Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 06.02.2011.
14:11
S. Đurić - Vesti A

Najbolji maneken među hirurzima

Titulu najboljeg manekena među srpskim hirurzima nesumnjivo zaslužuje dr Momčilo Moma Jakovljević. I u hirurgiju je, baš kao i u svet mode, ušao igrom slučaja. Rođen je na beogradskom Dorćolu gde i danas živi. Već 30 godina radi kao hirurg u KBC "Dragiša Mišović", gde je na početku volontirao. Kao gimnazijalac nije ni sanjao da će postati maneken.


Kada je upisao studije medicine, nije se libio posla. Učlanio se u studentsku zadrugu i tražio najteži, odnosno najbolje plaćeni posao. Ponudili su mu pranje zgrade Beograđanke i premeravanje kanala Dunav - Tisa - Dunav.


- Odlučio sam se za ovo drugo, nisam ni sanjao šta me čeka. Bilo je leto. Obuli smo duboke crne gumene čizme i ušli u vojni čamac. Dvojica su me uz pomoć užadi vukli gore-dole s obale. Na svaki metar zabadao sam motku u muljevitu vodu. Čas na 1,20 m dubine, pa na 1,80 m, dva metra, pola metra. Tako se snimalo dno. Kada sam došao kući moji su mislili da imam boginje. Komarci su me skroz izujedali. Ali, bile su to slatke pare. Od tog prvog honorara, kao u onim francuskim filmovima, stajao sam ispred izloga Jugoeksporta i gledao čeruti košulje, bruks cipele i mantile od jelenske kože. Sa 19 godina sve sam sebi kupio i po Skadarliji se ponosno šetao u novoj odeći.


Debi pred gradonačelnikom

Na pisti Moma je završio igrom slučaja. Pune dve godine su ga njegove drugarice, manekenke Dubravka Dragić, Ljiljana Perović i Maja Štajner ubeđivale da postane maneken.

Vidao rane košarkašima

- Na kraju manekenske karijere, igrom slučaja tražili su lekara u FK Partizan. Pristao sam i tamo sam proveo dve godine. Posle me je Dragan Kićanović pozvao da budem lekar u KK Partizan. Taman su za crno-bele počeli da igraju Vlade Divac i Žarko Paspalj. Kićanović mi je rekao: Ako te igrači ne prihvati kao što si bio prihvaćen u manekenstvu, kupi se i idi. Ostao sam punih 18 godina i učestvovao u osvajanju osam titula prvaka Jugoslavije, osam kupova, Prvenstva Evrope 1992. i Kupa Radivoja Koraća. Sećam se istorijske pobede nad Huventudom kad je Partizan čuvenom trojkom Đorevića postao evropski šampion. Pred sam kraj meča neko je laktom Stevanovića udario u glavu i pukla mu je arkada. Dok su Turci doneli nosila, ja sam na terenuu tri poteza već ušio arkadu i on se vratio u igru. U direktnom TV prenosu to je gledao ceo svet i ja ispadoh heroj. Posle su me pozvali da budem lekar Košarkaške reprezentacije Jugoslavije.

- Ljilja mi je rekla da za mene pita naša legendarna manekenka Tamara Bakić, koja je tada vladala jugoslovenskom modom. Nisam hteo ni da čujem za manekenstvo. To za mene nije bilo muško zanimanje. Otišao sam u Sarajevo da obiđem druga u vojsci i tamo sam slučajno sreo Tamaru. Bila je na reviji u hotelu Evropa. Rekla mi je da Beko traži manekene srednje visine sa konfekcijskim brojem 50. Odgovorio sam joj da mi ne pada na pamet. Nagovarala me je da odradim bar jedan sajam mode. Hteo sam da odbijem, ali mi je neko od manekena došapnuo: "Jesi li lud? Jednom revijom zarađuješ 150 maraka! A na sajmu obično imaš deset revija!". Kad sam čuo koliki je honorar, odmah sam pristao.


Za manekensku zaradu samo od jednog sajma u to vreme je mogao da se kupi fića. U to vreme je bilo malo muških manekena i Momina karijera je krenula munjevito.


- Debitovao sam na večernjoj reviji na Sajmu mode u Beogradu. U publici je bila elita iz Skupštine grada. U prvom redu su sedeli gradonačelnik Branko Pešić i Živorad Kovačević. Na prvoj reviji sam imao tremu. Ipak, namestio sam osmeh i krenuo samouvereno. Sebi sam rekao: Ako me niko nikad više ne pozove na reviju ili ako ne dobijem nijedan aplauz, sići ću s piste. Međutim, Tamaru su mnogi pitali ko je ovaj novi simpatični maneken i prokomentarisali da sam u grču. Kazali su joj: Super je, samo se vidi da je kao student na ispitu.

Muke s levom rukom

Išlo se od sajma do sajma, manekeni su putovali između Beograda, Zagreba, Ljubljane i Skoplja.


- Prve manekenske korake učio sam od Italijana. Sve je zanat. Nas su učili da ne sme da se koketira s publikom. Posebno se ovaj savet odnosio na mankenke. Bio sam temperamentan, hodao sam brzo i imao sam manu da mlataram levom rukom pa su mi rekli da je stavim u džep. Uvek su mi govorili da pogledam okolo kako se ne bih sudario sa drugim manekenom. Radili smo mnogo, ponuda je bilo sa svih strana, pa smo neke tezge morali da odbijamo.

Brza ženidba

- Liči na frazu, ali moje najveće blago su moja supruga Eleonora, sin Luka (16) i kćerke Lana (14) i Mina (10). S Eleonorom sam se slučajno upoznao u jednom restoranu gde se zatekla sa drugaricama na nekoj proslavi. O meni je znala onoliko koliko je pročitala u novinama. I ništa više. Brzo sam doneo odluku o ženidbi. U životu pravim rezove, ne trpim improvizacije i prazne priče. Tragedija srpskog muškarca je što hoće da dokaže da je uspešan, a upropasti sve živo.

Sve revije su bile besprekorno organizovane. Manekenstvo je u to doba bilo prestižna profesija.


- Beko, Kluz i Jugoeksport su izvozili za Rusiju gde smo često držali revije. U Rimu, u Vili Borgeze održali smo reviju sirogojno džempera koja je kreirala Dobrila Smiljanić. Ona je bila dobra sa čuvenim italijanskim kreatorom Misonijem, koji je inače našeg porekla.


Posla je bilo sve više, pohvale i aplauzi su stizali sa svih strana:
- Zvali su me na snimanja za "Ilustrovanu politiku", "Bazar", "Praktičnu ženu". Radile su se i mini revije po firmama. Dođu kupci pa se prošetaš od stola do ormara da vide modele. U to vreme naši neprikosnoveni kreatori su bili Aleksandar Joksimović i Mirjana Marić. Redovno me je zvao i hrvatski kreator Rikard Gumzej.


Manekenstvo mu je podarilo mnogo toga lepog i tokom bavljenja ovom profesijom naučio je dosta o modi i stilu.


- Radio sam za čuvenog dizajnera Paka Rabana što je zaista bilo pitanje prestiža. On je sjajan profesionalac, na konferencijama za štampu se zahvaljivao manekenima i slikao se sa nama. Tu sam naučio važnu lekciju - nije moda ono što je moderno, već ono što ti lepo stoji.


Učestvovao je na reviji na kojoj je bila i Raisa Gorbačov, supruga bivšeg sovjetskog predsednika. Nosili su modele i pred najpoznatijim svetskim bankarima.


- Imali smo i mi specijalno obezbeđenje, ali se nikada nisam osećao kao zvezda.

Očeve pretnje

Bio je na kraju studija medicine kada je otišao na kasting u Rim. Angažovali su ga da radi neke revije.


- Pojedini tamošnji manekeni su me značajno gledali i pitali gde ćemo izaći te večeri. Bilo je i štipkanja. Bio sam zbunjen njihovim ponašanjem i pitao sam prijatelje koji su živeli u Rimu šta se dešava. Rekli su mi da se foliram i da je reč o homoseksualcima. Odmah sam rekao nema tu foliranja. Ostalo mi je još pet ispita do diplome koja mi je bila cilj. Zbog te dve stvari sam se povukao iz manekenstva. Manekeni su mi iza leđa govorili: Šta će on tu, studira medicinu i uzima nas posao? Kolege i osoblje u bolnici su čak preda mnom ljubomorno komentarisali: Zar maneken da nam bude doktor? Ohrabrio me je profesor Ristić koji mi rekao: Zapamti, mogu da te ogovaram ja, neki drugi profesor, primarijus, a ostala boranija nema pravo na to. Mi smo merodavni da procenimo da li valjaš ili ne valjaš.


Uprkos popularnosti i odličnoj zaradi, Moma nijednog trenutka nije u iskušenje da batali studije - zahvaljujući svom strogom ocu.


- Moj pokojni tata Božidar, koji je bio pravnik, stalno mi je pretio: "Daću te na zanat ako ne učiš". Kada sam završio fakultet, moja majka Dušanka je pozvala pola rodbine na slavlje, a otac je prokomentarisao: "Pa šta ako si završio, to je normalno".


S lakoćom je okončao studije.


- Revije su se uglavnom radile vikendom ili radnim danom uveče. Od ujutro do popodne bio bih na fakultetu, onda bih dotrčao kući, ručao, doterao se i na posao. U vreme kad sam polagao ispite, svake večeri sam se pojavljivao na malom ekranu u Bekovoj reklami. Profesori bi me odmah prepoznali, ali čim bi zaustili: Ti si onaj, odgovarao sam im: To me svi pitaju. To je moj brat. A tako, složio bi se profesor, vidim, poznat si mi. Kada sam napunio 40 godina, počeo sam da proređujem revije jer me je bilo sramota da radim s ovim klincima. Moja zvanično poslednja revija bila je 1990. Ušao sam u garderobu i rekao kolegama: "Samo da se pozdravimo, ovo je bila moja poslednja revija". Svi su skočili i pitali me što im nisam rekao jer su želeli da mi prirede lep oproštaj. Filozofski sam im odgovorio: "Tiho sam i neprimetno ušao, tiho ću i da izađem"...

Nikad više na pistu

- Nikad više ne bih stao na pistu. Bio sam pre nekoliko godina na reviji Pala Zilerija, jer se na tim manifestacijama pojavljuju poznati. Oni koji me poznaju tapšali su mi jer vide Momu, a ovi mladi jer su oduševljeni kako ovaj doktor dobro vlada pistom. Kad sam došao na tu reviju trebalo mi je pola sata na probi da uđem u štos kao da se nikada nisam bavio manekenskim poslom...

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online