Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.09.2018.
08:15
N. S. Preradović - Vesti A

Jelica Sretenović: Koka rođena u smetovima

Od kada zna za sebe, Jelica Sretenović je u svetu filma. Rođena u Beogradu 4. marta 1954. još kao devojčica postaje član dečjeg dramskog studija Radio Beograda, gde joj časove drži čuveni Bata Miladinović. U analima Fakulteta dramskih umetnosti ostala je upamćena kao najmlađa studentkinja, jer je studije upisala sa svega 16 godina, posle završenog drugog razreda gimnazije.

Privatna arhiva
Raskošni talenat: Vladanka iz serije "Istine i laži"

Karijeru je započela u seriji "Žive veze" posle toga publika ju je gledala u filmu "Tesna koža", a veliku popularnost u tadašnjoj Jugoslaviji Jelica je stekla ulogom Koke, vrckave jezičare u megapopularnoj seriji "Bolji život". Zanimljivo je da je uvek bila slobodan umetnik i da nikad nije pripadala nijednom pozorištu. Obeležila je jednu epohu jugoslovenske kinematografije. Jedino što u životu zaista umem da radim jeste - da glumim. Kada se glume nisam odrekla onda kada sam bila mlada, teško da bih mogla sada, izjavila je svojevremeno Jelica.

Prvu ulogu u pozorištu odigrala je u predstavi "Lorencaćo", koju je režirao Branko Pleša. Tokom karijere snimila je nekoliko reklama i duet "Ruska čokolada" sa grupom "Poslednja igra leptira". Ta pesma se i danas vrti na radiju, a leti je hit u Crnoj Gori. Jelica svoje pevanje rado koristi u glumačke svrhe, a publika pamti njeno pevanje u predstavama "Svlačenje" i "Vlast." Bila je udata za Miloša - Mišu Sretenovića, koji je preminuo i sa kojim ima dve ćerke Anu i Olju.

Vera u uspeh

- Znači, ovo je moja priča i potvrda onoga: vera u uspeh, uspeha je pola. Druga polovina je u onome koliko rada uložite. To bi bila moja poruka mladim ljudima, a poruka onima koji vode brigu o kulturi naše zemlje, a ujedno i molba je da odmah shvate značaj ulaganja u kulturu i umetnost, inače sledi propast.

Žmurke i šuge

- Rođena sam na Zvezdari. Kažu da je te godine kada sam rođena sneg prekrivao vrhove kapija u tom delu gde su porodične kuće, tako da je Hitna pomoć mogla da dođe samo do vrha ulice. Moja majka Anđelka morala je da načini napor i dođe do kola koja će je odvesti do Gradske bolnice. Bila je to oštra zima, prepuna velikih smetova. Moje detinjstvo obeležila su zimska sankanja, gde su se ulice zatvarale i znalo se da je to zbog dečjih zimskih radosti. S proleća i jeseni lile su kiše, a onda je to bio potpun ugođaj. Lio je potok niz strmu zvezdarsku ulicu, a mi smo šljapkali i mokri ulazili u kuće. Sve se odigravalo na ulici, ceo provod.

- Sva deca iz ulice su se znala. Imali smo kolektivne igre "Care, care koliko ima sati", žmurke, šuge, preskakanja konopca... A onda prvi pravi luksuz za mene - italijanska lutka koja ume da govori "mama"! Moja se zvala Elizabeta. Išla sam u osnovnu školu "Ćirilo i Metodije", a još pre polaska znala sam i da pišem i čitam.

- Kažu da sam u početku šetala po učionici, jer mi je bilo dosadno. Osnovna škola je za mene bila vrlo značajna. Naša škola je imala svoju radio-stanicu i razglas. U svakoj učionici se nalazio zvučnik koji nas je obaveštavao o važnim školskim dešavanjima. Sekcije su bile mnogobrojne i svako je mogao da nađe sferu svog interesovanja. Bila sam aktivna i član nekoliko sekcija. Literarna, novinarska, recitatorska, dramska, sve me je zanimalo.

Onda je na red stigla gimnazija. Već sam bila u radio-grupi Bate Miladinovića i definitivno sam znala da želim da mi gluma bude profesija. Konkurisala sam posle druge godine gimnazije i bila primljena u klasu profesora Predraga Bajčetića.

Brojne uloge

- Uloge su se ređale: "Morava", "Vruć vetar", "Laf u srcu", "Priče iz radionice", "Varljivo leto", "Mister Dolar", "Policajac sa Petlovog brda", "Srećni ljudi", "Agencija za SIS", "Moj rođak sa sela", "Ljubav i mržnja"... Imala sam mnoge uloge, ali Koviljka Stanković Koka ostade za sva vremena. Na seriji "Bolji život" su odrastale mnoge generacije.

Priča sa svima

- Mnogo sam žurila da postanem glumica, to mi je bila velika želja. Imala sam jasan cilj ka kome sam išla i uvek sam gledala da to bude moj izbor.

Klasa kojoj sam pripadala zaista je bila jaka. Tu su bili Gorica Popović, Rada Živković, Ljiljana Dragutinović, Tanja Bošković, Azra Čengić, Miralem Zupčević, Milan Štrljić, Branko Đurić, Branko Jerinić, Rade Vukotić. Profesionalnu karijeru započinjem na kraju studija. Već na četvrtoj sam dobila ulogu u seriji "Žive veze", koja se radila u koprodukciji Televizije Ljubljana i Televizije Beograd. Sve sami najbolji slovenački i srpski glumci: Vida Juvanova, Boris Kavaca, Berc Sotlar, Slobodan Aligrudić, Tomanija Đuričko, Svetolik Nikačević, Slavka Jerinić, Ivan Klemenc kao glavni i najmlađi.

Veliko početno iskustvo, a onda se ređa: " Nacionalna klasa" , "Tesna koža", "Laf u srcu", "Nema problema"... Velike filmske komedije.

- Gostovala sam po pozorištima i pridruživala se projektima, a i danas se tako najčešće radi. Međutim, Beogradu nedostaju male scene, gde umetnici mogu da iskažu ono što su zamislili. Mnogo je glumaca i danas je teško ostvariti uspeh. Svrha je trajati, a ne blesnuti na trenutak. Na sceni sam profesionalac, a u životu običan čovek. Doduše, imam susret sa onima koji me doživljavaju kao osobu koju rado vole da sretnu na ulici. I ja prihvatam te susrete. Nikoga ne odbijam, sa svima pričam. To doživljavam kao deo posla.

Posvećena ćerkama

- Stalni angažman u pozorištu često podrazumeva prepodnevne i popodnevne probe, plus večernje predstave. Bila sam pošteđena toga, pa sam mogla da se posvetim svojim ćerkama. Ani i Olji nije nedostajala mama. Zahvaljujući tome i pomoći moje majke nisu morale ni da idu u obdanište.

Saradnja sa Šotrom

- Igrala sam u nekim od najpopularnijih dela Zdravka Šotre, kao što su "Zona Zamfirova", ali i u serijama "Greh njene majke" i "Nepobedivo srce", rađenih po romanu Milice Jakovljević Mir Jam. U "Srcu" mi je pripala jedna mala, ali simpatična uloga, tetke glavne junakinje . Međutim, bez obzira na to da li je u pitanju velika ili mala uloga, volim da radim sa Zdravkom Šotrom i uvek se iskreno radujem toj saradnji.

- Sve što mi se u životu odvijalo imalo je svoj skor. Mlada sam se udala, a brak sa Mišom trajao je 25 godina. Imam dve ćerke Anu i Olju i unuka Miloša. Starija Ana živi i radi u Stokholmu, a Olja živi i radi u Beogradu. Ove godine se udala. Unuk Miloš je takođe ove godine diplomirao ekonomiju u Stokholmu. Što se mene tiče ja i dalje radim i radujem se poslu na isti način kao i kada sam počinjala. Moja porodica već sada broji sedam članova. Ponosna sam na moje ćerke i unuka, ali i na zetove Vladana i Ratka. Širimo se, a to je svrha postojanja.

Burazer u "Vojnoj akademiji"

- Glumac može da zablista u maloj ulozi i da pokaže svo glumačko umeće. Meni to nije problem i takve role su veoma zahtevne, jer na malom prostoru morate da budete efektni. Jedna od tih uloga je Burazer, lik kog sam igrala u popularnoj seriji "Vojna akademija". U taj projekat sam ušla čistim srcem, kao na početku karijere.


 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online