Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.09.2018.
00:57
Đ. Janković - Vesti A

Kulturom protiv nevažnih jadnika

Završnom svečanošću na saborištu u Tršiću okončan je 85. Vukov sabor, održan pod sloganom Očuvajmo jezik, sačuvajmo zemlju.

Đ. Janković
Pouke i poruke sa Vukovog Sabora u Tršiću

Saborsku besedu održao je Veljko Brborić, redovni profesor Filološkog fakulteta univerziteta u Beogradu, koji je podsetio da su "dva veka prošla od kako je Vuk izdao kapitalno delo, jednu od najznačajnijih i najcitiranijih knjiga srpske kulture Srpski rječnik, sa kojim nas je kao i sa potonjim knjigama, pretežno narodne književnosti, uveo u kulturnu Evropu i od njegove setve i danas ubiramo plodove".

- Srbiji mediji danas kontaminiraju svest. Niko ne piše o tome da je Univerzitet u Beogradu među dva odsto najboljih na svetu, pa nacija ne zna kako se zove i kako izgleda rektor Univerziteta u Beogradu. Ali zato imamo svakodnevne izveštaje o "medijskim ikonama", o kreštalicama, starletama, nevažnim jadnicima, najsumnjivijim pojedincima - rekao je Brborić.
On je upozorio da je "veliki problem Srbije tabloidizacija i rijalitizacija, to su procesi dobro planirani i moćno osmišljeni".

- Srbija mora naći snagu da im se odupre. Ne mislim da ih valja zabraniti, ali Srbija će imati budućnost ako takvi sadržaji postanu efemerni i ako se vratimo pravim vrednostima. A nije teško znati šta su nam prioriteti. Zar se ne može, kako je Vuk rekao odvojiti žito od kukolja. Malo hrabrosti i dobre volje vodi ka razrešenju - kazao je ovogodišnji besednik i dobio veliki aplauz na saborištu.

Tradicija duga osam i po decenija

U umetničkom programu posetioci su videli pozorišnu predstavu Srpski rječnik u režiji Darka Kamarita, za koju je scenario napisala Staša Petrović, a u njoj pevaju Braća Teofilovići. Na kraju programa koncert je održala novosadska grupa Garavi sokak. Organizator 85. Vukovog sabora je loznički Centar za kulturu "Vuk Karadžić", pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Grada Loznice.

Najstarija i najznačajnija kulturna manifestacija u spomen reformatoru srpskog jezika Vuku Karadžiću prvi put je održana 17. septembra 1933. godine, u dvorištu Vukove spomen-kuće i traje punih osam i po decenija.

Brborić je takođe rekao da je "naša obaveza da ćirilicu čuvamo i negujemo, legitimno je čuvati i negovati i jezike nacionalnih manjina i strane jezike, ali briga o ćirilici, matičnom pismu srpkog jezika je naš nacionalni prioritet.

- To je i moralna obaveza. Zaštita i negovanje ćirilice nije zabrana latinice - poručio je on.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online