Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 08.03.2013.
10:30
Nedeljnik A

"Političarima odgovara što je narod ponižen"

Branka Katić, srpska glumica sa stalnim prebivalištem u Americi prvi put priča zbog čega je Rade Šerbedžija morao da ode iz Srbije, ali i kako je u ratom zahvaćenoj Bosni od haškog optuženika saznala za lakoću odsecanja "neprijateljske" glave.

Branka Katić, srpska glumica sa stalnim prebivalištem u Americi
 

- Bila sam sa Šerbedžijom, mojim divnim profesorom, u "Nani" kad mu se rodila prva ćerka Nina. Bilo je nas četvoro i tu su bili neki pijani klinci koji su vadili pištolj i pucali u plafon, dobacivali mu, vređali ga... Sećam se da smo hrabro stajali za tim šankom, nismo se ni bacili na pod, nismo odgovorili, niti bilo šta. Bio je to potpuno idiotski momenat, njemu se rodilo dete, a neka pijana budala ga je prozivala što je Hrvat, a on nije ni Hrvat, već jedan nesrećan Jugosloven, Srbin iz Hrvatske. Mislim da je to prelomni momenat zašto je Rade spakovao Lenku i Ninu i otišao iz Beograda u kojem su živeli, rekla je Branka Katić za "Nedeljnik".

Igrala je s Glogovcem u "Ubistvu s predumišljajem". Na pitanje da li je bilo teže gledati ljude osakaćene ratom ili uživljavati se u njihove sudbine, glumica je odgovorila:

- Volim taj film. Zar nije neverovatno da je Glogiju to prva filmska uloga? Kad smo s predstavom "Moja draga" otišli u Banjaluku, igrala sam u njoj neku klinku, izbeglicu, to je bila laka komedija, i sećam se u Banjaluci mi je samo odjednom bilo strašno neprijatno da njima, kojima se to dešava, glumim neku izbeglicu kojoj su pobili porodicu. Sećam se koliko me je rastužio odlazak i taj koridor. Sve je bilo spaljeno, jedini trag života bila je mrtva svinja negde uz put. I susret s jednim od ratnih zločinaca u Banjaluci koji sedi i nama glumcima priča: "Mene pitaju vožde, kako se kolje, ja kažem lako, uzmeš glavu, isečeš..." Sećam se da sam ga pitala da li veruje u Boga, pa su me svi udarali nogama ispod stola jer je bio pijan i naoružan, i nije bio sam. Rekao mi je da veruje u ovog našeg jednog pravoslavnog boga, a ja njemu: "Dobro, gde će vama duša?" E, tad su stvarno krenuli da me udaraju ispod stola. I kad smo se vratili s tog gostovanja bila sam tužna i depresivna. Otišla sam u klub "Akademija" i stajala pored najvećeg zvučnika želeći da me ta buka izmesti iz života. I brišem, brišem, ali neće da se izbriše iz sećanja. Nije bitno ime vožda iz Banjaluke, ne pamtim ga. Njihova imena su za zaborav, ali njihova dela nažalost nisu. Strašno je što smo mi kao narod bili poistovećeni s njima, priča Branka.

5. oktobar

Da li joj je žao što je propustila 5. oktobar i da li je nešto pomeri kad gleda vesti iz Srbije....

- Bilo mi je baš žao, ali sam pomislila kako će sada sve biti divno i sve će se promeniti. Izgledalo je kao prava revolucija. Devedesetih sam prestala da čitam novine, gledam TV, osim sporta, i britanskog "Gardijana", ali, recimo, za ove poslednje izbore, sećam se, sletela sam na Surčin, i sestra me je odvela pravo na glasanje. A onda sam čula da niko od mojih prijatelja nije glasao. Zašto? Rekli su:"Pa mi ne glasamo. Zašto ne glasamo? Zato što nam je dosta istih, ništa se ne menja, sve nam je bezveze." Ja nekako mislim da svi moraju da glasaju, da moraš imati stav o tome koga ćeš da ovlastiš da ti kroji kapu.

Mart je mesec obeležavanja desetogodišnjice Đinđićeve smrti....

Njegovo ubistvo je još jedna od naših tragedija. Ne mogu da verujem da i dalje nemamo puno objašnjenje kako je do tog kukavičkog čina došlo.

U Srbiji je uticajan čovek pod nadimkom Banana. Imaš li utisak ponekad, tako sa strane, da smo "banana država"?

Naše društvo je siromašno, zato je svakoga lakše kupiti. Najgora veza novca i političke moći dubinski korumpira društvo i jede normalne živote. Naši političari i mediji često u narodu pothranjuju osećaj poniženosti koji produbljuje nezadovoljstvo - ljudi su poniženi gubitkom posla, osiromašenjem, marginalizacijom. Građani se uljuljkuju u uverenju da je istorija nekakva kleta sudbina na koju se ne može uticati i nikako da postanemo svesno i kritično društvo, spremno da preuzme odgovornost. Budžet za kulturu je katastrofalno mali. Kao da niko ne razume fundamentalnu ulogu kulture, to da je ona temelj na kome počivaju sve tekovine civilizacije.

POVEZANE VESTI

Petak 08.03.2013. 12:34
Glumice ta tvoja holivudska zalost je srce razarajuca, patosiran sam. Sedi gse si i uzivaj blagodeti svoga rada ove ljude pusti da prezive a mozes i neku humanitarnu akciju da pokrenes recimo za decu stradalih roditelja. Onda ce tvoja briga biti potpuna, sve drugo je licemerstvo.
Petak 08.03.2013. 12:06
Koga briga šta misli ova NATO kurva? Ima svoju Ameriku i neka ostavi Srbe na miru. Ne znam zašto Vesti uopšte objavljuju ovakve stvari.
Petak 08.03.2013. 14:33
ZASTO NIJETE ˝PIJANE MOMKE˝ PRIJAVIO POLICIJI, KAO STO JE URADIO IRFAN MENSUR I GOTOVA STVAR.. NEGO JE COVJEK POSAO U AMERIKU, KAO STO SU MNOGI URADILI.. RADE SERBEDZIJA JESRBIN, TO JE OPSTE POZNATO, ISTINA KCERKA LUCIJA MU ZIVI U HRVATSKOJ, NEDAVNO SE UDALA ZA SRBINAA NARAVNO...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online