Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.07.2018.
01:30
Vrele gume A

Tesla će u Šangaju proizvoditi po 500.000 automobila godišnje!

Kompanija Tesla je postigla sporazum sa predstavnicima vlasti u Šangaju da u tom gradu konstruiše postrojenje koje će proizvoditi po 500.000 automobila godišnje. Ovo postrojenje, zvanično nazvano "Gigafactory 3" će biti lociranu u Lingagnu, zoni slobodne trgovine u blizini Šangaja.

pixabay.com
 

Reč je o prvoj fabrici te vrste u Kini, koja je u potpunom vlasništvu stranog investitora, i vrlo verovatno je reč o najvećoj stranoj investiciji u sektoru proizvodnje u tom gradu. Naime, do sada je tu "titulu" nosio Diznijev park. 

Memorandum o razumevanju koji su potpisale dve strane predviđa da će se u okviru nove giga-fabrike odvijati sve delatnosti, od razvojno-istraživačkih, do proizvodnih i prodajnih, navodi se u izveštaju novina "South China Morning Post". 

Takođe se navodi da će konstrukcija ove fabrike početi već od januara sledeće godine. 

Naime, danas se u vestima širom sveta govori o dečacima koji su bili zarobljeni u pećini u Tajlandu, a u proces njihovog spašavanja bio je uključen i Ilon Mask, koji je konstruisao mini podmornice u kojima je trebalo da dečaci budu izvučeni iz pećina.

Njegova kompanija je u rekordnom roku završila konstrukciju tih podmornica, iako one na kraju nisu upotrebljene.

U svakom slučaju, dečaci i njihov trener su uspešno izašli na površinu zemlje, zahvaljujući velikom broju hrabrih ljudi koji su učestvovali u njihovom spašavanju.

Odatle se Mask uputio u Šangaj, gde je lično prisustvovao potpisivanju sporazuma. 

Ilon Mask je u prošlosti kritikovao politiku kineskih vlasti kojom je bilo propisano da strani proizvođači automobila, ukoliko žele da izrađuju vozila u Kini, moraju najpre da osnuju zajedničko preduzeće sa domaćim partnerima sa vlasničkim udelom 50:50, a zatim mogu da grade fabriku.

Ubrzo nakon te kritike, predstavnici kineskih vlasti su najavili da planiraju da do 2022. ukinu ovaj propis za kompanije koje izrađuju automobile sa alternativnim pogonskim sistemima, poput električnih, što je i omogućilo Tesli da izrađuje svoje modele u toj zemlji. 

Najava o sporazumu o izgradnji fabrike u Kini dolazi samo par dana posle povećanja carina na uvoz američkih električnih automobila u tu zemlju, što je dovelo do porasta cena Teslinih vozila za oko 20%.

U svakom slučaju, cena Teslinih vozila u Kini će drastično opasti kada postrojenje u Šangaju postane potpuno operacionalno. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online