Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 21.10.2018.
16:00
J. Arsenović - Vesti A

Ustanak u pozorištu

U Srbiji je sve politika, pa tako ni smena direktora Drame u Narodnom pozorištu Željka Hubača, imenovanje njegovog naslednika i odbijanje Juga Radivojevića da preuzme funkciju, kao i bunt glumaca jedne od najznačajnijih kulturnih institucija u zemlji, nije prošlo bez političke konotacije.

commons.wikimedia/Photoshooterka
Narodno pozorište u Beogradu

Ministar kulture Vladan Vukosavljević je poručio da će se ministarstvo pozabaviti stanjem u Narodnom pozorištu, kao i da čeka reakciju Upravnog odbora.

Pre toga je oko 30 umetnika i saradnika Drame Narodnog pozorišta objavilo proglas u kojem se traži smena upravnika Narodnog pozorišta Dejana Savića i preispitivanje razloga za smenu Hubača.

U proglasu stoji da su navedeni razlozi za Hubačevu smenu poput izmene vizure dramskog repertoara i nedovoljne uposlenosti ansambla "cinični, čak i opasni, jer su pozorištu doneli 107 nagrada na domaćim i međunarodnim festivalima u prethodne tri godine".

Među potpisnicima proglasa su Nataša Ninković, Nela Mihajlović, Tatjana Mandić Rigonat, Vanja Ejdus, Nenad Stojmenović, Vuk Kostić, Olga Odanović, Nada Šargin i drugi i svi oni kažu da je Hubač na mestu direktora Drame ostvario izvanredne rezultate.

Tokom konferencije za medije, koja je počela čitanjem proglasa, objavljeno je i da je u međuvremenu tek imenovani novi direktor Drame Jug Radivojević podneo ostavku, što su prisutni umetnici u beogradskom Medija centru pozdravili aplauzom.

Oni koji su dobri poznavaoci dešavanja u Narodnom pozorištu ukazuju na to da je problem dugovečniji i da se iza svega krije priča neracionalnog trošenja novca i njegovog odlivanja iz Drame u neke nesvrsishodne projekte. Između ostalog i u angažman izvesne Mirele Krainović, nekadašnje plejboj zečice, koju je uprava pozorišta anagažovala u pi-ar svrhe.

Hubač je javno progovorio da o tome ništa nije znao i da Drama ima svog portparola. I kada je javnost očekivala da se Mireli i njenom marginalnom magazinu "Glob" otkaže angažman, usledila je smena direktora Drame.

Hubač je prethodno takođe upozorio da u jubilarnoj godini, kada pozorište obeležava vek i po postojanja, Drama sedam meseci nema premijeru. Postavio je pitanje gde je novac koji je planiran za nove predstave. On kaže da je novac preusmeren na druge predstave među kojima je i predstava Plutus, koja je izvedena u Atini.

Ministar Vukosavljević je potvrdio da je u Atini bila i Mirela Krainović i to na konferenciji koja je najavljivala koprodukcijsku predstavu Plutus na daskama atinskog pozorišta, starog preko dve hiljade godina. Koliko je sve to koštalo, posebno angažman nekadašnje plejboj zečice, ostalo je i dalje u sferi nagađanja, kao i to ko stoji iza njenog neshvatljivog angažmana.

Ministar Vukosavljević, međutim, smatra da do smene Hubača nije došlo zbog gostovanja i javnog kritikovanja, već da između njega i direktora Savića postoji napetost odranije, a da je afera oko "plejboj zečice" bila samo inicijalna kapisla.

Savićeve kontraoptužbe

Upravnik Dejan Savić tvrdi da je ceo problem politizovan, ocenjujući da su podršku Hubaču pružile "zaboravljene razne aveti iz prošlosti".

- Od svega se danas pravi politički slučaj i to rade baš oni koji ne mogu da dobiju podršku na izborima - tvrdi Savić, jedan od 1.000 potpisnika sa spiska javnih ličnosti koje su na izborima podržale Srpsku naprednu stranku.
Potpisnici proglasa koji traže njegovu smenu, međutim, poručuju da su oni umetnici i da imaju pravo da javno istupaju.

- Probao je da spinuje, da iza nas stoje političke snage. I zbog toga, takođe, treba da bude smenjen. Negira nas kao umetnike i ljude na taj način - izjavila je rediteljka Tatjana Mandić Rigonat.

Radivojević tražio razrešenje

Obrazlažući zašto ne želi da prihvati imenovanje za direktora Drame, Jug Radivojević je saopštio da je smena Hubača izazvala oštru polarizaciju u ansamblu.

- Došlo je i do politizacije čitavog slučaja koji dodatno otežava ionako kompleksnu situaciju - poručio je Radivojević, konstatujući da bi u takvim oklonostima bilo nemoguće stvarati.

Radivojević, član Ljajićevog SDPS-a, takođe se nalazi na spisku 1.000 javnih ličnosti koje podržavaju naprednjake. Svojevremeno su ga neki kulturni krugovi optuživali da je postao "dvorski reditelj", da radi preskupe projekte koji se igraju samo za jubilej, kao što je bila predstava "Konstantin" povodom 17 vekova od Milanskog edikta.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online