Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.04.2019.
13:14
Vestionline A

Opera Sankt Peterburga u Beogradu

Beograd još jednom ima čast da ugosti umetnike iz sanktpeterburškog državnog kamernog muzičkog teatara - Opere Sankt Peterburga. Poznat kao jedno od najboljih muzičkih pozorišta u Rusiji i van njenih granica Opera Sankt Peterburga aktivno nastupa na turnejama. Međunarodna turneja teatra, koja je u novoj pozorišnoj sezoni otvorena nastupima u Nici, nastavlja se u Srbiji.

Promo
Scena iz opere "Lovci bisera"

Turneja se održava u okviru 150-godišnjice Narodnog pozorišta u Beogradu i 20-godišnjice Opere i teatra Madlenianum.

Ovog puta pred srpskom publikom biće izvedene dve predstave nagrađene najvišom pozorišnom nagradom Sankt Peterburga Zlatni sofit u režiji nacionalnog umetnika Jurija Aleksandrova: 8. maja 2019. godine Lovci bisera Ž. Bizea (na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu) i 10. maja 2019. Faust Š. Gunoa (na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum). Obe predstave počinju u 19.30 časova.

Osnivač i stalni umetnički rukovodilac teatra, nacionalni umetnik Rusije Jurij Aleksandrov, poznat je po svojim kreativnim eksperimentima i neočekivanim rediteljskim rešenjima. Teatar kojim rukovodi ovenčan je mnogobrojnim priznanjima i nagradama za zasluge. Tako je u protekloj sezoni za premijernu predstavu Faust nagrađen najvišom pozorišnom nagradom Sankt Peterburga Zlatni sofit u četiri kategorije.

Opera Lovci bisera prvi put je izvedena pred publikom u septembru 1863. godine u pariskom Théâtre-Lyrique. Za života kompozitora Lovci nisu imali poklonika, kao, uostalom, ni druge njegove opere. Izuzetak nije bio ni biser klasičnog repertoara - Karmen, čiji neuspeh 37-godišnji kompozitor nije mogao da preživi.

Iako je posle dužeg niza godina Bize doživeo uspeh, "zla sudbina" prati francuskog kompozitora do današnjeg dana. Njegove opere, ako izuzmemo Karmen, ne uživaju popularnost kod reditelja. To važi i za Lovce bisera, koji su izuzetno redak gost na ruskoj sceni.

U osnovi sižea je priča o požrtvovanoj ljubavi mladog Nadira i sveštenice Lejle. Na putu njihovoj sreći stoje vrhovni sveštenik Nurabad i Zurga - vođa izabran od strane lovaca na bisere i davnašnji Nadirov prijatelj. Ljubomoran na Nadira zbog Lejle, Zurga odlučuje da oboje kazni, ali nakon mučnih unutrašnjih previranja poštedeće život prijatelju iz mladosti i Lejli, u kojoj prepoznaje devojku koja mu je pre mnogo godina spasila život.

Promo
 

U Lovcima bisera zapravo nije najvažniji siže, već melodijska strana. Ova muzika postala je toliko popularna da se citira u filmovima, izvodi u instrumentalnim obradama, pa čak i od strane rok muzičara, kao npr. najpoznatija arija Nadira Je crois entendre encore u izvođenju Dejvida Gilmora, ili redak muški duet za tenor i bariton Au fond du temple saint, koji je ne tako davno proslavio duet  Roberta Alanje i Brina Terfela. U beogradskoj Operi Lovci bisera su poslednji put obnovljeni davne 1990. godine, tada je Leila bila Gordana Protić, a Nadir Milivoj Petrović.

Opera Sankt-Peterburga, po rečima Jurija Aleksandrova, oduševiće publiku ne samo sjajnim izvođačima u glavnim ulogama, već i koloritnim dekoracijama i kostimima. Publika će imati prilike da vidi bajkoviti i raskošni svet Istoka. Radnja se dešava u podvodnom carstvu, u džunglama, pećinama, pa čak i na nebu.

Priča o doktoru Faustu jedna je od najzagonetnijih priča zapadnoevropske kulture. Faust je moćno oličenje žudnje za životom, pojavljuje se i kao student-čarobnjak, i kao lutajući naučnik, koji se druži sa đavolom, i kao čovek upućen u alhemijske tajne, nauku prava i magiju.

Promo
Scena iz opere "Faust"

Tokom vekova Faust i "faustijanstvo" privlačili su pesnike, umetnike, muzičare i filozofe, tumačeni su i ocenjivani na najrazličitije načine. Veliki je broj dela stvorenih na ovu temu. Gete, Marlo, Lesing, Klinger, Lenau, Šuman, List, Vagner, Maler, Delakroa - samo su neka od imena iz grandiozne "Biblioteke Faustiana".

Klasični lik Fausta stvorio je Johan Volfgang Gete. Prvu verziju Fausta napisao je u periodu 1773 -1775. godine, ali tek posle trideset godina rada na drami Gete objavljuje njen prvi deo, koji sadrži priču o Faustu pre Margaretine smrti. Taj deo oživljava u muzici Gunoa, čija je opera prvobitno nazvana Margareta.

Faust je premijerno izveden 19. marta 1859. godine u Parizu. Prva izvođenja nisu naišla na veliki uspeh, ali je opera postepeno dobijala na popularnosti - već krajem sezone 1859. izvedena je 57 puta. U Rusiji je operu Faust prvi put izvela italijanska trupa 1863. Na ruskoj sceni opera je prvi put postavljena 1866. godine u Boljšom teatru u čast A. Aleksandrove, koja je nastupila u ulozi Margarete.

Promo
 

Iste godine opera je izvedena i u Marijinskom teatru (F. Komisarževski - Faust, J. Lavrovskaja -Margarita, G. Kondratjev - Mefistofel). Jedan od velikih Mefistofela bio je i poznati ruski operski pevač Fjodor Šaljapin (1873-1938). U Beogradu poslednji put opera Faust igrana je 2002. u Sava Centru. Tada je Fausta igrao Dejan Maksimović, a Margaretu Višnja Pavlović-Drakulić.

"Univerzalne kategorije kao Život i Smrt, Uzlet i Pad, Bog i Đavo prate čovečanstvo otkad postoji... Naš junak - Faust spreman je da za drugu mladost plati bilo koju cenu, ne razmišljajući o tome da, kršeći prirodne zakone, mi Prirodu i sebe same uvlačimo u beskonačni lanac zločina, a svest o tome može doći kasno, prekasno... I da se glavna bitka vodi za naše duše, jer mnogo je lakše upravljati ljudima bez sećanja, ljubavi, vere i nade.

Ko smo mi? Kako da živimo? Kako da ostanemo ljudi? Kakav svet stvaramo? Čovečanstvu je dato veliko pravo - pravo da izabere put... Svoj put biraju junaci ove drame - Faust, Margareta, Valentin, Zibel, Marta, Vagner... Izaberite i Vi svoj put - dragi moji gledaoci", poručuje reditelj Jurij Aleksandrov.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online