Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.01.2018.
05:00
Lj. Ivanović - Vesti A

I udvaranje postalo zločin

Kampanja protiv seksualnog uznemiravanja žena, pokrenuta u Holivudu posle otkrića slučaja američkog producenta Harvija Vajnštajna i mnogih drugih, ovih dana izaziva oštre polemike u Francuskoj. U odbranu prava muškaraca, da se udvaraju ženama, stala je i legendarna glumica Katrin Denev.

EPA/Guillaume Horcajuelo
Glamur i nasrtaji: Roman Polanski i Katrin Denev

Otvoreno pismo sto žena iz javnog života Francuske, objavljeno u "Mondu", osuđuje, kako se navodi, novi puritanizam holivudskog feminizma, izazvan nedavnim skandalima o seksualnom zlostavljanju.

"Muškarci imaju pravo da se udvaraju ženama, a kampanja koja je počela kao legitimni protest protiv seksualnog nasilja nad ženama prerasla je u lov na veštice i ugrožava teško stečene seksualne slobode", smatraju potpisnice, među kojima je i glumica Katrin Denev, uz mnoge kulturne i estradne delatnike, spisateljice, univerzitetske profesorke.

Optužba protiv

Polanskog zastarela
Tužilaštvo Los Anđelesa neće pokrenuti tužbu protiv Oskarom nagrađenog reditelja Romana Polanskog (84), koga je jedna žena optužila da ju je zlostavljao 1975. godine, kada je imala 10 godina, jer su navodi zastareli. Polanski živi kao begunac od kada je pobegao u Francusku 1978. godine, gde čeka izricanje kazne za seksualno uznemiravanje devojčice od 13 godina.

One tvrde da je u osnovi mržnja prema muškarcima i prema seksualnosti.

- Govorimo o slobodi uznemiravanja. Ako mi neko predloži seks i ja ga odbijem, a on i dalje insistira, to postaje zlostavljanje i to je protivzakonito. Smatram da sam odrasla osoba koja može da dobije takav predlog, ali sam i te kako sposobna da kažem 'ne' - kaže Abnus Šalmani, spisateljica, potpisnica pisma.

Francuske aktivistkinje za prava žena oštro kritikuju otvoreno pismo. Trideset feministkinja optužuje potpisnice pisma da, koristeći medijsku eksponiranost, seksualno nasilje predstavljaju kao nešto prihvatljivo.

- Svaki put kada neko javno, trivijalno govori o nasilju i stavlja ga van zakona ostavlja više prostora za počinioce, a manje za žrtve - ističe feministkinja Karolin de Has.

U Francuskoj, koja neguje imidž zemlje zavođenja i romansi, ministarka Marlen Skijapa, zadužena za borbu protiv nasilja nad ženama, pokrenula je nacionalne konsultacije o novom zakonu protiv seksualnog nasilja. Smatra da je kampanja u Americi podstakla Francuze da na drugi način razmišljaju o toj temi.

Problem seksualnog uznemiravanja zaista je poprimio razmere koje su, u najmanju ruku, neobične. Žene u američkoj armiji su pre tri dana protestovale pred Pentagonom jer ih kolege u uniformi seksualno uznemiravaju, a i usred Evropske komisije se povela istraga posle otkrića o navodnom seksualnom zlostavljanju ogromnih razmera. Gotovo devet od deset žena u Briselu doživelo je neke oblike seksualnog uznemiravanja, pokazuje istraživanje Univerziteta u Gentu, a prenosi Politiko.

Prema podacima tog istraživanja, 88 odsto ispitanih žena iskusilo je seksualno uznemiravanje na ulicama glavnog grada Belgije koji se smatra i glavnim gradom EU, a polovina ispitanih kaže da se suočila i sa fizičkim nasiljem. Osim toga, svaka treća žena se i dalje bori sa posledicama uznemiravanja ili napada.

Od Spejsija do Rouza

Cenu za seksualno uznemiravanje platili su već mnogi, počev od Kevina Spejsija za neuspešni seksualni nasrtaj na maloletnog glumca pre tri decenije. Čuveni TV novinar Čarli Rouz je odstranjen sa Si-Bi-Es televizije jer je imao "predloge" koleginicama decenijama unazad. Optužen je i Silvester Stalone i mnogi drugi. Spejsi je proteran iz filma, kao i Vajnštajn. Zauvek.

- Premalo je poštovanja za žene. Ukoliko na ulicama na njih viču koristeći seksualne uvrede, to nije mali zločin - kaže belgijska državna sekretarka za jednake šanse Bjanka Debets, koja je naručila istraživanje.

Ona je učestvovala u kampanji ohrabrivanja žena da prijave policiji takve slučajeve, a sada planira da u martu uvede aplikaciju "Dalje ruke, Brisel".

Predsedničko "vatanje"

Američki predsednik niže skandale, a mnoge žene tvrde da ih je seksualno napastvovao! Tokom predsedničke kampanje objavljen je njegov citat: "Kad si moćan, nemaš problema, čim dođeš do zgodne žene odmah je uhvati za ...". Tramp je i pored takvih izjava uspeo da pobedi i dobio veliki broj ženskih glasova. A poznat je i skandal sa četiri žene koje su optuživale bivšeg predsednika Bila Klintona čak i za silovanje. Ruku na srce, oralni seks sa stažistkinjom Monikom Levinski u Ovalnom kabinetu je bio dobrovoljan, ali ga je umalo stajao položaja.

Kako se navodi, slična aplikacija već postoji u Francuskoj, a preko nje će žrtve i svedoci seksualnog uznemiravanja ili seksualnih napada moći odmah da prijave zločine.

Nema sumnje da seksualnog uznemiravanja, pa i zlostavljanja ima, ali, šta se to dogodilo da "eksplodira savest ljudi praktično u jednom danu" teško je objasniti.

Crne haljine na crvenom tepihu

Sve je počelo sa čuvenim holivudskim producentom Harvijem Vajnštajnom koji je poznat po visokom libidu i nezajažljivosti. Nema mnogo holivudskih glumica koje nisu dobijale nepristojne ponude od njega, ali je istinski teško poverovati da se to decenijama nije znalo, a onda je izletelo u javnost. Na nedavnoj dodeli nagrada Zlatni globus, dame su nosile crne haljine u znak protesta protiv seksualnog uznemiravanja, ali je teško ne podsetiti se da su kolovođe opravdanog progona danas bile jako bliske s Vajnštajnom. Pa je tako i Opra Vinfri, koja je održala vatreni politički govor, do juče obožavala Vajnštajnovo društvo, o čemu svedoče i brojni snimci. Ona je ugledna, planetarno poznata, milijarder i Vajnštajn joj nije producirao programe. Nije imala razlog da mu se "udvara". Ali, ipak jeste.





 

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online