Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 30.05.2015.
05:30
vesti.mojauto.rs A

Ako već niste, vreme je da sredite motor za vožnju

Stiglo je vreme kada slobodno možemo da planiramo kuda ćemo na vožnju motociklom. Pre toga, naravno, moramo da sredimo dvotočkaše koji su nas čekali tokom zime. Evo najbitnijih provera.

incluindoestilo.blogspot.com
Pre nego što "otvorite sezonu", treba proverite u kakvom je stanju vaš mezimac na dva točka

ULJE U MOTORU

Ako pre zime niste menjali ulje u motoru postoje šanse da je tokom hladnih dana ova tečnost apsorbovala vlagu koja je idealna osnova za stvaranje korozije. Zato je sada vreme za zamenu. Naravno, ako ste pre odlaganja promenili ovu tečnosti onda najverovatnije nema potrebe da menjate ulje u motoru.

DRUGE TEČNOSTI

Osim motornog ulja, vrlo je važno da proverite količinu i kvalitet rashladne tečnosti u motoru pogotovo ako niste startovali motor tokom zime. Uz to, obavezno proverite i po potrebi zamenite kočionu tečnost, pogotovo ako je niste menjali tokom prethodne, odnosno tokom protekle dve sezone.

FILTER

Posle dugog stajanja i pred prvu vožnju nije na odmet na motociklu proveriti i stanje filtera za vazduh, a pogotovo ako je motocikl stajao napolju ili ako ga niste pokrili. Sve što treba da uradite je da na njemu potražite nečistoće i da ih uklonite. Postoje i posebni sprejovi za ovu namenu. Naravno, ako nečistoće ne mogu da se uklone i ako ustanovite da je filter oštećen, najbolje je da ga zamenite novim.

SVEĆICE

Svećicu u motoru menjate po servisnom intervalu. Ako je motor bio napolju pod ceradom i ukoliko ste štitili cilindre uljem, onda pre prve vožnje izvadite svećicu, kratko zaverglajte kako bi se izbacio višak ulja iz cilindara, očistite svećicu (čeličnom/mesinganom četkom) i zatim proverite zazore između elektroda po fabričkoj specifikaciji. Na kraju vratite svećicu na mesto.

AKUMULATOR

Većina motociklista pred zimu vadi akumulator iz motora i čuva ga na toplom, a sve kako ovaj izuzetno osetljivi deo ne bi trpeo zbog niskih temperatura. Bez obzira na to što ste ga pred zimu ostavili sa punim kapacitetom, ipak proverite da li je spreman za rad. Ako pri proveri kapaciteta baterije ona pokazuje znake zamora, možda je vreme da nabavite novi akumulator.

towerautomotiveinc.com

LANAC

Provera zategnutosti i stanja lanca lako se proverava i vizuelno. Ukoliko je labav zategnite ga kako u toku vožnje ne bi spao. Takođe, iskoristite i sprej za čišćenje ovog dela koji će lako rastvoriti nečistoće.

KOČNICE

Jedan od najbitnijih delova na motociklu su kočnice. Osim provere tečnosti koju smo već pomenuli, obavezno proverite stanje pločica i diskova. Ako uočite znake istrošenosti, najbolje ih je odmah zameniti te delove. Ako su diskovi prljavi možete ih očistiti posebnim sprejom za tu namenu.

PNEUMATICI

Osnova sigurne vožnje su naravno i pneumatici. Ako vaš motocikl nije prezimio na štenderu, onda se nadamo da se ga redovno pomerali kako se gume ne bi deformisale. U svakom slučaju pre prve vožnje proverite stanje pneumatika i potražite da nema nekih izbočina ili drugih oštećenja. Takođe, podesite i pravilan pritisak u obe gume.

SVETLA

Pre prve vožnje obavezno proverite i sve svetlosne grupe je se može desiti da je tokom zime neka od sijalica dotrajala. Ne zaboravite na proveru migavaca.

KOČNICE

Tek posle svih statičnih provera koje smo nabrojali, obavezno obavite i jednu kraću test-vožnju kada ćete proveriti stanje kočnica kao i drugih vitalnih elemenata motocikla .

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online