Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.12.2017.
05:30
Vesti A

Vodič do otadžbine: Radovi usporavaju vožnju

Pošto se približavaju praznici kada veći broj naših ljudi iz dijaspore, iako je zimski period, odlučuje da putuje u otadžbinu automobilom, reporteri "Vesti" su prošli ovom trasom pa sa čitaocima delimo utiske i iskustva koji im mogu biti od koristi.

pixabay.com
Oprezno vozite (Foto: Ilustracija)

Treba imati u vidu da pored vremenskih (ne)prilika teškoće stvaraju i radovi na putu kroz Nemačku, Austriju i Hrvatsku. Zbog radova u tunelu Karavanke saobraćaj se odvija naizmenično uz pola sata čekanja. Sve to govori da treba računati na sporu vožnju, zastoje i čekanje zbog vremenskih uslova, radova na putu i u tunelu, ali i graničnih prelaza Bregana, Gradiška i Brod.

Već na putu kroz Bavarsku vozači se susreću sa sporom vožnjom zbog radova na putu, a najduža deonica je kod skretanja za Bad Ajbling. Posle ulaska u Austriju veći radovi su na putu prema Sloveniji kod skijaškog centra Flahau. Tu se saobraćaj premešta u jednom pravcu nekoliko puta sa desne na levu stranu, ali je ipak najveća dozvoljena brzina 80 kilometara na sat. U nekim delovima Austrije, u prvom redu u regionu Flahau ima dosta snega na brdima, ali je put mahom čist i mokar, pa treba biti oprezan tokom noći, pogotovo u ranim jutarnjim satima zbog poledice na mostovima i prevojima.

U oba velika austrijska tunela Tauern i Kačberg vozi se usporeno i jednom trakom sa ograničenjem brzine od 60 kilometara na sat. Ista brzina je i prilikom prolaska kroz tunel Karavanke gde se takođe radi, pa se u oba pravca vozi naizmenično sa čekanjem od pola sata.

Putovanje kroz Sloveniju prema Hrvatskoj odvija se bez zastoja osim na nekadašnjim naplatnim rampama gde je zbog kontrole službenika DARS i provere ispravnosti vinjete brzina ograničena na svega 40 km/h. Na graničnom prelazu Bregana tokom sedmice kraće se čeka , jer nema dugih kolona automobila, ali za vikend treba računati na gubitak vremena od pola do jednog sata.

Granična policija Slovenije mnogo detaljnije i duže pregleda i kontroliše putne isprave, dok na ulasku u Hrvatsku taj posao njihovi granični službenici obavljaju mnogo brže. Put kroz Hrvatsku do Slavonskog Broda na nekoliko deonica odvija se usporeno zbog radova na putu, a reč je uglavnom o obnavljanju završnog sloja asfalta na kolovozu. Tako se kod Lipovljana vozi jednom trakom uz ograničenje brzine na 80 km/h.

Kontrola putnika

Tokom putovanja kroz Austriju treba računati na nekoliko većih radova na auto-putu prema Salcburgu, kao što su Ajzentraten , Lanšic i Flahau. Dolazak na granični prelaz Valsenberg između Austrije i Nemačke neretko je u znaku duge kolone vozila u dve trake, koja se sporo kreću do mesta gde se vrši kontrola ulaska putnika u Bavarsku i Nemačku preko Salcburga. Iako sama kontrola traje kratko, a ponekad bez zaustavljanja automobila, ipak sve zajedno to oduzima mnogo vremena s obzirom na to da se vozila koja dolaze u tri trake iz pravca Beča i Slovenije spajaju pre Valserberga i nastavljaju do kontrole u samo dve trake.

Prilikom povratka za Nemačku, na nekim delovima auto-puta od Slavonskog Broda do Zagreba se zbog radova vozi sporije. Najduže to traje kod Kutine. Dolazak na granični prelaz Bregana uglavnom je u znaku spore vožnje i čekanja u koloni za automobile i autobuse, a po nekoliko stotina metara dug je niz kamiona i šlepera.

Kada se obave kontrole putnika i prtljaga na hrvatskoj i slovenačkoj granici, za putnike je neprijatno iznenađenje kada ih posle samo nekoliko kilometara zaustavljaju policija, carina i službenici DARS radi nove kontrole.

Čitajte vodič i digitalno

Ceo vodič odmah vam je dostupan na VESTI DIGITAL, od 18. decembra.

Potrebno je samo da preuzmete aplikaciju na:

za apple: https://appsto.re/de/XSioib.i

za android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.publiss.client.p999R6wI!

Automobili, kombiji i autobusi skreću na veliko parkiralište gde ih ponovo kontrolišu i pregledaju policija i carina, ali i službenici DARS zbog (ne)posedovanja i ispravnosti slovenske vinjete. Na tom parkingu u akciji je tridesetak slovenačkih državnih službenika.

Na izlasku iz Slovenije i pre ulaska u tunel Karavanke moguće je sustići dugu kolonu vozila koja čeka ispred semafora sa crvenim svetlom. Čekanje je pola sata, a vozi se brzinom 60 km/h uz promenu kolovozne trake, dok se u tunelu radi.

Zaobiđite Gradišku i Brod

Vozači koji izlaze iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu na graničnim prelazima Gradiška i Brod moraju računati na čekanje, čak i u toku sedmice, jer je usporena kontrola putnih isprava od strane hrvatske granične policije. Usko grlo u pravom smislu reči je dolazak iz Hrvatske posle prelaska Save na granični prelaz Brod gde su preko mosta i sve do pred granicu u istoj koloni automobili, autobusi i kamioni. Pored redovne kontrole putnih isprava, granična policija u Brodu u pravilu za vozila sa stranom registracijom traži saobraćajnu dozvolu i zeleni karton, pa o tome treba voditi računa pre kretanja na put.





 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online