Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 08.03.2015.
03:30
Tanjug A

Ko nije plaćao kazne za parkiranje godinu dana, srećan je?

Kazne za nepropisano parkiranje parking servisa zastarevaju u roku od godinu dana ako je vlasnik vozila fizičko lice, a u roku od tri godine ako je u pitanju pravno lice.

Tanjug
Ako imate kazne starije od godinu dana, zastarele su vam

Isti je slučaj i sa potraživanjima svih ostalih komunalih preduzeća.

Taj stav zauzeo je Vrhovni kasacioni sud (VKS) u odluci koja je objavljena na njegovom sajtu u Bazi sudske prakse suda, u jednom slučaju revizije i zahteva za tumačenjem roka zastarelosti kod komunalnih potraživanja.

Inače, kako je Tanjugu rečeno u VKS u našem pravnom sistemu sudska praksa nije izvor prava, ali odluke i stavovi najvišeg suda utiču snagom argumenata na ujednačavanje sudske prakse.

Do skoro sudska praksa nije bila ujednačena po ovom pitanju, pa su u konkretnom predmetu koji je bio predmet revizije VKS nižestepeni sudovi za nepoštovanje propisa o parkiranju primenili opšti rok zastarelosti od 10 godina.

U tom smislu ova odluka od Vrhovong kasaciong suda od 17. decembra 2014. godine je presedan koji bi ubuduće trebalo da poštuju svi nižestepeni sudovi kada je u pitanju naplata komunalnih potraživanja.

- Ovom odlukom niko nije uskraćen u ostvarenju svojih prava, već se od pružaoca komunalnih usluga zahteva poštovanje propisanih zakonskih rokova, što je u interesu pravne sigurnosti, navode u VKS.

Privatni izvršitelji ključni

Pomenuti pravni stav VKS je zauzeo u toku jednog postupka revizije povodom kazni Parkig servisa zbog nepropisnog parkiranja izrečenih 2003. i  2004. godine.

Sud je zaključio da je nastupila zastarelost potraživanja, pošto je u tom slučaju tužba sudu podneta tek 2007. godine (tada nije bilo privatnih izvršitelja koji su od 2012. isključivo nadležni za naplatu komunalnih potraživanja).

Za naplatu potraživanja Parking servisa i druga kominalna potraživanja od sredine 2012. godine nadležni su isključivo privatni izvršitelji.

Potpredsednik Komore izvršitelja Svetlana Manić rekla je Tanjugu da kada je u pitanju postupanje u predmetima JKP Parking servis i drugih komunalnih preduzeća, izvršitelji prilikom dobijanja predloga za izvršenje ne cene zastarelost potraživanja.

Izvršitelji utvrđuju ispunjenost uslova za donošenje zaključka o izvršenju kako to predviđa Zakon o izvršenju i obezbeđenju, naglasila je ona.

- Ukoliko smatra da je osnovano, izvršni dužnik može istaći prigovor zastarelosti o kome će odlučivati sud. Kada je taj prigovor osnovan, sud će ga usvojiti i staviće van snage zaključak izvršitelja, tako da zastarelo potraživanje neće biti naplaćeno, ukazala je Manić.

Inače, kada su u pitanju potraživanja Parking servisa, rok zastarelosti počinje da teče od trenutka pisanja kazne za nepropisno parkiranje, a prekida se u trenutku podnošenja predloga za izvršenje privatnom izvršitelju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online