Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.02.2019.
17:05
Vestionline A

Misterija "Kluba 27": Legende koje su nas prerano napustile

Jedna od najvećih intriga u savremenom svetu, poznatija kao "Klub 27" vrti se oko velikog broja muzičkih rok zvezda koje su tragično nastradale u dvadesetsedmoj godini života.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Autor Erik Segalstad detaljno govori o istoriji ovog fenomena u svojoj knjizi The 27s: The Greatest Mith of Rock & Roll.

Ideja se prvi put pojavila 1971. godine, nakon smrti Džima Morisona, koji je bio poslednji u nizu od četiri smrti u samo dve godine: Robert Džones, Brajan Džons, Džimi Hendrik i Dženis Džoplin.

Nažalost, taj klub dostiže cifru od 30, a mi vam predstavljamo samo neke od njih.

Brajan Džons

Bio je odličan muzičar, ali pogrešno shvaćen ili malo kompatibilan sa muzičkom industrijom svog vremena. Osnivač je legendarne grupe Rolling Stones. U junu 1969. godine odvojio se od grupe, a samo tri nedelje kasnije pronađen je na dnu bazena. Ovim počinje serija smrti umetnika sa 27 godina koja će kasnije biti poznata kao "Klub 27".

commons.wikimedia.org/Steve Denenberg
commons.wikimedia.org/A. Vente

 

Džimi Hendriks

Smatra se jednim od najboljih gitarista u istoriji, koji je morao da prevaziđe mnoge teškoće zbog alkoholizma i finansijske nestabilnosti svojih roditelja, pored toga što je bio tamnoput. Džimi Hendriks je umro u septembru 1970. godine u Engleskoj, nakon što se predozirao barbiturata koje je pomešao sa vinom.

commons.wikimedia.org/A. Vente
commons.wikimedia.org/Elliot Landy

 

Dženis Džoplin

Rođen u januaru 1943. godine, kao i Hendrik, imala je vrlo kratku, ali intenzivnu i uspešnu karijeru. Godine 1970. otputovala je u Brazil kako bi se detoksifikovala od heroina i po povratku je započela projekat sa novim bendom. Uspešna turneja dovela je do snimanja albuma Pearl, ali pre nego što je završila, pridružila se listi pevača koji su umrli u 27. godini, zbog predoziranja heroinom.

commons.wikimedia.org/Elliot Landy
 
commons.wikimedia.org/Elektra Records

 

Džim Morison

Smrt Džima Morisona, čiji tačan uzrok tek treba da bude razjašnjen, iako se pretpostavlja da se radi o predoziranju heroina, bio bi onaj koji bi inspirisao koncept "Kluba 27". Kao i drugi pevači svog vremena, Morison je postao redovan u rekreativnim drogama, tako da se njegova smrt, koja se dogodila 1971. godine, pripisuje tom uzroku. Nakon činjenica nije bilo autopsije.

commons.wikimedia.org/Elektra Records
commons.wikimedia.org/P.B. Rage

 

Kurt Kobejn

Bio je kompozitor, pevač i gitarista benda Nirvana, sa kojim je ostvario ogroman uspeh, uključujući i trostruki platinasti album u SAD-u sa svojim drugim albumom, Nevermind, 1991.

Kurt Kobejn je bio obeležen ranim razvodom roditelja, zbog čega je bio veoma nesretan u djetinjstvu. On je jednom spomenuo da bi voleo da uđe u "Klub 27". Sa ekonomskim uspehom došla je i zavisnost od heroina. Prema zvaničnoj verziji, Kobejn se ubio 1994. međutim, u istrazi je kasnije osumnjičena njegova supruga. 

commons.wikimedia.org/P.B. Rage
commons.wikimedia.org/Rama

 

Ejmi Vajnhaus

Rođena je 1983. godine, i ona je druga žena rođena u Engleskoj koja je ušla u sudbonosni klub pevača ubijenih u 27. Uzrok njene smrti je sličan kao i kod ostalih članova kluba - ovisnosti o drogama. U slučaju Vajnhaus, ona je bila u procesu detoksikacije ilegalnih droga, ali je konzumirala previše alkohola. Obdukcija je pokazala da je u njenoj krvi nivo alkohola nespojiv sa životom.

commons.wikimedia.org/Rama
youtube.com/Pancho Vertigen

 

Sesilia

Evangelina Sobredo Galanes bila je poznata kao Sesilia u umetničkom svetu. Godine 1975, dok je putovala u Zamoru, na putu za Vigo, njen automobil je udario u kola koja nisu bila osvetljena, a Sesilia je umrla na licu mesta, pridruživši se grupi umetnika koji su umrli mladi.

youtube.com/Pancho Vertigen
 

POVEZANE VESTI

ŠOUBIZNIS Klub mrtvih zvezda
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online