Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.01.2016.
06:30
Vestionline, Blic.rs A

Trikovi za vožnju po snegu i ledu

Napokon je pao prvi pravi sneg pa nije zgoreg ponoviti šta sve vozači treba da urade pre nego što sednu za volan, ali i tokom vožnje u zimskim uslovima. Niske temperature, sneg i led znaju da otežaju i sam ulazak u automobil, a kamoli upravljanje vozilom. Zato je prvi i najvažniji savet za sve vozače - nabavite kvalitetnu opremu, naoružajte se strpljenjem i budite oprezni.

Tanjug
Kako voziti po ovakvom kijametu?

1. Prvo - adekvatna oprema

Prvi i osnovni preduslov da bi i sama pomisao na vožnju automobila po snegu bila ispravna jesu zimske gume.

U zavisnosti od vrste proizvođača i tipa vozila, cena jedne zimske gume kreće se između 4.000 i 8.000 dinara, a pojedina istraživanja su pokazala da su vlasnici vozila mahom spremni da izdvoje najviše 6.000 dinara za novi pneumatik.

Bez obzira na to što pravilnik i ove zime dozvoljava vožnju na dve letnje i dve zimske gume, u Komitetu za bezbednost saobraćaja još jednom apeluju da sva četiri točka moraju biti pripremljena za klizav teren.

- Vlasnici vozila obično stavljaju zimske gume na pogonske točkove i tada se automobil ponaša kao kamion s prikolicom. To znači da će, na primer, ako su mu zimski pneumatici samo na prednjim točkovima, zadnji deo zanositi u svakoj krivini i obrnuto. Zato je sa stanovišta bezbednosti jedino ispravno rešenje da se postave zimske gume na sva četiri točka - ističe Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Saveti za vožnju po snegu

1. Pre polaska očistite led i sneg sa automobila metlicama ili uključivanjem grejača za vetrobran
2. Na uzbrdici koristite brzinu za jedan stepen višu od one kojom se vozi po suvom tlu
3. Na nizbrdici vozite u nižem stepenu prenosa nego po suvom vremenu, kočite seckanjem, to jest nežnim spuštanjem stopala na papučicu i podizanjem s nje
4. Na semaforu ili pre znaka "stop" kočite ranije, pritiskajući više puta kočnicu
5. Za skretanje u krivini postepeno oduzimajte brzinu pošto kočenje po snegu ili ledu neće zaustaviti vozilo.

2. Priprema za pokret

Snežni pokrivač na automobilu zahteva od vozača da odvoji barem nekoliko minuta kako bi svog četvorotočkaša pripremio za pokret. To znači da se automobil najpre mora u potpunosti očistiti - kako na staklima, tako i na krovu - jer tokom vožnje može doći do klizanja snega ili leda s vrha automobila, što dovodi do smanjene vidljivosti.

Sneg i led sa stakla može se otkloniti pomoću grejača ili odgovarajućim metlicama, ali nikako vrelom vodom. Međutim, događa se da vozač ne može ni da uđe u automobil pošto se brave na niskim temperaturama zalede. Najefikasnijima u takvim situacijama su se pokazala sredstva koje proizvođači automobila prave upravo za određeni model ili univerzalna tečnost koja se prodaje u prodavnicama auto-delova i košta oko 200 dinara.

3. Ne u "četvrtu"

Podrazumeva se da vozači, pogotovo početnici, ne bi trebalo da koriste u zimskim uslovima veći stepen prenosa od treće brzine. Takođe, postoje specifičnosti vožnje po klizavom, kako na uzbrdici tako i na nizbrdici.

- Neke od caka vožnje na uzbrdici jeste da se koristi brzina za jedan stepen viša od one kojom se vozi po suvom tlu i da ne treba zaustavljati automobil. Naravno, ukoliko se to mora učiniti zbog raskrsnice ili semafora, preporučuje se lagano kretanje uz dodirivanje papučice za gas. Na nizbrdici nikako ne treba juriti, već kočiti lagano, takozvanim seckanjem, odnosno nežnim spušatanjem i podizanjem stopala s kočnice. Za razliku od vožnje uzbrdo, nizbrdo se uvek vozi u nižem stepenu prenosa nego po suvom vremenu - kažu u AMSS.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online