Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 05.07.2014.
04:27
S. Đurić - Vesti A

Kostur od 37 kilograma

Ideal ženske lepote se menjao kroz vekove i decenije. U antičko doba punije dame važile su za lepe i poželjne, dok se danas lepima smatraju žene koje su mršave, a savršena i vitka figura simboliše uspeh, inteligenciju i zdravlje. Razvojem filmske i modne industrije u društvu se javlja trend da biti mršava znači biti lepa. Prve predstavnice trenda mršavosti su Greta Garbo i foto-model Tvigi.

Pokušala da skrene pažnju na problem anoreksije pre negošto je umrla: Izabel Karo

Drogom protiv sala

 Lili Alen, poznata po svojim oblinama, šokirala je javnost izjavama datim za magazin "El". Ona je u intervjuu otkrila da mnoge poznate dame svoju liniju održavaju narkoticima.
- Družila sam se s modelima, najvećim pop zvezdama i nijedna od njih mršavu figuru nije

postigla na zdrav način. Nije stvar u vežbanju, one ne jedu. A da utole glad, uzimaju spid - kaže pevačica.

Manekenke koje su prve promovisale premršav izgled istrajavale su u svojoj želji da izgledaju kao živi kosturi, a taj trend se s pisti preneo i na ulice. Žrtve trenda postale su i pevačice, glumice, voditeljke. Pojedine od njih platile su danak ovoj opakoj bolesti.

Francuska menekenka Izabel Karo jedna je od malobrojnih koja je javno želela da upozori na problem anoreksije pre nego što je preminula u 28. godini. Ona je umrla posle dve nedelje provedene u bolnici za plućne infekcije u Tokiju.


- Predugo sam se skrivala. Sad želim da se pokažem bez straha, mada znam da moje telo izaziva odbojnost, ali želja mi je da upozorim mlade na sve opasnosti koje nosi ova bolest - izjavila je manekenka za vreme kampanje za koju se i fotografisala.


Prve znake anoreksije primetila je kad je imala 13 godina, a zbog izgladnjivanja često je bila u bolnici.


Posle filma "Doručak kod Tifanija" Odri Hepbern je pomerila standarde, pa su tako mršave žene postale simbol elegancije i seksepila. Porša de Rosi, jedna od glavnih glumica serije "Ali Mekbil", svoj problem je iznela pre nekoliko godina u šou-programu kod Opre Vinfri. Ona je otkrila da je u jednom trenutku imala samo 37 kilograma i da se tada zabrinula za svoje zdravlje. Javno se pokajala što je dnevno uzimala 20 laksativa. Živela je na 300 kalorija dnevno. U to vreme je imala 27 godina i imala veliku volju da oslabi na ispod 40 kilograma.

Ogledni majmunčići
Viktorija Bekam je zbog svog premršavog izgleda često kritikovana. Bivša spajsica često šokira javnost, pa je tako pre nekoliko godina rešila da se dodatno steše rigoroznom dijetom. Ona je tada jela bobičasto voće, živu ribu i pila samo čaj. Pre nego što je ostala trudna sa najmlađim detetom, imala je 45 kilograma i uspela je da se posle porođaja vrlo brzo vrati na istu kilažu tako što je vežbala i trčala.


Svetski dušebrižnici se veoma brinu za Anđelinu Džoli, koja već godinama pokazuje svoje premršave ruke na kojima se vide vene. Međutim, ova holivudska zvezda ne želi da prizna kako ima problem sa ishranom. Za manjak kilograma glumice Anđeline Džoli odgovoran je režim ishrane kojeg se strogo pridržava. Glumica jede samo drevne žitarice, heljdu, kinou i amarant. Nedavno je objavljeno i da ima samo 42 kilograma.
 

Ne želi da prizna da ima problem sa ishranom: Anđelima Džoli
 

Tvigi sinonim za mršavost
Kada je u pitanju fizički izgled, mnogima je uzor engleska manekenka, glumica i pevačica Lesli Hornbi Tvigi, čije se ime koristi kao sinonim za mršave žene. Ipak, njeno telo je prirodno bilo mršavo, a na početku karijere mnogim manekenkama i neprihvatljivo. Mnogi holivudski kritičari optužili su je za uspostavljanje trenda premršavosti i nošenje konfekcijskog broja nula, ali slavna manekenka oštro odbija te spekulacije jer je prirodno mršava.

- Samo pije vodu i gricka povrće - rekao je jedan njen kolega.


Mnogi su bili zabirnuti i zbog kilograma Kejt Midlton. U stranim medijima su se pojavljivali naslovi: "Jede li ona uopšte?" Najviše pažnje je privukla svojim izgledom pre dve godine, kad se saznalo da je trudna. Mediji su pisali o tome da je pothranjena i da je u opasnosti zbog toga. Kejt je na početku trudnoće navodno imala samo 43,5 kilograma i doktori su tada upozoravali da bi mogla da izgubi bebu. Poznato je da Kejt jako na svoj izgled, pogotovo otkad je postala vojvotkinja.


Kira Najtli je takođe poznata mršavica. Ona sama za sebe kaže da je ravna kao daska. Nakon brojnih napisa u medijima da slavna glumica ima poremećaj u ishrani i da je anoreksična, oglasila se i njena majka Šarman Mekdonald. Kako bi odbranila svoju kćerku, rekla je da je Kira mršava zahvaljujući genima i da je vitko telo nasledila od oca Vila Najtlija. Kreatorka Donatela Versaće pod pritiskom javnosti i verovatno želje da se dokaže kao dizajner nakon pogibije brata Đanija postala premršava. Na njenom telu izražene su samo silikonske grudi, prekvarcovan ten i koža zalepljena za kosti. Meri-Kejt Olsen se nekoliko godina borila sa anoreksijom, a sve je počelo 2004. godine, kad joj je umro najbolji prijatelj Hit Ledžer. Meri-Kejt je šokirala javnost katastrofalnim gubitkom težine. Kasnije je potvrdila da ima anoreksiju i prijavila se na lečenje ove bolesti. Priznala je da detinjstvo njene sestre bliznakinje Ešli i njeno bilo teško i stalno pod lupom medija. One su su svet filma ušle kao bebe od devet meseci, pa je Meri-Kejt izjavila da su rasle kao ogledni majmunčići.

Pristisak medija
Uporedo s velikom popularnošću tokom snimanja serije "Okrug oranž", Miša Barton je dobila anoreksiju. Glumica je završila u psihijatrijskoj ustanovi, bila je iscrpljena, zavisna od lekova i anoreksična. Bila je uhapšena jer je vozila pijana.


Tori Speling od samog početka ima vrlo turbulentan brak sa Dinom Mekdermotom. Zbog velikog pritiska medija, ali i želje da ostane sa svojim mužem, Tori je zadobila poremećaj u ishrani. Mediji su dugo brujali o tome da joj je život u opasnosti jer je sve mršavija i pod konstantnim stresom. Tori je i dalje u braku sa Dinom, ali je izlečila ovaj poremećaj.


Tara Rid, poznata po ulozi u filmovima "Američka pita", patila je od anoreksije tokom 2010. godine. Ona je, pod pritiskom medija i želje za uspehom jela samo jedan obrok dnevno jer su je u novinama često nazivali debelom, što je za Holivud neprihvatljiv izgled. Međutim, kad je imala samo 42 kilograma, Tara je shvatila da joj je život u opasnosti i rešila je da se malo izoluje od svega.


Nikol Riči se već godinama bori s anoreksijom. Nikol je tokom snimanja serije "Jednostavan život" sa drugaricom Paris Hilton konstantno bila kritikovana da je debela, što je dovelo do psihijatrijskog problema. Pre skoro deset godina američka pevačica Britni Spirs želela je da se otarasi viška kilograma koje je dobila zbog stalnog konzumiranja brze hrane. Ipak, najdramatičnije je bilo pre četiri godine kad je nakon razvoda od Kevina Federlajna primljena u bolnicu na lečenje od alkoholizma, što je kasnije prouzrokovalo i anoreksiju. Ipak, Britni je uz pomoć porodice i prijatelja uspela da se izbori za svoje zdravlje.


Porodica Ejmi Vajnhaus tvrdi da je pevačica patila od bulimije.


- Za mnoge njene probleme odgovorna je iznenadna slava. Kao tinejdžerka je obolela od bulimije, s kojom je imala problema do kraja života. Sećam se kako se kao 17-godišnjakinja družila sa grupom devojaka koje su sve to radile. Natrpale bi sos u hranu, pojele je, a zatim povraćale. One su prestale s tim, ali Ejmi nije. Svi smo znali da to radi, ali to je takoreći nerešiv problem, naročito ako pričaš o njemu. To je zaista mračna tema - otkrio je Aleks Vajnahaus.


Trčanje u toalet
Džesika Alba o svojoj borbi protiv anoreksije progovorila je 2005. godine. Glavni razlog koji je navela zbog kojeg je uopšte došlo do tog problema činjenica da su neki članovi njene porodice uglavnom imali višak kilograma?! S problemom anoreksije glumica se se borila dve godine. Karen Karpenter oduševljavala je 70-ih godina glamurom na bini i krasila mnoge naslovne strane časopisa. Malo ko je znao da je patila od anoreksije, da bi 1983. godine od iste bolesti umrla. Naime, 70-ih godina o anoreksiji se nije mnogo pričalo, a malo ljudi tada je uopšte i poznavalo termin anoreksija. Slučaj Karen Karpenter mnogima je otvorio oči i tek nakon toga krenulo se s ozbiljnim lečenjem poremećaja u prehrani.


Da i muškarci imaju poremećaj sa ishranom govori primer glumca Bilija Boba Torontona, koji je u intervjuu 1998. godine priznao da je bolovao od anoreksije nakon snimanja filma "U-Turn".


- Mislim da sam imao mali mentalni problem. Postao sam anoreksičan, ali nisam to hteo da priznam svojoj devojci i svima koji su govorili da imam poremećaj - rekao je.
 

Bolest uma

Anoreksija je bolest uma. Često započinje tako što osoba želi da izgubi koji kilogram, ali veoma lako može da potpuno izgubi kontrolu nad svojim telom i pretera sa dijetama. Nikada nije dovoljno srećna svojim izgledom, te smatra da bi uvek mogla da bude mršavija. Pitanje je kada će doći do granice između života i smrti. Jaka je veza između anoreksije i depresije. Kada neko ne uzima hranu, to znači da ne želi da živi.

Elton Džon koji je ranije otkrio da je bolovao od bulimije priznao je da mu je u pokušaju prevladavanja ove bolesti pomogla bliska prijateljica koja je takođe bolovala od te bolesti, princeza Dajana. Pevač je rekao kako su njih dvoje često upoređivali svoje beleške o bulimiji.


- Bilo je lepo razgovarati sa nekim ko je imao isti problem kao i ti. Dajana je rekla kako joj je bilo nezgodno da uvek trči u toalet nakon obroka. To nas je zbližilo- rekao je Elton Džon.


Ešli Hamilton proznao je magazinu "Pipl" da je patio od bulimije i anoreksije.


- Mislim da je to bio moj problem pre nego što sam se odao alkoholu i drogama. Konzumirao sam droge i alkohol kako bih kontrolisao svoj problem sa prehranom - priznao je Hamilton. Iako već godinama ne pati od bulimije, prošle godine je krenuo na lečenje zbog prejedanja.


Urugvajska manekenka Luisel Ramos tokom modne revije preminula je od srčanog udara. Lekari su kasnije potvrdili kako je Luisel, koja je bila teška samo 44 kilograma, a visoka 175 centimetara, umrla od srčanog udara izazvanog dugogodišnjom anoreksijom. Samo tri meseca kasnije umrla je i druga manekenka, Brazilka Ana Karolina Reston, a šest meseci nakon toga i Luiselina sestra, 18-godišnja manekenka Eliana Ramos, koja je ponovila sudbinu svoje starije sestre. Za mršav trend među mnogim damama optužuju se kreatori, pa se tako oglasio i čuveni Karl Lagerfeld.

- Iskreno govoreći, ova tema mi je zaista smešna. Nito ne radi s anoreksičnim modelima, štaviše, anoreksija nema nikakve veze sa svetom mode. U Francuskoj je broj obolelih manji od jedan posto, dok je devojaka s prekomernom težinom više od 30 posto. Čini mi se da je za zdravlje opasnije sedeti pred televizorom grickajući fast fud - rekao je Lagerfeld.


Nasmejane buce

Sve više medijskih stručnjaka želi da ukaže na problem anoreksije, pa tako za razne kampanje angažuju punije manekenke koje pokazuju da je sasvim lepo imati svoje grudi ili malo sala na bokovima, ali biti zdrav i nasmejan. Merilin Monro je i decenijama nakon svoje smrti simbol ženstvenosti i lepote. Iako nikad nije bila mršavica, telo ove glumice žele žene širom sveta.

Ponosna na svoje žestvene obline
 

I slavna teniserka Serena Vilijams je priznala kako je ranije patila zbog toga što nema atletsku figuru, ali s vremenom je prihvatila svoje telo i sada je ponosna na svoje ženstvene obline.

- Kada sam bila mlađa, mislila sam da bi bilo bolje da sam građena kao atletičarka, a ne ženstveno. Ali ljudi su mi stalno prilazili i govorili da me vole zbog toga kako izgledam. Tako da sam naučila da budem ponosna na svoje obline i prihvatim svoje velike grudi. Suština je u tome da voliš sebe i shvatiš da si lepa baš takva kakva si - rekla je Serena. 

POVEZANE VESTI

Subota 05.07.2014. 06:07
Боље да љуља него да жуља.
Subota 05.07.2014. 08:44
Kostur ubaci slikone, i eto vamp žene...
Subota 05.07.2014. 09:57
Živi leševi u suknjama i dekolteima hodaju gradom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online