Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.03.2015.
01:30
Vestionline A

Pametni pneumatici koji prilagođavaju svoj oblik

Goodyear u okviru Međunarodnog salona automobila u Ženevi predstavlja jedinstveni idejni model pametnog pneumatika Triple Tube.

Promo
Inovacija na sajmu automobila u Ženevi: TripleTube - koncept pametnog pneumatika

Pomenuti pneumatik koji, zavisno od uslova na putu, može da dodaje i ispušta vazduh u unutrašnjoj komori i time obezbedi vozačima veću prilagodljivost i bolje vozne karakteristike, razvijen je u Goodyearovom Centru za inovacije u Luksemburgu.

Ovaj konceptualni pneumatik je još jedan primer kako Goodyear svojim futurističkim inovacijama krči nov put, jer bi u budućnosti njegovu tehnologiju mogli povezati sa autonomnim automobilima i omogućiti pneumatiku da još pre krivine “pripremi” oblik koji mu je potreban.

Zavisno od uslova na putu, pneumatik može automatski da se podesi u tri različita položaja i time obezbedi vrhunske performanse:

* položaj Eco/Safety (ekološki/sigurnosni): optimalnim rasporedom čvrstoće pneumatika omogućava manji otpor kotrljanja. Osim toga povećava efikasnost pri kočenju na suvoj podlozi jer obezbeđuje da velika površina naleganja bude u kontaktu s putem;

* položaj Sporty (sportski): aktivnom kupastom površinom naleganja omogućava vozačima bolju vodljivost na suvoj podlozi;

* položaj Wet Safety (sigurnost na mokrom putu): obezbeđuje veliku otpornost pneumatika na akvaplaning jer je gazeći sloj u centralnom delu malo ispupčen, pa je prečnik pneumatika veći, a površina naleganja uska i duga.

Promo
Gume koje ćete voleti: Pneumatik može da se podesi u tri različita položaja

Funkcionisanje pneumatika se bazira na unutrašnjoj pumpi koja usmerava vazduh iz glavne komore u tri pojedinačne. Više komora omogućavaju produženu mobilnost jer u slučaju da se jedna probuši, vozač još uvek može da nastavi vožnju. Bočni zid pneumatika Triple Tube može po meri da se prilagodi izgledu palaca i naplatka koji koristi proizvođač vozila.

Smeša konceptualnog pneumatika Triple Tube je, u skladu sa održivim razvojem, napravljena od silike dobijene iz pepela pirinčane pleve koju je Goodyear predstavio još 2014. godine.

Pneumatik Triple Tube je isključivo idejne prirode i Goodyear ne namerava da ga proizvodi. Konceptualni pneumatici su deo inovativnih procesa preduzeća koji se razvijaju sa ciljem da izazovu debatu i rasprave o mogućim rešenjima i podstaknu inženjere da razmišljanjem iz drukčijeg ugla gledanja dođu do pametnih rešenja za pametnu budućnost.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online