Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.08.2018.
14:15
Ž. Marković - Vesti A

I diple vole Dinaru

Nedavno je na tromeđi Bosne, Like i Dalmacije 24. put održana manifestacija Sijelo Tromeđe 2018. U selu Strmica kod Knina velike porte stoletnih crkava Svetog Jovana Preteče i Male

strmica.info
Vekovni običaji: KUD Bukovica iz Kistanja

Gospojine bile su premale da prime sve goste poreklom iz ovog kraja, bilo ih je oko 1.200. U kulturnom delu programa nastupilo je 260 pevača ojkačkih pesama i groktalica, guslara, horova, zdravičara, diplara i članova folklornih grupa.

- Sijelo Tromeđe je pravo mesto za one koji žele da čuju, možda i da nauče ojkačku pesmu, ali u svakom slučaju da se upoznaju sa jednim elementom našeg identiteta, tradicije i folklora naroda dinarskog kraja - poručuje organizator ove kulturne manifestacije Igor Matijaš iz Strmice.

Učestvovale su muške i ženske ojkačke grupe iz Civljana, Gračaca, Udbine, Drvara, Korenice, Ličke Kaldrme, Bačkog Jarka, Kragujevca, Kranja i Kostajnice, KUD "Nikola Tesla" iz Beograda i hor SKPD Prosvjeta iz Splita.

- Na različitim mestima sam svirao diple i nikad nigde se nije više i lepše diplovalo nego ovde na tromeđi. Ovde diple prepoznaju duh i vazduh prostora koje ih oplemenjuje i pokreće na svetu, ja sam sada svoj na svome, ovde na tromeđi - priča diplaš Milan Vašalić.

- Naše kulturno-umetničko društvo deluje na području bivše Jugoslavije i jedinstveni smo što izvodimo "Bukovačku svadbu", koreografiju koja čuva običaje stare 320 godina. Ovo je 41. put da dolazim iz Italije, što na probe, što na nastupe, jer ja ako ostavim ovo mome unuku, ja sam sve uradio, ako ne ostavim, onda ja nisam ostavio ništa - izjavio je Todor Krneta, član KUD-a Bukovica iz Kistanja.

Ovu manifestaciju je prvi put otvorio i pozdravni govor održao Marko Jelić, gradonačelnik grada Knina.

Dolaziću dok sam živ

- Volimo Knin, volimo krajiške pesme, uživamo u tome i prošle smo godine bili prvi put ovde na tromeđi i dok sam živ dolaziću da pomognem ovom narodu, bar u pesmi ako ne u čemu drugom - izjavio je jedan od članova SKPD "Sveti Sava" iz Kranja u Sloveniji.

Ojkača

- Na ovoj tromeđi je izvor ojkačke pesme, koja zahteva odgovarajuće fizičke predispozicije, tako da mladi ne mogu da je pevaju. Pesma treba da sazri u mladim ljudima, koji srećom dolaze da je čuju. Nadamo se da će oni pre svega da sačuvaju u srcima, a nekada i da otpevaju ojkačku pesmu na pravi način, kao što se danas peva na Sijelu Tromeđe - kaže Željko Matijaš.


Sinovi nastavljaju tradiciju


- Ova manifestacija je počela davne 1971. godine pod imenom Selo veselo, a glavni organizator i utemeljivač bio je novinar Rade Matijaš. On je kasnije preinačio ime manifestacije u Sijelo Tromeđe i tako je to trajalo sve do rata. Kada se desio taj nesrećni rat, to je prekinuto, a narod se razišao po celom svetu. Mi Strmičani u Švajcarskoj smo posle rata osnovali Strmički tref i družeći se došli smo na ideju da se obnovi Sijelo Tromeđe i to se desilo 2008. Inicijatori obnavljanja smo bili pokojni Stevan Zorić, Rajko Bijelić i ja - priča Željko Matijaš, koji je rodom iz Strmice, a živi i radi u Buhsu u istočnoj Švajcarskoj.

On navodi da su kontaktirali Rada Matijaša, jer bez njega ne bi ništa mogli da urade.

- Strmičani koji su živeli u zavičaju nisu mogli to da organizuju jer je koštalo puno, a onda je uz pomoć nas iz dijaspore Sijelo obnovljeno. Na početku smo organizatori bili sin pokojnog Stevana Zorića, Nikola Zorić, Rajko Bijelić i ja. Ove godine je mnogo gostiju i učesnika, te ljude treba dočekati, nahraniti, smestiti i sve to košta. Tako da smo tražili sponzore. Kada je to krenulo onda su glavnu organizaciju preuzeli sin pokojnog Rada Matijaša, Igor Matijaš i Marko Kurbalija, a ja sam ove godine bio sponzor - pojašnjava Željko Matijaš.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online