Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 12.04.2015.
00:30
vesti.mojauto.rs A

Pravilno vezivanje sa bebom u stomaku

Prvo se vezujemo, palimo motor i krećemo - pravilo je odgovorne vožnje. Međutim, kako da isto urade i trudnice a da pojasom ne ugroze bebu. Problem je u tome što i nevezivanje pojasa takođe može da je ugrozi.

3.bp.blogspot.com
Pojas nikako ne sme da ide preko stomaka. Ispod grudi i spod stomaka, a ako je moguće i oko butina. To je najbezbednija varijanta.

Prvo pitanje koje mnoge muči je da li trudnice uopšte treba da voze auto. Odgovor je i da i ne. Naime, stručnjaci kažu da tokom prva tri meseca trudnoće žena doživljava hormonske promene i neretko iznenada može doći do vrtoglavice ili problema sa cirkulacijom što i te kako može da utiče na vožnju. Ipak, već tokom drugog tromesečja trudnoće sve  je već postalo normalno, pa se opušteno može voziti automobil.

Sledeće ograničenje dolazi u poslednjem tromesečju trudnoće kada se trudnicama preporučuje da voze samo kraće relacije. Razlog je taj što je beba svakim danom sve veća i ima sve manje prostora u stomaku. Bebi se ne sviđa kada majka sedi zgrčena i pritisnuta pojasevima, pa često uzvraća nežnim ritanjem. Iako blagi, ovi udarci mogu da zabole majku, i tako joj odvuku pažnju sa puta.

Dakle, šest nedelja pre porođaja trudnice ne bi trebalo da voze same, a idealno bi bilo da budu suvozači. Ukoliko je duga vožnja neizbežna, preporuka je da trudnice prave česte pauze, kao i da jedu i piju dovoljno.

Već od petog meseca sigurnosni pojas počinje da steže i da smeta trudnici. Međutim, to apsolutno ne znači da treba da vozi bez pojasa. Ukoliko pojas nije vezan u slučaju sudara doćiće do direktnog udarca stomaka u volan što može ozbiljno da ugrozi život i bebe i majke.

Da bi i mami za volanom i bebi u stomaku bilo udobno pojas mora da prođe preko stomaka i butina. Da biste sprečili pojas da sklizne možete nabaviti neki od posebnih pojaseva ili dodataka za trudnice kojih sada ima i na našem tržištu.

Sigurnosni pojas koji se vezuje u tri tačke mora biti dobro pričvršćen i treba da prolazi ispod stomaka (čak i kada trudnica sedi na mestu suvozača). Jedino tako u slučaju nezgode može da se izbegne pritisak na stomak. Postoje posebni dodaci za vezivanje pojaseva koji ih fiksiraju ispod stomaka i na grudima da se ne pomeraju, a cene se kreću oko 6.000 dinara.

Klik i krećemo! Ovakav scenario je, nažalost, nemoguć za trudnu ženu sa dodacima za vezivanje pojasa. Malo muke oko vezivanje moraju da prođu sve trudnice pre nego što započnu vožnju. Jer ipak, bezbednost nema cenu, a sav trud i te kako vredi. Bezbednost je na prvom mestu i tu nema govora jer u ovim slučajevima posledice mogu biti i te kako opasne. Zato se obezbedite.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online