Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 17.12.2016.
01:30
Vestionline, b92.net A

VIDEO: Počele glavobolje zbog snega

Sneg i klizav kolovoz, uz neprilagođenu brzinu, lošu preglednost i teretno vozilo koje je zaustavljeno nasred puta - svi preduslovi za nesreću su tu.

youtube.com/Amish Hacker
Neprilagođena brzina je često uzrok nesreća po klizavim putevima

Dok se u Srbiji tek očekuju ozbiljnije snežne padavine ove sezone, delove Severne Amerike već je pogodio snežni talas. Kao i svake godine, vozačima je potreban određeni period prilogođavanja sa suvih na klizave kolovoze, pa proklizavanja, sletanja sa puta i sudari sa drugim automobilima nisu retkost. 

I kao da sneg na putu sam po sebi nije dovoljno opasan, uvek postoje nepredviđeni faktori koji povećavaju rizik od udesa. U ovom slučaju to je ekipa zadužena za održavanje sistema kablovske televizije i Interneta, koja je nakon snežne oluje izašla na teren da popravi oštećenu mrežu u Indijanapolisu.

Iako se mesto na kome je servisni kamion zaustavljen nalazi na pravcu, mala uzvišica na putu uticala je da vozači automobila ne mogu na vreme da primete vozilo. Kolovoz delimično prekriven sabijenim snegom i neprilagođena brzina uslovima saobraćaja, uz možda i neodgovarajuće gume na pojedinim vozilima, doveli su do brojnih saobraćajnih incidenata i izletanja sa puta za kratko vreme. 

Autor snimka, koji je dao sve od sebe da upozori druge vozače, ali i radnike kompanije da nisu adekvatno obezbednili i obeležili zaustavljeno servisno vozilo, bio je ogorčen njihovim nemarom. Sa druge strane, radnici su tvrdili da je sve izvedeno prema propisima. 

Pogledajte video i procenite sami ko je kriv za ovu seriju saobraćajnih nezgoda:

Nakon što se video pojavio u javnosti, reagovali su iz kablovskog operatera, navodeći, uz izvinjenje, da su zabrinuti zbog onog što su videli i da će kontaktirati vlasnike oštećenih vozila i dodatno upozoriti svoje radnike na terenu da treba da budu oprezniji prilikom izvođenja radova, kako ubuduće ne bi ugrozili druge vozače. 

Video može da posluži kao upozorenje svima nama uoči nastupajuće zime. S obzirom da ne možemo uvek da primetimo ili predvidimo kakve nas sve prepreke očekuju na putu, treba stalno da imamo na umu da je zaustavni put prilikom kočenja na snegu i klizavom kolovozu znatno duži nego na suvom, a da naglo, refleksno kočenje može samo da dovede do gubljenja kontrole nad vozilom. 

Zbog toga, brzina kretanja vašeg automobila u snežnim uslovima vožnje jednostavno mora da bude manja nego kada vozite po suvom kolovozu, bez obzira što vam se čini da je put pregledan i da sve držite pod kontrolom. 

Takođe, bitno je držati i veće odstojanje od vozila ispred vas, nego što je to uobičajeno kada nema snega na putu. O neophodnoj zimskoj opremi, kao što su zimske gume, pisali smo u više navrata, a sva vozila koja trenutno saobraćaju putevima u Srbiji trebalo bi da već imaju montirane pneumatike za zimske uslove vožnje, s obzirom da su prosečne dnevne temperature oko nule, a u nekim višim krajevima zemlje ima i snega. 

Zato, usporite i srećan put!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online