Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.09.2017.
00:30
Vestionline A

Na sajam u Frankfurtu "sleteo" leteći automobil

Pored klasičnih četvorotočkaša, na aktuelnom frankfurtskom auto-salonu izložen je i jedan novitet koji osim po asfaltnim može da se "vozi" i po nebeskim putevima.

Međunarodni salon automobila, koji se u septembru svake neparne godine održava u nemačkoj prestonici biznisa, okuplja na jednom mestu najveća svetska imena iz sveta auto-industrije. 

Doduše, sa ovogodišnje sajamske izložbe izostalo ne nekoliko važnih automobilskih brendova, kao što su Peugeot, DS, Infiniti, Jeep, FIAT, Alfa Romeo, Mitsubishi, Volvo i Nissan, ali će zato posetioci sajma u Frankfurtu moći da vide jedan pravi leteći automobil.

Kompanija AeroMobil predstavila je na svom štandu najnoviji model vozila koje može da leti, ili aviona koji može da se vozi po putu, ako vam se tako više sviđa. 

Kako kažu u tom proizvođaču, najnovija verzija 4.0 je visokotehnološko luksuzno vozilo, konstruisano tako da u sebi spoji ono najbolje iz automobilske industrije i aeronautike.

Reuzltat je leteći automobil čija je karoserija/trup izrađena od kompozitnih materijala. Dizajn ovog vozila/letilice inspirisan je sportskim automobilima, a kada je na zemlji, kreće se pomoću električnog pogonskog sistema koji snagu šalje na prednje točkove. 

AeroMobil tvrdi da je autonomija u vožnji sa punim baterijama oko 700 km, što je znatno više od današnjih klasičnih automobila na struju, dok je maksimalna brzina na putu 160 km/h.

U “kopnenom” modu kretanja, krila su sklopljena i postavljena paralelno sa uzdužnom osom vozila. 

Nakon trominutne pripreme i konverzije u letilicu, automobil je spreman za let. Tada na scenu stupa četvorocilindarski 2.0 litarski turbo “bokser” motor koji proizvodi 300 ks. Snaga se prenosi na propeler postavljen pozadi, a letilica sa punim rezervoarom može da pređe oko 750 km po nebeskom prostranstvu.

Kada je reč o bezbednosti, vozilo je opremljeno vazdušnim jastucima, ali i padobranom, u slučaju da dođe do incidenta tokom leta. 

U kompaniji AeroMobil kažu da su već spremni da prime narudžbine potencijalnih kupaca, a proizvodnja bi trebalo da počne tokom 2018. 

Cena ovog letećeg automobile nije saopštena, ali bi nezvanično trebalo da košta oko 1,25 miliona evra. Prvi vlasnici svoja vozila/letilice mogu da očekuju u garažama/hangarima do 2020. godine.

Pogledajte promotivni video za AeroMobil 4.0:

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online