Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.06.2018.
04:00
E. V. A

Prvi smo otkrili tajkune i sponzoruše

U nastavku projekta "Vip Kinoteka", na Kalemegdanskoj terasi u Beogradu premijerno je prikazana digitalno restaurirana kopija jednog od bisera jugoslovenske kinematografije, "Lepota poroka" istaknutog crnogorskog reditelja Živka Nikolića. U ovom ostvarenju, snimljenom 1986. godine igraju Mira Furlan, Milutin Mima Karadžić, Petar Božović, Alan Nuri, Mira Banjac, Eva Ras, Dobrila Ćirković, Vesna Pećanac, Branko Babović....

Tanjug
Kum Žoržo: Petar Božović

- Nema Živka i to je veliki gubitak koji sa odstojanja vremena možemo da osetimo, jer je vreme, kao neprijatelj stari i najveći kriterijum, odao priznanje njemu i njegovom delu, da ga nije zaboravilo i stavilo ga je na vidno mesto naše kulture - kaže Petar Božović i dodaje da mu je uloga Đorđa odnosno kuma Žorže značila mnogo, jer je u sebi, kako kaže razvio nešto što je imao, ali je pokazivao samo na parčiće.

Nosio zastavu 101 uz krš

Branko Babović se seća scene kada je nosio zastavu 101 uz crnogorski krš.
- Pričao sam sa Perom i jednom mu kažem: Pero, ja igram noseću ulogu u filmu. On mi na to veli: "Nije more, banjo, nego ja. Ti igraš glavnu, a ja noseću zato što sam nosio zastavu 101 tamo gde je najlakši kamen pet tona. Najgore što je to bila moja ideja. Meštani malog sela dali su nam mazgu za tu scenu, ali mazge nisu mogle da mrdnu u tom kršu, meštani su počeli da ih psuju i uzeli su im mazge. Živko, onako tih, tajanstven, upita: "Šta ćemo sad" A ja mlad i stidljiv rekoh: "Imam ideju - da mi nosimo auto". Normalno je da životinje nose, ali kada ljudi nose, onda je to ludilo. Živko je samo rekao: "Odlično". Proklinjao sam sebe što sam progovorio uošte - kaže Babović.

- Tu vrstu komedije koju sam voleo i danas volim, da se ne prelazi opasna ivica i pretvori u karikaturu, već koja ima odbranu za lik koji tumačim. Bez obzira što je on takav, on je naš čovek. Ako volimo naše ljude, volite ih sa svim manama, samo što treba znati ko je kakav. Društvo se nije mnogo promenilo. To je tek začetak onoga što će sada biti, svi ovi tajkuni, sponzoruše, od morala u kome se nije smelo otkopčati dugme do golih žena koje samo pokazuju svoje genitalije. A u suštini svega stoje žena i čovek, koji gledajući sve te stvari odolevaju svim iskušenjima. Kroz celokupunu istoriju čovečanstva, ona jeste prokleta. U nekim narodima su grebli lica lepih žena da ne bi bile seme razdora.

Tanjug
Lepe uspomene: Mira Banjac

Glumica Mira Banjac ističe da je film "Lepota poroka" u njenoj karijeri zapisan crvenim slovom i prisetila se svoje uloge i snamanja na Adi Bojani.

- Bilo mi je teško da uđem u lik žene iz drugog miljea. Iznenadila sam se kad mi je Živko dao tu ulogu. Zamišljala sam da to treba da radi jaka Crnogorka, energična žena, crna. Otišla sam na razgovor sa plavom kosom i on mi diskretno kaže: Miro, mi to moramo malo podšišati. Malo ćemo tu boju da ubijemo". Ne znam da li sam bila muško ili žensko, na crnog gavrana sam ličila, moja frizerka je samo jeknula kada me je videla. Dva-tri meseca smo izvlačili tu boju i čekali da poraste.

Remek delo

Nikolićevo remek delo nekoliko godina bio je najgledaniji film u Izraelu, Kanadi, bio prikazan na mnogobrojnim svetskim festivalima, a Miri Furlan doneo "Zlatnu arenu" u Puli.
U zaostalim selima crnogorskog krša gde je običaj da muž nevernu ženu maljem ubije preko pogače, u siromaštvu živi mladi bračni par, Jaglika i Luka, koje tumače Mira Furlan i Mima Karadžić, zavetovan na doživotnu vernost, koji prihvata poziv svog kuma Đorđa da siđu u primorje. Luka pristaje da mu se žena zaposli kao spremačica u nudističkom kampu. Tradicionalno vaspitana, užasava se nad golotinjom, da bi pod uticajem dvoje mladih stranaca, koje zabavlja njena zbunjenost, Jaglika postepeno počela da oslobađa sputanu senzualnost.Ona završava u ljubavnom zagrljaju sa strancima, a umesto tradicionalnog, zaostalog običaja da muž maljem presudi ženi zbog prevare, Luka se odlučuje na samoubistvo.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online