Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.02.2016.
06:30
Auto Bild, Vestionline A

Šta kada se automobil ubuđa?

Ko god ima automobil, svestan je da njegovog ljubimca može napasti buđ. Masni otisci prstiju na vratima, ostaci hrane, kijanje na volan... Sve ovo dovodi do pojave gljivica i buđi u kabini automobila. Iako je ta istuacija neprijatna, nije nerešiva. Naoružajte se strpljenjem i počnite sa čišćenjem.

pixabay.com
Ako dođe do pojave buđi, nije smak sveta, sve se da srediti

Kada dođe do bojave buđi, nikada bez zaštitne odeće nemojte sedati u kabinu. Pre nego što krenete u sređivanje, morate da se otarasite gljivica. U slučaju velike količine buđi po kabini, obavezno nosite zaštitnu opremu, jer u pojedinim slučajevima ona može da izazove  alergijske reakcije i značajno utiče na respiratorni sistem. Posao započnite sa zaštitnom maskom i ne tražite izgovore da vam je pretoplo ili slično. Vodite se time da morate da se otarasite prljavštine i da vlaga nikako ne bi trebalo da obitava u kabini vašeg automobila.

I da, pre upotrebe hemijskih sredstava za čišćenje buđi, obavezno pročitajte uputstvo na njima kao i sastav jer se dešava da neke supstance koje deluju protiv buđi ujedno mogu da oštete plastiku. Najbolje je da sredstva koja koristite prvo probate na nekom neprimetnom delu, pa tek onda krenete u čišćenje. Izbegavajte upotrebu previše agresivnih sredstava ili ih makar ispirajte sa puno vode.

Temeljno ribanje

Patosnice i sve tekstilne delove enterijera morate temeljno oribati sa četkom, dosta vode i šamponom za pranje unutrašnjosti automobila. Zatim pustite da se potpuno osuše van kabine vozila.

Prljavština mora da ode

U nekim automobilima ispod sedišta nalazi se svašta od papira, kesa i čega sve ne. Morate to sve pokupiti i onda temeljno usisati. Posebno dobro usisajte ćoškove enterijera gde se skuplja najviše prašine i mrvica.

Čišćenje unutrašnjosti

Povedite računa o tome  koji materijal perete i u skladu sa tim da nabavite odgovarajuće sredstvo. Četku koristite samo na neosetljivim mestima. Ne pritiskajte previše po enterijeru jer možete lako oštetiti materijal.

Tretiranje pregrada

Uklonite sve sitnice. Osetljiva područja brišite čistom krpom. Posle  korišćenja hemijskih sredstava sve ostatkeuklonite vlažnom krpom.

Pranje sedišta

Sedišta uvek perite poslednje kako biste mogli da sedite na njima dok čistite druge delove enterijera. Usisivač sa opcijom pranja najbolje može izvući prljavštinu iz sedišta.

Dezinfekcija

Ovaj sprej je namenjen dezinfekciji klima-uređaja. Mi ga ovde koristimo da uništimo  spore koje su u automobilu. Pri upotrebi ovog spreja, ventilaciju podesite na kruženje vazduha i sredstvo će biti  raspršeno svuda po kabini.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online