Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.11.2018.
15:45
J. Jovanović - S. Mirčić A

Dr Budimir Potočan napisao bukvar za odrasle

Svojevremeno se jedan novinar obratio tadašnjem patrijarhu Pavlu rečima: "Vaša svetlosti". Poglavar SPC se nasmešio i odgovorio: "Svetlost je kod vas, a svetost je kod mene". Ovu anegdotu je, na promociji knjige prof. dr Budimira Potočana "Kako se obratiti, osloviti ličnosti najvišeg društvenog statusa", održanoj na Univerzitetu Megatrend u Beogradu, ispričao akademik Matija Bećković, inače recenzent ovog dela.

Vestionline
Budimir Potočan, Matija Bećković i Dragan Nikodijević

Uvaženi književnik je istakao da je profesor Potočan, u stvari, napisao knjigu u knjizi, sa razgovetnim i jasnim uputstvom kako se kome treba obraćati. Reč je o svojevrsnom bontonu namenjenom svima koji se bave javnim profesijama.

- Ukoliko je najverovatnije da takve knjige nismo imali, utoliko je dragocenije što smo je dobili - kazao je Bećković.

Prof. dr Dragan Nikodijević, dekan Fakulteta za kulturu i medije na Megatrendu, takođe recenzent knjige, ovo štivo je uporedio sa bukvarom.  Smatra da ovaj priručnik predstavlja dragocenost za opštu kulturu.

S obzirom na to da nepismenost ozbiljno nazgriza sferu javne reči, knjiga poznatog novinara i profesora stigla je u pravi čas, mišljenje je prisutnih, među kojima su bili studenti, predstavnici sedme sile i predavači.

- Uvažio sam primedbe svojih studenata i imao potrebu da čitaocima predočim važnost pravilnog izražavanja i oslovljavanja visokih zvaničnika, ali i ostalih sagovornika - istakao je autor knjige.

Novinar i književnik, istraživač i pedagog u novinarstvu, u zvanju vanrednog profesora predavač je žurnalistike na osnovnim, master i doktorskim studijama na Fakultetu za kulturu i medije Megatrend univerziteta. Pisao je i piše lirsku prozu, priče, književne prikaze i eseje. Objavio je na desetine naučnih i stručnih radova. Napisao je knjigu dokumentarne proze "Azbučnik u kamenu" o ratu u Slavoniji 1991. godine. Njegova studija "Vronski - čast i ljubav", osim u Srbiji, dobila je zapažene prikaze u SAD i Velikoj Britaniji. Za monografiju "Od lokalne do globalne informacije - multidisciplinarno istraživanje" nagradilo ga je Udruženje novinara Srbije "za unapređenje teorije i prakse u novinarstvu". Prošle godine objavio je i monografiju "Vronski u Srbiji".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online