Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.07.2018.
05:30
Vestionline, b92.net A

Niko neće najjeftiniji auto na svetu

Indijski Tata Nano pompezno je najavljen 2008. kao najjeftiniji auto na svetu sa cenom od 2.000 dolara. Deset godina kasnije, model koji je trebalo da postane bestseler u toj zemlji nije opravdao očekivanja.

commons.wikimedia.org/by oval_BURNS

Kada je pre jedne decenije predstavljen Tata Nano, proizvođač je verovao da će se ovaj mali gradski automobila zahvaljujući izuzetno pristupačnoj ceni prodavati kao alva. Pogotovo u jednoj državi kao što je Indija. 

Kao brzo rastuće tržište i druga najmnogoljudnija zemlja na svetu, u kojoj bezbednosni standardi u saobraćaju nisu toliko visoki, čiinilo se da je Indija idealno tlo za jeftin mali model sa 4 vrata.

Nano je bio namenjen pre svega onima koji kupuju svoj prvi auto, kao i onima koji bi svoje manje bezbedne mopede i skutere uz mala ulaganja rado zamenili za ugodnije vozilo sa 4 točka i zatvorenom putničkim kabinom. 

Međutim, sve ove računice su u stvarnosti pale u vodu. Kako piše Automotive News, prodaja je daleko ispod planirane, pa će Tata Nano prestati da se proizvodi u ovom obliku najkasnije 2020.

Kada je predstavljen 2008, Nano je u Indiji koštao oko 2.000 dolara, što je bio neverovatan podatak iako se znalo da je Tata maksimalno skresao troškove proizvodnje. 

Čak i unapređena verzija - Nano GenX, koja je lansirana 2015. sa cenom od 3.125 dolara i dalje je bila izuzetno jeftina. Međutim, Indijcima to nije bio dovoljan razlog da pohrle u auto-salone i krenu da masovno kupuju ovaj automobil. 

Mnogi od onih koji su bili dovoljno platežno sposobni da nabave Nano nisu želeli da ih dovode u vezu sa nečim što se reklamira kao "najjeftiniji auto na svetu". 

Takođe, automobil je imao lošu reputaciju u pogledu bezbednosti, što je odbijalo potencijalne kupce.

Nano GenX stigao je 2015. sa brojnim unapređenjima koja su pre svega bila fokusirana na veću praktičnost automobila i ugodniju vožnju. 

Model je tako dobio Bluetooth funkciju, USB i AUX priključke, zatim veći rezervoar i servo upravljač. 

Za auto koji je tada koštao nešto malo iznad 3.000 dolara, bila su to značajna unapređenja – ali očigledno nedovoljna za kupce kojih opet nije bilo u velikom broju.

Tri godine kasnije, Nano je dotakao dno. Tata je u junu 2018. proizveo samo jedan primerak ovog automobila, dok je u junu 2017. sa fabričkih traka sišlo 275 vozila, navodi Automotive News. U istom mesecu opao je i izvoz, sa 25 automobila, na 0 u junu ove godine. 

Neminovno gašenje ovog modela kome je, izgleda, otpočetka bila zapečaćena sudbina, pokazuje da je i ova - kao i mnoge druge zamisli koje su na parpiru obećavale - doživela fijasko u realizaciji. 

To što je Nano projektovan da zadovolji osnovne potrebe za automobilom šire populacije u Indiji, ne znači da će ga ta ista populaciji automatski prigrliti.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online