Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.10.2017.
06:30
Vestionline, srbijadanas.com A

Vozite se duže, uz minimalnu potrošnju: Uštedite benzin i novac

Uz malo pažnje i razmišljanja u vožnji je moguće uštedeti čak do 20 posto goriva. Bez obzira na to je li benzin skup ili jeftin, nema potrebe bacati novac, a i sve naporniji "zeleni" će biti zadovoljniji.

pixabay.com
Uz korisne trikove do manje potrošnje goriva

Upravo zato predstavljamo vam deset saveta za štedljiviju vožnju. Nema tu nikakve posebne mudrosti, a neki su saveti zahtevaju vojničku disciplinu, ali sve su to faktori koji utiču na potrošnju.

1. Nežno s papučicom

Naravno da je prvo i osnovno pravilo štedljive, kao uostalom i svake druge vožnje nežno i "pametno" postupanje s papučicom gasa. Držite okretaje u najpovoljnijem rasponu. Kada postignete željenu brzinu, prebacite u najviši mogući stupanj prenosa i održavajte brzinu. Nemojte ubrzanje započinjati iz preniskih obrtaja - prebacite u nižu brzinu.

2. Ne vozite na "ler"

Pogrešno je dugo se "kotrljati" do semafora u praznom hodu. Automobil, u zavisnosti od motorizacije, troši od 0,5 do jedne litre goriva na sat dok pri kočenju motorom elektronika isključuje ubrizgavanje goriva u cilindre i tako praktično u tim trenucima smanjuje potrošnju na nulu. Osim što štedite gorivo i ne smetate na putu, duže će vam potrajati i kočne obloge.

3. Ispraznite prtljažnik

Nemojte se voziti s nepotrebnim teretom u automobilu. Ostavite kod kuće sve što vam ne treba: pancerice na letovanju ili prazna gajba piva koja cele nedelje putuje s vama na posao i natrag nisu vam potrebni. Svakih 100 kg opterećenja povećava potrošnju oko 5 posto.

4. Isključite motor na mestu

Mnogi novi automobili danas dolaze sa sistemom start-stop koji isključuje motor dok auto stoji, čime se u gradskoj vožnji može znatno uštedeti. Možete i sami isključiti automobil kad znate da ćete malo duže stajati – recimo ako vam se upravo ugasio semafor "pred nosom".

5. Usporite!

Vozite li 120 po autoputu umesto 140 km/h, možete smanjiti potrošnju i do 15 posto. S automobilom koji troši 8 litara na putu od Zagreba do Splita i natrag uštedećete oko 70 kuna.
Nemojte preterivati s ovom metodom - ako mislite da vozite 90 km/h, radije idite starim putem. Uštedećete puno više.

6. Uklonite nepotrebne nosače

Krovne kutije izvrsno su rešenje za višak prtljaga, ali značajno povećavaju potrošnju. Skinite ih kad vam više ne trebaju, i to ne samo kutije nego i nosače. Samo nosači kvare koeficijent otpora vazduha za 25 posto, što rezultira 10 posto većom potrošnjom. S kutijom na krovu potrošnja se povećava za dodatnih 10 posto. Veliki paket na krovu može povećati potrošnju za čak 40 posto.

7. Vozite konstantnom brzinom

Kočenjem rasipate kinetičku energiju, a onda trošite gorivo da je ponovo "stvorite". Sportska vožnja s puno naglih ubrzanja i kočenja može povećati potrošnju i do 50 posto. Ako želite štedeti, pokušavajte što je više moguće voziti konstantnom brzinom. Ako imate tempomat, koristite ga. Pokušajte predvideti šta će se dogoditi ispred vas kako biste izbegli nagle promene brzine kretanja.

8. Štedljivo s klimom

Isključite klima uređaj na nižim brzinama. Oko 90 km/h višak goriva koji troši klima izjednačuje se s povećanom potrošnjom zbog otvorenih prozora, pa se na višim brzinama klima više "isplati".

Ovaj savet vredi za proleće i jesen - naravno da ne preporučujemo vožnju užarenim asfaltom usred durma bez klime zbog minimalne uštede. Pešice je još jeftinije. Radije ga u takvim uslovima malo provetrite pre nego što upalite klimu, jer će se tako unutrašnjost brže rashladiti.

9. Proverite vazdušni pritisak u gumama

Gume na automobilu uvek treba da budu pod vazdušnim pritiskom koji je propisao proizvođač, i zbog potrošnje goriva, ali i zbog mnogih drugih razloga - od prijanjanja za podlogu do ravnomernog trošenja. Pritisak 0,5 bara manji od potrebnog znači 2 posto višu potrošnju.

10. Redovno održavajte automobil

Najmanje troši posve ispravan automobil. Staro ulje, napola začepljeni filter vazduha i slični rezultati nemara odražavaju se i na potrošnju goriva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online