Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.04.2017.
00:30
Vesti A

Krvavi vikend na srpskim putevima: Za dan poginulo petoro motociklista

Nedelja 9. april ostaće crnim slovima upisana u saobraćajne anale kao dan u kojem je na drumovima širom Srbije poginulo petoro motociklista. Nažalost, ova serija nesreća još jednom je pokazala da su motociklisti najugroženija grupa u saobraćaju u Srbiji.

pixabay.com
Crna statistika: U Srbiji još nije obavezno nošenje sigurnosnih fluoroscentnih prsluka
Statistika pokazuje da vozači skutera ili motora u Srbiji imaju 250 puta veću mogućnost za pogibiju nego ako isto prevozno sredstvo voze u Evropskoj uniji. To, nažalost, govori da je vozačka kultura u Srbiji daleko ispod standarda, a to potvrđuje i podatak da u Srbiji, u kojoj ima 75.000 registrovanih motociklista, svake godine u proseku strada 80 vozača motocikala!
 
Stručnjaci ukazuju i da sve više mladih lako dolazi do motora, ali i do dozvole za vožnju. Svojim ponašanjem i lošom obukom takvi učesnici u saobraćaju predstavljaju opasnost i za sebe i za druge.
 
- Od 2006. godine poginulo je 1.000 vozača dvotočkaša, od toga dve trećine čine vozači motora, a ostatak su biciklisti. Statistika pokazuje i da u 60 odsto slučajeva dolazi do sudara između vozača automobila i motociklista - kazao je svojevremeno dr Vladimir Jeftić, stručnjak za bezbednost motociklista.
pixabay.com

Stručnjaci: Potcenjuju opasnost

Stručnjaci upozoravaju da se malo radi na edukaciji motociklista, a posebno na njihovom početnom obrazovanju. I dalje u zakonu nema propisa koji bi još na obuci propisali obavezno prisustvo instruktora na motoru, a kandidati sve časove odvozaju sami u saobraćaju kao samouki učenici.
- Manji deo motocilista se ponaša veoma opasno jer ne shvata, potcenjuje opasnost. Nažalost, nisu imali prilike ni u auto-školi ni u poslednjim kampanjama da se upoznaju sa posebnim rizicima nebezbedne brzine, nenošenja zaštitne opreme zbog toga što nisu dovoljno uočljivi u saobraćaju -napominje Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.
Veliki broj udesa posledica je činjenice da vozači često previde motociklsite ili ih jednostavno ne vide. Zato, kažu stručnjaci, treba imati što uočljiviju garderobu i zaštitnu opremu. U Srbiji još nije obavezno nošenje sigurnosnih fluoroscentnih prsluka, ali za početak može poslužiti i onaj iz automobila koji će vam na motoru dati neku vrstu pasivne zaštite.

Sezona motocikala je, praktično, počela i stručnjaci upozoravaju da vozači automobila u ovom prolećnom periodu treba da budu posebno obazrivi jer motociklisti počinju u velikom broju da se uključuju u saobraćaj.
 
- To, naravno, ne oslobađa vozače motocikala obaveze da takođe preduzimaju određene preventivne mere - rekao je dr Jeftić.
 
Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da motociklisti moraju da budu svesni da ostali učesnici u saobraćaju ne očekuju znatno brže kretanje nego što je dozvoljeno na određenom delu puta ili naselju.
 
- S druge strane, motociklisti moraju sebe maksimalno da zaštite, da nose zaštitnu kacigu da je zakopčaju i da nose zaštitnu opremu. Motociklisti moraju da budu svestni da im je šansa da da se povrde u saobraćaju 45 puta veća nego vozačima automobila, tako da obavezno moraju da prate situaciju oko sebe. Ponekad vozači automobiula ne paze na motore, razgovaraju telefonom, pričaju sa sagovornicma ili jednostavno ne gledaju u retrovizore. To su njihove greške koje vozači motocikala moraju da budu spremni da nekako isprave - zaključuje Damir Okanović.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online