Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.11.2018.
08:15
O. Đoković - Vesti A

Stolar sa perom u ruci

Ode naš čovek u dijasporu, snalazi se, teško radi, neki se i raskomote, a malo je onih koji se svojim talentom i delom, kao stvaraoci, vrate na rodno tlo.

M. Maksimović
Aneta i Ivan Tomašević na sceni

Jedan od tih, uz napomenu da je i šampion skromnosti, jeste Dragan Marinković, Šapčanin, Parižanin, po osnovnoj profesiji stolar ("Profesija mi prešla u prošlost, vraćam joj se jedino kad mi žena kaže: 'Ej, vidi ovu stolicu', pa moram odmah da skoknem"), a po aktuelnom opredeljenju - pisac. To njegovo književno majstorstvo premijerno je predstavljeno u Šabačkom pozorištu, u koprodukciji sa teatrom Maska, čiji su osnivači i direktori glumci Aneta i Ivan Tomašević, inače i glavni akteri scenskog izvođenja.

"Bog, đavo i ja" je originalni naslov romana, koji je već dramatizovan i na francuskom jeziku izveden u Parizu 19, u A studio teatru, sa glumcima Davidom L' Rokom i Erikom Rolonom i pobrao samo pohvalne kritike.

A onda dobar glas stiže do Šapca, na posao navali glumački bračni par Tomašević, otvori stalnu telefonsku vezu Šabac-Pariz, Tomašević-Marinković i iako se nikad uživo nisu videli, posao su priveli kraju.

Kako se adaptacijom i režijom u iskušenje bacio Ivan Tomašević, tako je odlučio da naslov predstave "Bog, đavo i ja" preformulisao u "Iskušenje".

Predigra bi u Bogatiću, kritike i reakcije publike, tako su javili autoru Marinkoviću, odjeknule su više nego povoljno, a posebno ga se dojmilo što su mnogi od gledalaca došli da dožive i premijeru ovog zanimljivog "putovanja vozom", gde i teče radnja romana.

- Kad mi stignu takvi glasovi kako da ne budem zadovoljan? A, tačno je, pre premijere me je tresla trema - iskren je Dragan.

Kao karakteristiku predstave ističe ovo:
- Smisao života. Od kolevke pa do groba kratak je put, malo je onih koji se pitaju šta je bilo pre kolevke i šta će biti posle groba?

M. Maksimović
Ovacije: Publika je na nogama pozdravila pisca i glumce

Tri su romana iza Dragana, dva objavljena ("Ko se krije iza života" i "Bog, đavo i ja"), treći ("Duša koja me sneva") biće u prodaji do kraja godine. Svaki je pisan na srpskom, preveden na francuski.

- Pišem sporo, godina po romanu. To je kod mene više metafizika, mnogo istraživanja, čitanja, treba sve složiti. Pišem i pesme, pa u svaki roman ubacim po jednu-dve pesme. Upravo su uzeli stihove iz romana "Bog, đavo i ja" i uklopili ih u predstavu.

A šta dalje, kad trema prođe? Gostovanja po Srbiji, pa na takmičenja. Izdigao se i projekat scenarija za drugi Draganov roman, predviđanje je da će biti realizovan za godina dana. Eto, tako se zakotrljao samouki dijasporski pisac Marinković.

U Šapcu se na sva zvona najavljivalo Marinkovićevo "Iskušenje". Govorilo se:
- Došla dijaspora na rodno tlo!

Okupljanja zemljaka

Dragan živi u Parizu u koji su ga, kao desetogodišnjaka, doveli roditelji. Ovako nabraja:
- Ćale me učio stolarskom zanatu. Trebalo mi je dugo vremena da se integrišem u ovu sredinu. Sad sam i njihov i naš, sa dvojnim državljanstvom. Društvo mi je u Parizu višenacionalno, čak sam i kum maloj Francuskinji Kler. Idem u našu ckrvu, u Kulturni centar Srbije, na Sabore pesnika, a najviše se okupljamo kod kuće ili u restoranu Le Baržo (Veseljaci) gde gazduje moj Šapčanin Dejan Lukić, nekadašnji golman rukometne reprezentacije Jugoslavije.

Kćerka dirigent

Draganova supruga Jasmina je na Sorboni diplomirala i magistrirala francusku književnost.
- A i mnogo dobro kuva, što se vidi po mojoj liniji - dodaje Dragan.
Kćerka Anastasija je diplomirani muzičar, svira klavir, a danas je dirigent deset pariskih horova, dok je zet Danilo Kordulup, poreklom iz Loznice, arhitekta i izvanredan crtač filmskih scena. Sve to je potvrda da naš dijasporac što želi - to i može, ali uz preduslov da "zagreje stolicu" i predano radi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online