Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 26.08.2018.
16:17
J. Arsenović - Vesti A

Šest decenija RTS: Gledaocima se (ne) može ugoditi

Sa dva velika besplatna koncerta na Stadionu Tašmajdan RTS je obeležila 60 godina postojanja televizijskog programa, kada je 23. avgusta 1958. u etar emitovan prvi kadar eksperimentalnog programa. U senci direktnih prenosa uspešnih muzičkih fešti ostalo je preispitivanje uloge Javnog servisa u današnjem medijskom prostoru Srbije.

Kvalifikacijama od "izuzetno loše" pa sve do omiljene srpske izreke "nikad gore", deo javnosti RTS-u upućuje kritike, pre svega, na račun informativnog programa. O Javnom servisu danas, za Vesti-online govorili su Branka Otašević, Nenad Ristić, Milivoje Pavlović i Vladimir Vuletić.

V. Sekulić
Branka Otašević: Previše zabave

Za Branku Otašević, doajena srpskog novinarstva u domenu televizijske kritike, nema spora da sadašnjim uređivanjem informativnog programa RTS ne zadovoljava "šarolikost političkog života". Iako je svesna da ljudima u RTS nije lako, da se sa svih strana od njih mnogo očekuje, misli da bi sa boljom organizacijom i više entuzijazma mogli da postignu sve ciljeve, pre svega na planu informative i kulture.

- Imam utisak da se RTS previše okrenuo zabavi i da trči nepotrebnu trku sa komercijalnim televizijama koje imaju potpuno drugačije  programske ciljeve. Trebalo bi da se vrati osnovnim zadacima: dobro, profesionalno, tačno, precizno i blagovremeno informisanje. Da se neguje tradicija, ali istovremeno i da se otvara prostor savremenim kreativcima - precizira dugogodišnja novinarka "Politike".
 

V. Sekulić
Staro i novo vreme televizije: Nenad Ristić i Dragan Bjelogrlić

Nenad Ristić, prepoznatljivo lice nekadašnjeg informativnog programa televizije, i sam se jedno kratko vreme posle petooktobarskih promena nalazio u ulozi koju danas imao generalni direktor RTS Dragan Bujošević. To što je bio u Bujoševićevim "cipelama" verovatno je i uticalo na razumevanje delikatne pozicije prvog čoveka Javnog servisa.

- Sa principom da pristojna Srbija zaslužuje pristojan program, Bujošević drži ravnotežu koliko god može, jer ne zaboravite da je to Javni servis koji mora da prati aktivnosti vlade.
 
 

V. Sekulić
Milivoje Pavlović: Još nije siguran nastavak "Nemanjića"

Predsednik Programskog saveta RTS Milivoje Pavlović smatra da je "ova ustanova izrasla u središnu medijsku, kulturnu i nacionalnu ustanovu". U to ga nije razuverilo ni iskustvo koje je doživeo kada je javno kritikovao seriju "Nemanjići" u produkciji ove kuće.

- Istina je da smo mi kao društvo malo razmazili televiziju, tako da i naše dobronamerne kritike nisu naišle na najbolji prijem. Ipak, nešto su popravili posle probne epizode. Meni je žao što nije bilo više raspoloženja da se pogledaju radne verzije i da se još ponešto popravi, ali verujem da će to iskustvo biti korisno za svaki budući razgovor o ambicioznijim projektima i da ne sme da bude mimoiđeno u razgovoru o eventualnom nastavku serije, o čemu će svakako odlučivati više ljudi nego što se ponekad činilo u ovoj kući - kaže Pavlović.
 

V. Sekulić
Vladimir Vuletić: Sve po zakonu

Predsednik Upravnog odbora RTS Vladimir Vuletić kaže za Vesti-online da je za UO ključno da Javni servis ispunjava ono što su njegovi zakonom propisani ciljevi.
- Neke uspešnije i šire, neke manje uspešno, a neke možda nedovoljno, ali rekao bih da sve zadovoljava na tom osnovnom nivou - smatra Vuletić.

Na primedbu da se opozicija žali da o njihovim aktivnostima RTS ne izveštava i da ih gotovo i nema u Drugom dnevniku, najgledanijoj informativnoj emisiji, Vuletić se ograđuje opaskom da se UO ne meša u uređivačku politiku.

- Treba praviti razliku između pojavljivanja političara vladajućih stranaka u svojstvu stranačkih i državnih funkcionera. Analiza beogradskih izbora je pokazala da je RTS ispoštavala zakonsku obavezu o ravnopravnom predstavljanju stranaka, pa faktički nije bilo nijednog prigovora opozicionih stranaka. Druga je stvar kada političari vladajućih partija zloupotrebljavaju državnu funkciju, pa odjednom u vreme predizborne kampanje imamo česta otvaranja fabrika, koje je RTS dužan da proprati. Ali, to je tema koju bi političari u skupštini morali između sebe da razreše i nije korektno prebacivati odgovornost na Javni servis. Pravo pitanje je zašto u zakonu nije ograničeno pojavljivanje državnih funkcionera u vreme predizborne kampanje? - ističe Vuletić.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online