Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.11.2018.
10:37
S. Đurić - Vesti A

Muzika treba da spaja ljude

Najpoznatiji muzičar sa ovih prostora, koji je stekao svetsku slavu, Goran Bregović održaće 18. novembra u 19 časova koncert u Theatre du L man Gene've, u Ženevi, a jedini dobitnik Gremi nagrade sa naših prostora prirediće spektakl koji neće zaostajati za koncertima koje održava po najprestižnijim svetskim dvoranama.

Z. K. Munja
Goran Bregović

- U Ženevu dolazim s mojim Orkestrom za svadbe i sahrane i biće baš veselo. Sviraću pesme sa novog CD "Tri pisma iz Sarajeva", ali će naravno tu biti i one koje sam pisao za filmove, kao i pesme iz moje opere "Karmen sa srćenim krajem", sa albuma "Šampanjac za Cigane". "Tri pisma iz Sarajeva" imaju dva dela. Ove godine izašao je prvi gde su pesme i samo tri mala odlomka iz koncerta za violinu i simfonijski orkestar. A drugi deo gde će biti čitav violinski koncert izlazi iduće godine. "Tri pisma iz Sarajeva" su krenula kao porudžbina bazilike Saint Denis gde pišem koncert za nacionalni simfonijski orkestar Francuske. Taj violinski koncert pisao sam u formi tri pisma, kao tri stava, jedno hrišćansko, jedno muslimansko i jedno jevrejsko, a solisti su bili iz Tunisa, Tel Aviva i Beograda. Tako su "Tri pisma" adresirana na tri religije sa kojima sam odrastao. Svi mi koji smo rođeni u Sarajevu vučemo tu traumu koju je teško izostaviti - rekao je za "Vesti" Goran Bregović i dodaje:

- Pretpostavljam da bi bilo ko od nas sa onog prostora gde je bio ovaj poslednji rat iskoristio tu privilegiju koju imam kao kompozitor, a to je da uradim nešto što nas spaja, a ne razdvaja i verovatno bi pisao nešto ovako kao što su "Tri pisma iz Sarajeva". To je privilegija koju samo kompozitor ima, da može da stavi zajedno stvar koju politika, religija ili bilo ko drugi ne mogu ni da zamisle. Tako da na mom koncertu sasvim skladno zvuče zajedno i arapski, i hibru, i španski i engleski. Pesme koje sam pisao za Opus jedan "Tri pisma" su pisana za neke značajne arapske, jevrejske i hrišćanske umetnike i izvodiću te pesme u Ženevi i ja se nadam da će se publici dopasti.

Da muzika ne poznaje jezik, govori činjenica da je ovaj iskusni šoumen osvojio srca publike širom sveta.

- Na zadnjim koncertima u Kanadi i Americi bilo je više naših ljudi nego uobičajeno, verovatno zato što smo svirali "Tri pisma iza Sarajeva".

Kultura je uvek pomešana

Sarajevo je odigralo značajnu ulogu u istoriji jugoslovenske pop i rok muzike nastale u tom gradu. Kako objašnjavate da su ove pojave nastale u tom gradu?
- U ono vreme, to je tačno da je bio neki veliki nesklad između veličine Sarajeva i veličine doprinosa koje je Sarajevo imalo u umetničkog životu stare Jugoslavije i u književnosti i u muzici, filmu, slikarstvu. U ono vreme nekako nisam tražio objašnjenje, a danas koje imam je da je Sarajevo bila neka sredina u kojoj su se mešale stvari kao u nekom pravom velikom gradu i da to objašnjava i to što je Sarajevo izlazilo iz svojih gabarita, jer se skladno živelo. I katolici, i pravoslavci, i muslimani i jevreji. A onda iz tako jednog Frankeštajna uvek nastaje kultura, jer svaka kultura, a to nam istorija pokazuje, nastala je iz uticaja, mešanja. Samo je barbarizam autentičan, a kultura je uvek pomešana - kaže Bregović.

U decembru u Areni

Goran Bregović održaće koncert u beogradskoj Areni 15. decembra posle 20 godina.
- I u Areni ću svirati "Tri pisma iz Sarajeva" sa beogradskom filharmonijom. Imaću soliste iz Beograda, ali ću naravno svirati i sve ono što nisam tih 20 godina, tako da ću publika čuti od "Ederlezija" pa do "Mjesečine", "Kalašnjikova", "Bela, ćao". Biće veselo i super. Nastupiću sa simfonijskim orkestrom, neće biti teško i dosadno, biće veselo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online