize bio je potpredsednik Chryslera i glavni za globalnu prodaju, ali ubrzo je kompanija bankrotirala. 

Dolaskom Fiata i stvaranjem FCA grupacije Menli postaje direktor Jeep odeljenja i pod njegovim vođstvom ovaj brend beleži najbolje rezultate u istoriji. Prodaja je sa 497.000 u 2008. "skočila" na 1,9 miliona u prvoj polovini 2018, uz razvoj novih verzija Cherokee, Compass, Renegade, Wrangler i Grand Commander modela, te otvaranja fabrika u Kini, Brazilu i Italiji. 

Menli je učinio Jeep dominantnim igračem u segmentu, ovaj brend pokriva čak 80% SUV segmenta, a sprema se da do 2022. pokrije ceo segment sa kamionetom i modelom sa sedam sedišta, povratkom modela Wagoneer, a u planu je i najmanji urbani model u klasi ispod Renegadea.

Tanjug/AP
 

Engleski inženjer ima drugačije "političke" karakteristike u odnosu na svog prethodnika Markjonea, ali će one omogućiti FCA da nastavi utabanom stazom čiji je cilj investicije od 45 milijardi dolara do 2024, od čega devet milijardi u električni segment. 

Za razliku od Markjone ima autoritet u tehničkom sektoru, izuzetno dobro poznaje tržište Azije, koje je danas možda i ključno u automobilskoj industriji. Treća važna njegova karakteristika je američko tle, koje postaje izuzetno nestabilno usled trgovinskog "rata" SAD na čelu sa predsednikom Donaldom Trampom sa Kinom. 

Najveća promena njegovim dolaskom je što će se fokus kompanije sada još više pomeriti sa Torina, značajno više će udaljiti Fiat i FCA od Italije nego što je to i Markjone uradio i ostavio mu u nasleđe. 

Štaviše, prvi put u istoriji Fiata direktor kompanije ne govori italijanski! 

Ipak, FCA bi s njim trebalo da dobije na poznavanju prodajne mreže i razvoja brenda i tako izvuče maksimum iz prilike koju pružaju premijum modeli poput Maseratija i Alfa Romea. 

Glavno pitanje ispred FCA sa Menlijem na čelu je da li će on ubrzati i kompletirati najavljena spajanja sa drugim kompanijama, a pominjali su se Hyundai i Kinezi, ili će da ostavi sopstveno nasleđe tako što će odvesti FCA u nekom novom smeru

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.07.2018. 10:23
"U čijim rukama ..." Фијат никад није био? Па Фијат никад није био и никад неће бити у српским рукама. Ако Србин не оде у печалбу Америма, Италијанима, Швабама... ти исти дођу у Србију и цеде га ко лимун. Политика, другог степена са две непознате, нершива.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online