Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 25.09.2012.
16:00
A

Jeste čuli za Gangam stajl?

Urnebesno popularni video spot za pesmu "Gangnam stajl", debeljuškastog južnokorejskog repera PSY (skraćeno od psycho), videlo je već preko 260 miliona posetilaca Jutjuba, a broj i dalje raste. Malo ko, međutim, zna da je pesma zapravo osmišljena kao neka vrsta duhovite kritike južnokorejskih novokomponovanih bogataša, čije oličenje predstavlja Gangnam - elitna četvrt Seula.

Pesma je predstavlja duhovitu kritiku južnokorejskih novih bogataša
 

Da bismo uživali Psijevom "kaubojskom" plesu i scenama spota nije nam potrebno poznavanje korejskog jezika, ali mnogi su se svakako već upitali o čemu on to zapravo peva i “šta mu je to Gangnam?”


Gangnam: U pitanju je deo Seula u kome živi oko jedan odsto stanovništva ovog grada, svakako najpoželjnija i najskuplja adresa u Južnoj Koreji (prosečni stan košta oko 716.000 dolara) i istovremeno je meta zavisti i podsmeha Korejaca.


Do nedavno, ovaj kraj veličine pola Menhetna, čije ime doslovno znači “južno od reke”, bio je naselje zapuštenih kućica, okruženih poljoprivrednim zamljištem i kanalima za navodnjavanje.

Vreme privrednog uspona sedamdesetih godina donelo je i talas novih bogataša koji su počeli da naseljavaju baš ovaj kraj. Cene zamljišta i stanova vrtoglavo su porasle, a u četvrti su počeli da niču i elitni butici, klinike za plastičnu hirurgiju i vrhunske škole, na čemu im siromašniji sugrađani možda najviše zavide.


Spot za pesmu "Gangnam staj"” videlo je preko 260 miliona posetilaca Jutjuba

Stanovnici Gangnama u principu važe za egoistične i proste skorojeviće koji se nisu uzdigli zahvaljujući vrednom radu i žrtvovanju, već su naprosto iskoristili srećan slučaj i povoljne okolnosti. I spot jaše na talasu tako uvreženog mišljenja i svojevrsno je ismevanje stila žitelja četvrti Gangnam.

Pogledajte spot za pesmu "Gangnam stajl":


Veseli i opušteni PSY je prava suprotnost ulickanim, izoperisanim, botoksiranim, preplanulim i utegnutim predstavnicima Gangnama, mada je i sam odrastao u bogatoj porodici, nedaleko od te četvrti.

Tako je za samo dva meseca od objavljivanja na "Jutjubu", spot za pesmu "Gangnam Style" imao je više od 260 miliona pregleda. Hit korejskog pevača se svrstao među pet najgledanijih spotova svih vremena.


Koliko je spot postao planetarno popularan svedoči i ova njegova beogradska verzija:

 

POVEZANE VESTI

Sreda 26.09.2012. 06:38
Naravno da je Gagnam popularna stvar kad je spot urnebesno smešan, a kadrovi vrhunski! Onaj Krmeljušin režiser spotova i režiseronje ostalih domaćih "diva" mogli bi puno da nauče iz ovog spota! Npr.da ne mora cupi da se peči tokom celog spota, ili da celu radnju spota smeste u sobu ili studio! U medjuvremenu se pojavila vrlo moćna verzija Hitler Gagnam Style gde su iskoristili replike iz poslednjeg filma o Hići kao tekst pesme. Iako svima Gagnam deluje kao originalan planetarni hit, mene baza ove pesme jako podseća na Benassijev veliki hit "Satisfaction".
Sreda 26.09.2012. 11:11
Oprem Gangnam Style :D
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online