Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.08.2014.
08:00
B92 A

Da li će to Porše izgubiti ekskluzivnost i kvalitet?

Kao i većina proizvođača i Porše je tokom protekle decenije imao uspone i padove usled globalne ekonomske krize. Međutim, kada se podvuče crta, nemački proizvođač je za samo deset godina uspeo da udvostruči prodaju automobila. Postavlja se pitanje da li zbog toga ovom brendu preti opasnost da izgubi ekskluzivnost i specifičan imidž i značaj koji je imao ranije?

Rezultati prodaje i prosečna zarada po automobilu pokazuju da je Porše u snažnom usponu, tako da čelnici kompanije imaju razlog da budu zadovoljni
 

Rezultati prodaje i prosečna zarada po automobilu pokazuju da je Porše u snažnom usponu, tako da čelnici kompanije, ali i čitave VW grupe imaju razlog da budu zadovoljni.

Nemački proizvođač isporučio je u 2013. godini 162.145 automobila, dok je samo deceniju ranije godišnja prodaja iznosila 71.141 jedinica. Ovakav skok postignut je najpre zahvaljujući značajnom rastu prodaje SUV modela Cayenne, ali i uvođenjem u gamu Panamere i Caymana.

Očekuje se da će rezultati u 2014. biti još bolji, s obzirom da je ponuda obogaćena novim krosoverom, Macan.

Predviđa se čak da će Porše, ako ne već 2014, onda sigurno 2015. kupcima širom sveta isporučiti preko 200.000 vozila. To znači da će kompanija planiranu godišnju prodaju za 2018. dostići bar tri godine ranije.

Osim što iz godine u godinu beleži dvocifreni procentualni rast prodaje, Porše je sa 16.700 evra zarade po jednom prodatom vozilu najuspešniji brend u VW grupaciji.

Uprkos ovakvi rezultatima, pojedini analitičari koji prate auto-industriju smatraju da dogoročno Porsche može da bude na gubitku.

U analizi koju je objavio AutomotiveNews, navodi se da bi Porše, umesto da po svaku cenu uvodi nove modele i povećava proizvodnju, trebalo da sledi svoju tradiciju i da nastavi da razvija inovativne i pionirske tehnologije.

Porše bi na taj način zadržao vodeću ulogu unutar VW grupacije, kada je reč o tehnološkim inovacijama, i manje bi se oslanjao na Volksvagen.
 

U suprotnom, ocenjuje se u analizi, imidž Poršea kao ekskluzivne automobilske marke mogao bi vremenom da bude narušen.

Fokusiranje na rast proizvodnje po svaku cenu, pogotovo na velikim rastućim tržištima kao što je Kina, moglo bi da utiče i na pad kvaliteta Poršeovih vozila.

Slučaj modela 911 GT3, koji je zbog serijske greške na motoru i opasnosti od požara povučen iz prodaje u martu kako bi se na svih 785 proizvedenih automobila zamenile pogonske jedinice, predstavlja opomenu čelnicima kompanije i ukazuje na moguće probleme koji se mogu javiti u budućnosti, ako dođe do pada kvaliteta proizvodnje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online