Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.12.2015.
00:30
Vestionline, Tanjug A

Kako to voziš, majmune jedan?!

Koliko puta ste se našli u situaciji da ovu rečenicu izgovorite za volanom ili da vam je drugi vozač uputi kroz odškrinut prozor? Ako ste u sebi pomislili da vi zapravo niste takvi i da ne znate šta vam bi da to kažete ili da agresivno odgovorite, evo objašnjenja koje će vas smiriti.

youtube.com
Ponekad pokažemo i srednji prst kroz prozor

Naime, agresivna vožnja samo jednog vozača u saobraćaju može da izazove lančanu reakciju, pa i drugi učesnici u saobraćaju počinju da se ponašaju na isti način, pokazalo je istraživanje Londonske škole ekonomije i političkih nauka i kompanije "Goodyear".

Takva vožnja može da izazove niz opasnih situacija i dovesde do nesreće.

Agresivna ili takmičarska vožnja razdražuje druge vozače koji svoj bes iskaljuju na sledećem vozaču, dok tolerantna vožnja doprinosi da sigurnost bude veća i uslovi na putu manje stresni.

Agresivna vožnja može da se javi i kod vozača koji, inače, ne spadaju u kategoriju "problematičnih".

pixabay.com
Šta nas nervira, a koga mi nerviramo?

Šta nas sve nervira?

Istraživanje je pokazalo da bezbednost u saobraćaju smanjuju: guranje na saobraćajnim čvorištima, vožnja tik iza drugog vozila, neadekvatno nagoveštavanje smera daljeg kretanja, nepravilno menjanje voznih traka, "davanje lekcija" drugim učesnicima u saobraćaju i takmičenje sa drugim vozačima, psovanje učesnika u saobraćaju i korišćenje uvredljivih pokreta, kao i zastrašivanje.

A samo treba biti fin

Agresivno ponašanje, kako je navedeno, može da se prekine: omogućavanje vozaču da se uključi u gust saobraćaj, pokazivanjem zahvalnosti za pokazanu uljudnost - kontaktom očima, osmehom, gestom rukom i izvinjenjem ako nekome smetamo.

Od svih vozača koji su učestvovali u istraživanju 55 odsto je priznalo da zbog pojedinaca koji ih na putu razljute ili izazovu, kasnije iskaljuju svoj bes na nekom drugom vozaču.

S druge strane, 87 odsto vozača je bilo saglasno da ih obzirnost drugog vozača stimuliše da budu i sami uviđavni prema drugima.

Kako dajete, tako i dobijate

Većina anketiranih je istovremeno potvrdila da su im važni i izrazi zahvalnosti.

Takođe, pokazalo se da agresija i ljubaznost za volanom mogu da pokrenu lanac događaja koji stvaraju ili ugodniju i sigurniju okolinu, ili pak stresne i opasne uslove za vozače.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online