Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.04.2017.
01:30
Vestionline A

Je l' ste svesni da možete da ubijete nekog!?

Slučaj koji se dogodio na Zrenjaninskom putu aktuelizovao problem nesavsenih (blago rečeno) vozača. Predlog da se za bacanje opušaka iz automobila u pokretu izriče maksimalna kazna!

pixabay.com
Piće i cigarete dok vozite? Nikako!

Beograđanka Z. R. vozila je automobil Zrenjaninskim putem. Iz drugog automobila u pokretu vozač je izbacio opušak od cigarete, koji je uleteo kroz prozor njenog automobila (na suvozačevom mestu) i progoreo joj sedište.

- Tokom vožnje nisam ni primetila šta se dešava, sve dok nisam videla dim u tom delu kola. Zaustavila sam automobil i videla o čemu je reč. Naježim se kad pomislim da je tako neko mogao da me pogodi u oko ili da mi padne u krilo, i da se zakucam u neki drugi automobil - ispričala je ova Beograđanka za list "Alo".

Profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić ističe da bi za ovakve slučajeve trebalo uvesti rigorozne, maksimalne kazne!

- Sa aspekta bezbednosti sabraćaja, takvo delo ne bi trebalo kažnjavati sa 10.000 dinara, koliko je zaprećena komunalna kazna, već maksimalno - 100.000 dinara, 14 kaznenih poena i najmanje osam meseci zabrane upravljanja vozilom - kaže on.

Na srpskim putevima, nažalost, dešavaju se i teži slučajevi. Recimo, ako neko iz automobila baci flašu ili limenku kroz prozor ili opušak, i predmet pogodi motociklistu.

Osim što je takvo ponašanje vrlo nekulturno, može da ugrozi i nečiji život i zaosta je neophodno da se nesavesni vozači dovedu u red. 

Agencija za bezbednost saobraćaja apelovala je na vozače da za vreme uskršnjih i prvomajskih praznika budu oprezni u saobraćaju, da ne voze pod dejstvom alkohola i da poštuju saobraćajne propise.

Ni kap alkohola za praznike

U prethodnih pet godina u vreme uskršnjih praznika (od Velikog petka do drugog dana Uskrsa) poginulo je 32 učesnika u saobraćajnim nezgodama, a u vreme prvomajskih praznika poginulo je 14 osoba.

Posebno je važno istaći da je, u vreme ovih praznika, povećan uticaj alkohola na nastanak saobraćajnih nezgoda.

U proseku, alkohol je zatupljen kod svake 13. saobraćajne nezgode, dok je u vreme uskršnjih praznika alkohol prisutan kod svake 10. saobraćajne nezgode.

Kada je reč o prvomajskim praznicima, uticaj alkohola je još zastupljeniji. U vreme prvomajskih praznika, alkohol je evidentiran kod čak svake 8. saobraćajne nezgode i svako deseto nastradalo lice je nastradalo zbog uticaja alkohola.

Agencija je utvrdila da vozač pod dejstvom alkohola ima 13 puta veću verovatnoću da učestvuje u saobraćajnoj nezgodi od vozača koji nije konzumirao alkohol.

U saopštenju se apeluje i na vozače koji su iz raznih delova Evrope i sveta stigli u Srbiju i nameravaju da sa porodicom i prijateljima proslave uskršnje i prvomajske praznike.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online