Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.04.2019.
11:00
Vestionline A

Danas je Svetski dan knjige

Nizom događaja danas će u Srbiji biti obeležen Svetski dan knjige i autorskih prava, koji je ustanovljen na Generalnoj konferenciji UNESKO-a 1995. godine u Parizu.

pixabay.com
 

U Narodnoj biblioteci Srbije organizuje se okrugli sto na temu autorskih prava u Srbiji, a u razgovoru učestvovaće Mladen Vesković, viši savetnik u Ministarstvu kulture i informisanja, Marko Despotović, samostalni savetnik u Ministarstvu za kulturu i informisanje, Mirko Demić, direktor Narodne biblioteke "Vuk Karadžić" u Kragujevcu, dr Miloš Konstantinović, književni prevodilac, i Dušan Mijatović, advokat i književnik.

Na tribini će biti reči o autorskim pravima u književnosti, biće dat osvrt na to kako je autorsko pravo regulisano u Srbiji, regionu i svetu, postaviće se pitanje srodnih prava, a posebno aspekata zakona o autorskim pravima, koji najviše utiču na biblioteke, kao i na proces rada u kome učestvuju bibliotekari.

U večernjim časovima biće predstavljeno delo "Superinteligencija" Nika Bostroma u izdanju "Akademske knjige" i razmatraće se šta će se desiti kada se pojavi veštačka inteligencija koja čoveka nadmašuje u opštoj inteligenciji.

Biblioteka grada Beograda pripremila je program "Popustom do učlanjenja, kvizom do nagrade" u okviru koga će svaki posetilac moći da se učlani sa popustom od 50 posto i time steći pravo učešća u kvizu i mogućnost dobijanja nagrada.

U Pozajmnom odeljenju biće otvorena izložba "Knjige o deci i za decu - stara i retka srpska izdanja za decu od 1889 -1944", čiji je autor Srđan Stojančev, a u izlozima i Pozajmnom odeljenju biće i postavka "50 pišem, 202 pamtim" povodom 50 godina od osnivanja Radija 202.

Gradska biblioteka u Novom Sadu tradicionalno organizuje druženje sa poznatim ličnostima, u cilju popularisanja bibliotečke delatnosti, knjige i čitanja. 

Ovogodišnji gost biće Slobodan Vladušić, pisac i esejista, docent na Odseku za srpsku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i on će se družiti sa sugrađanima koji će moći da biraju knjige prema kratkom sadržaju ili zanimljivom citatu u koje će knjige biti umotane. 

Ideja ove kreativne akcije jeste promovisanje knjiga prema sadržaju umesto prema dizajnu korica. 

U holu Gradske biblioteke u Novom Sadu biće postavljena izložba o dvojici velikana svetske književnosti, Viljemu Šekspiru (1564-1616) i Migelu de Servantesu (1517-1616), koji su preminuli 23. aprila, a biblioteka je obezbedila i popust na učlanjenje od 50 posto.

Svetski dan knjige i autorskih prava u Gradskoj biblioteci "Vladislav Petković Dis" biće u znaku niza povoljnosti prilikom upisa ili obnove članarine. 

Inicijatorke projekta "Beogradski čitač" će i ove godine povodom Svetskog dana knjige organizovati četvrti po redu "Književni maraton- 24h poezije i proze" ispred skulpture Beogradski čitač u Čuburskom parku na Vračaru (od utorka 23. aprila u 17 sati pa neprekidno do srede 24. aprila 17 sati).

Ispred mikrofona će se smenjivati prozaisti, poete, aforističari, recitatori, dramski umetnici- svih generacija, afirmisani i debitanti... 

Od novina ove godine, organizatori izdvajaju predstavljanje poezije železničara i pesnika Jovice Mitića iz Lapova, koji svojim pesmama (na sva slova azbuke) planira da uđe u Ginisovu knjigu rekorda, kao i promociju poezije za gluve koju će predstaviti članovi Gradskog saveza gluvih Beograda. 

Mladi recitatori i pesnici podsetiće na stvaralaštvo Grozdane Olujić i Dobrice Erića, a čuće se i snimci Danila Kiša, Isidore Sekulić, Crnjanskog kao i mnogih drugih čiji su glasovi i dela ovekovečeni u zapisima Radio Beograda. 
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online