Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.08.2016.
00:08
D. Petrović - Vesti A

I provod i milionska zarada

Tri dana nakon završetka 14. Bir festa na beogradskom Ušću, organizatori svode račune. Za pet festivalskih dana kroz kapije najvećeg koncertnog prostora na otvorenom prošlo je oko 480.000 ljudi, a da nije bilo kiše organizatori veruju da bi bilo i više posetilaca.

Z. K. Munja
Još svode ovogodišnji bilans: Detalj sa Sabora trubača u Guči

I dok je publika uživala u nastupu 50 izvođača, pila 100 vrsta piva, zadovoljni mogu da budu i u državnoj upravi, jer dobar deo ovog kolača ide i njima. Prema proceni organizatora zarada od ovog festivala je oko 5,5 miliona evra, a osim njih i države profitirali su i ostali - taksisti, hoteli, hosteli i svi ostali koji su ugostili ljude iz regiona koji su zbog festivala piva došli u Beogradu.

Egzit, koji je poslednjih godina u top deset svetskih festivala i to po proceni najeminentnijih svetskih medija, ove godine inkasirao je gotovo 14 miliona evra domaćoj privredi, pokazali su rezultati istraživanja koje je sprovedeno nakon ove manifestacije. Na Petrovaradinskoj tvrđavi ove godine bilo za 30 odsto više stranaca, a gosti iz zapadne Evrope tokom boravka na festivalu potroše u proseku 721 evro dnevno, gosti iz Amerike i Australije (iako ih ima u manjem broju) potroše 645 evra, dok najmanje troškove ima domaća publika sa prosečno potrošenih 198 evra dnevno.

Dobar deo ovog kolača uzima država kroz razne poreze, deo novca ostaje i organizatorima iako oni snose troškove dolaska i boravka svetskih zvezda, a zaradom tokom festivalskih dana mogu da se pohvali i svi ostali koji se bave uslužnim delatnostima u Novom Sadu. Prema proceni organizatora Egzit je za prvih deset godina postojanja doneo srpskoj privredi više od 100 miliona evra. Ujedno, godišnja zarada srpske turističke privrede od muzičkog festivala u Novom Sadu procenjena je između 10 i 15 miliona evra, a ovi podaci se poklapaju i sa procenama Vlade Srbije.

Još jedan od pokazatelja isplativosti festivala u Srbiji je i Guča. Tokom godine ova mala varošica na obroncima planine Jelice broji tek 2.500 stanovnika koji žive u 250 kuća, da bi tokom trubačke fešte broj ljudi porastao na nekoliko stotina hiljada. Guča, ali i okolna mesta žive i dišu za dane saborovanja i tokom cele godine se pripremaju za festival. Što se tiče zarade procene su različite, barata se sa mnogim ciframa, a sve zavisi koga pitate.

Lider u regionu

Da su festivali i te kako isplativi govori podatak da Srbija, posebno u letnjem periodu ima na desetine festivala, koji privlače veliki broj posetilaca posebno iz inostranstva. Temperament različitih naroda može se otkriti i po vrsti muzike koju slušaju. Tako na Egzit uglavnom dolaze Skandinavci, Englezi i Nemci, a Guča privlači Mediterance. Jelena Stanković iz Turističke organizacije Beograda kaže da veliki broj gostiju sa festivala dođe i do Beograda. Uz Egzit, Guču, Bir fest, Nišvil, Lav fest, Hils ap na Zlatiboru i drugim letnjim muzičkim festivalima Srbija je lider u regionu kada je ovaj vid turizma u pitanju.

I dok jedni tvrde da se dobro zarađuje od Sabora, drugi kažu da najveća trubačka smotra ne može da pokrije troškove organizacije, pa je neophodna pomoć države i sponzora. Prema rečima Slobodana Jolovića, osporavanog, ali i hvaljenog predsednika Organizacionog odbora, 56. Sabor trubača je u potpunosti uspeo.

- Donekle izmenjena koncepcija i ozbiljniji pristup organizaciji dali su dobre rezultate. Finansijski rezultati se još ne znaju, ali već sada sam siguran da su dobri i da je Sabor i u tom smislu bio uspešan - rekao je Jolović posle završetka ovogodišnje trubačke smotre u Guči.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online