Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 21.11.2010.
09:31

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Crna ovca s harmonikom

Nastup grupe "Galija" 1994. godine u Moskvi digao na noge ruske rokere, tim pre što su mediji na sva zvona najavili da će Nišlije održati zajednički koncert sa tada najpopularnijom moskovskom rok grupom "Grujs" u ogromnoj dvorani hotela "Rusija" na Crvenom trgu.

Pre koncerta, muzičari su se dogovorili da održe zajedničku probu. Nenadu Milosavljeviću, alijas Neši Galiji, frontmenu grupe, i sada suze idu od smeha kada se seti druženja i svirke sa "Grujama", kako ih je iz milošte nazvao.


- Svi članovi benda bili su nalik na ruske drvoseče, da ne veruješ očima. Njihovim autobusom krenuli smo na probu u njihov studio, na periferiju Moskve. Rusi su bar desetak puta zaustavili autobus da bi kupili kartone votke i poneku gajbu piva. U studiju su pootvarali flaše i za tri sata, koliko je proba trajala, slistili sav alkohol dok smo se mi od jedne flaše votke napili ko čepovi. Vrhunac je bio kada su doneli harmoniku. Nisam odoleo, uzeo sam je i zasvirao.

Svirali smo, igrali i pili do duboko u noć, ali smo sutradan održali koncert koji ću po kvalitetu svirke pamtiti dok sam živ. Gitare na kojima su "Gruje" svirali bile su čudo neviđeno, sa nekakvim debelim žicama poređanim bez ikakvog reda. Pao sam na teme kada sam čuo kakav zvuk izvlače iz svojih instrumenata.

Rusi su neverovatni, u stanju su, kada se malo dopinguju, da sviraju i na čamovoj dasci. Na kraju su, pogađate, na pozornicu doneli i harmoniku i uvalili je meni - priseća se Neša svirke sa ruskim drvosečama-rokerima, ali i harmonike, instrumenta koji je pravi uvod u priču kako je počeo da se bavi muzikom i osnovao grupu "Galija".

Probao glumački hleb


- Grupa "Galija" je tri i po decenije prisutna na srpskoj estradnoj sceni. Dvadeseti po redu album "Mesto pored prozora", koji je objavljen ovih dana već je na vrhu mnogih muzičkih top lista, ne samo na ovim prostorima već posredstvom interneta i širom sveta gde žive naši mladi iseljenici. Grupa "Galija" je gostovala na svim kontinentima. A kako sam ja počeo i osnovao najmuzikalniju lađu na svetu je priča za sebe. Malo je onih koji znaju da sam bavljenje muzikom započeo svirajući harmoniku.

Zapravo, u petoj godini sam naučio da sviram usnu harmoniku, a onda mi je otac kupio onu pravu, veliku... U Nišu, u kraju gde sam stanovao, gotovo da nije bilo klinca koji nije svirao gitaru, bilo je to vreme Boba Dilana, "Bitlsa", "Rolingstonsa", rokenrol je tresao Niš. Klinci su išli na žurke sa gitarama, svirali devojčicama, pravili bendove, a ja sam zbog harmonike bio crna ovca. Harmonika je bila tada bljak instrument za rokere.


Neša je kupio gitaru i počeo da uči akorde.


- Kopirao sam Boba Dilana koji je svoju svirku na gitari pratio svirkom na usnoj harmonici, pa sam vrlo brzo postao najtraženiji muzičar na žurkama u Nišu i široj okolini.


Do "Galije" je bilo još sedam milja. Neša je išao u srednju saobraćajnu školu, sviruckao gitaru, ali je i pevao kao tenor u niškom akademskom horu "Dr Vojislav Vučković" gde se muzički obrazovao.


- Hor su vodili muzički stručnjaci, mnogo sam tamo naučio, čak i da sviram klavir. U to vreme sam počeo amaterski da se bavim i pozorištem, glumim, sviram, komponujem... U Niškom omladinskom pozorištu na scenu je postavljana predstava "Ljubav i Oliver", radnja se dešavala na moru, pa je režiser zatražio od mene da oformim "morski bend" koji će da svira na sceni, da komponujem nekoliko pesmica za predstavu.

Bio je to izazov, okupio sam niške muzičare koje sam poznavao, napravili smo taj pozorišni bend. Predstavu su dolazili da gledaju mladi iz Niša i okoline, u stvari da slušaju nas. Posle predstave smo se okupljali u niškom kafiću "Galija", tu smo odlučili da nastavimo da sviramo kao bend i da se zovemo "Galija".


Pometnja u televiziji


Prekretnica u karijeri grupe bilo je učestvovanje na Zaječarskoj gitarijadi 1978. godine. Neša priča da "Galija" u Nišu do tada nije mogla da se nada većim svirkama ili koncertu jer je niška scena bila prepuna vrsnih rok bendova, a "Galija" početnička grupa iz tamo nekog pozorišta.


- Prijavili smo se za Gitarijadu tek onako, da sviramo. Dogodilo se čudo, "Galija" je pobedila, a nagrada je bila snimanje singlice za PGP RTS. Posle toga smo u novembru pozvani da učestvujemo na muzičkom festivalu u Subotici.
Tamo su upoznali čelne ljude PGP-a i dogovorili su se da snime veliki rok album, što je bio presedan u izdavačkoj politici ove tada najmoćnije izdavačke muzičke kuće.


- Rekli su nam da se javimo u Studio 5 RTS-a posle 1. maja iduće godine. Ni to neću nikada zaboraviti. Tada nismo poznavali proces snimanja ploča i produkcije, pa smo 3. maja 1979. godine natovareni instrumentima banuli u Studio 5.

Ljudi su nas gledali kao da smo pali s tavana, pitali su nas ko smo, počeli su da se krste kada smo rekli da smo došli da snimimo album. Ubrzo se sve razjasnilo, morali smo da se vratimo u Niš, da sačekamo da nas ponovo pozovu u Beograd na dogovor, pregovore, preslušavanje pesama, zakazivanje termina snimanja...


Krajem 1979. godine Galija je u čuvenoj PGP-ovoj "petici" snimila album "Prva plovidba".


- Pokazalo se da ta plovidba nije bila i poslednja, tri i po decenije "Galija" plovi punim jedrima, a ja sa njom na kormilu - veli Nenad Milosavljević.

Stazama "Bitlsa"


Nenad Milosavljević je sa svojim već kultnim bendom, ali i privatno, proputovao Evropu, Kanadu i Ameriku. Prisetio se i boravka "Galije" u Engleskoj, u Mančesteru, gde su 1984. godine snimili svoj četvrti po redu album "Ja vozim levo".


- Album smo snimili u čuvenom studiju "Stroberi" u kome su snimali "Bitlsi". Po kvalitetu zvuka to je najbolji album koji je "Galija" ikada snimila, a snimili smo od 1979. do danas 19 nosača zvuka. Začudilo me je i saznanje da možete da angažujete svakog vrhunskog muzičara da radi sa vama, samo ako imate para. Recimo, Erik Klepton je tada koštao 10.000 funti, a Majls Dejvis 12.000 po projektu.

 

Svađa u Torontu


Bend "Galija" je krajem 2002. godine boravio u Kanadi, održali su dva vrlo uspešna koncerta, u Torontu i Otavi. Ali, Neša kaže da je sa zebnjom odveo bend u Kanadu jer je dve godine ranije samostalno boravio u toj zemlji i imao vrlo neprijatan verbalni duel sa službenikom emigracionog biroa na aerodromu u Torontu.


- Kada sam zakoračio na kanadsku grudu, prvo pitanje koje mi je postavljeno bilo je "Koga sam ubio, kada i kako"?! Pukao sam kao stari bas kada mi je službenik, koji me je driblao, hladno rekao "da su Srbi poznati kao divljaci i ubice"! Žestoko smo se posvađali, situaciju je smirio šef biroa koji je udaljio svog potčinjenog i izvinio mi se. Na sreću, to se mi se prilikom ulaska u Kanadu sa bendom nije ponovo desilo.


Velika turneja


Posle tri i po decenije rada i bezbroj koncerata i muzičkih hitova, grupa "Galija" postala je institucija. Nenad Milosavljević bavi se komponovanjem muzike za film. Uz saradnju svojih članova benda vrlo uspešno se u tome okušao u filmovima "Pljačka Trećeg rajha" i "Zona Zamfirova", a radio je i muziku za film o srpskom pesniku Jovanu Dučiću. Ali, "Galija" je spremna da nastupi u svakom trenutku. Planiraju da sledeće, 2011. godine, u okviru promocije svog 20. jubilarnog albuma, krenu na veliku turneju po Kanadi, obiđu Ameriku, a vrlo je verovatno da će gostovati i u Australiji.


- Oženjen sam, supruga Stanislava je glumica i imamo troje dece, ćerku Janu (19) i sinove Luku (18) i Željka (8), pa se ipak najlepše osećam kod kuće - kaže Neša i dodaje da mu je dom u Beogradu, u koji se preselio, ali i u Nišu u kome je rođen i odrastao i gde se najradije vraća.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online