Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 07.11.2015.
01:30
sputniknews.com A

Monomah - Putinova limuzina budućnosti

Nova superluksuzna limuzina koja se kreira za ruskog predsednika Vladimira Putina mogla bi da nosi naziv "monomah“, po staroruskom knjazu Vladimiru Vsevolodoviču Monomahu.

Fonet/AP
Limuzina se pravi isključivo za ruskog predsednika

Automobil se razvija u okviru projekta "Kortež“ i isključivo za šefa države.

Projekat "Kortež“ pokrenut je još 2012. godine, kada je po Putinovom nalogu pokrenuto projektovanje nove ruske limuzine. Još je tada odlučeno da automobil ne bude namenjen pojedincima, već samo predsedniku zemlje.

Limuzina marke "monomah“, u kojoj će se voziti Putin, sklapaće se u automobilskom institutu NAMI, a planirano je da se na teritoriji ovog naučno-istraživačkog instituta izgradi specijalni pogon u kojem će se ručno sklapati automobili za lidera zemlje i najviše rusko rukovodstvo.

NAMI je već predao Federalnoj službi za zaštitu intelektualne svojine - Rospatentu zahtev za registraciju robne marke pod imenom "Monomah“, ispisanu ćirilicom u dve varijante, odnosno u dva različita fonta.

Iako NAMI još nije zvanično potvrdio da će baš "monomah“ biti naziv ovog vozila, ruski mediji su uvereni da je upravo to ime izabrano za Putinovu moćnu limuzinu.

Nakon limuzine za lidera zemlje, očekuje se i terensko vozilo, kao i minivan namenjen državnim službama.

Zasad su vozila i dalje u fazi koncepta, a prvi prototip se očekuje sledeće godine. Proizvodnja bi trebalo da počne 2017, a u ceo projekat je uključen i nemački "Porše“.

Ruske vlasti već odavno govore o tome da bi trebalo pokrenuti proizvodnju sopstvenih automobila premijum klase.

Analitičari ocenjuju da bi za ovaj projekat mogli biti zainteresovani i u odbrambenoj industriji, jer takvi automobili imaju poseban stepen zaštite. Ruski stručnjaci objašnjavaju da se za ovakva vozila ne koriste samo skupocene komponente, već i različite tehnološke inovacije koje su nedostupne za masovnu proizvodnju.

Dosad su ruski državnici koristili vozila strane proizvodnje, pre svega iz Nemačke.

Zanimljivo je i da najnovija ruska podmornica na nuklearni pogon nosi naziv po velikom knjazu Monomahu, a nazvana je u njegovu čast - "Vladimir Monomah“.

Prošle godine je na tajnoj lokaciji u Moskvi predstavljen "kortež“, jedan od prototipa luksuzne limuzine, za koji se verovalo da je namenjen ruskom predsedniku. Novinarima je, međutim, bilo zabranjeno da automobil fotografišu. Saopšteno je samo da će verzija koja je predstavljena pretrpeti izvesne izmene.

Kako je tada saopšteno, sve ideje su zasnovane na automobilima iz ere Brežnjeva, kao i stranim markama kao što su automobili "rols-rojs“, "mercedes“, "audi“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je početkom ovog meseca da ruski predsednik pridaje projektu "Kortež“ veliki značaj.

Procenjuje se da je iz državnog budžeta Rusije izdvojeno između 150 i 400 miliona dolara za ovaj projekat.

Zanimljivo je, međutim, i da najnovija ruska podmornica na nuklearni pogon nosi naziv po velikom knjazu Monomahu, a nazvana je u njegovu čast - "Vladimir Monomah“.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online