Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.06.2018.
08:10
O. Đoković - Vesti A

Ljubavna pisma izgubila od fudbala

Na ovoj našoj planeti ljubav je reč sa najviše tumačenja, sa najviše definicija, a koliko god se to umnožavalo - nikad nije dosta i može još i još. Vođena tim saznanjem, Tanja Kecojević, nastanjena u Erbleu, glumica sa diplomom nekadašnje sarajevske Akademije za scenske umetnosti, dosetila se da na malu scenu postavi zanimljivu kombinaciju, odnosno, ljubav, što može biti radost i sreća ili tuga i bol, želja i čežnja, strast ili "pukao balon", dakle, osećaj leta i života ili pada i smrti.

O.Đoković
Sve nijanse ljubavi: Gi, Tanja i Tomas

- Krenuli smo šetnjom kroz literaturu i to od 16. veka do danas, a izbor su bila ljubavna pisma. Mocart, Viktor Igo, Apoliner, Vernen, Didro, Mopasan, Bonaparte, Žorž Sand, Brel, pa i pisma s fronta svojim najvoljenijim, to je neprocenjivo blago skale emocija, a i dokaz da je ljubav bezvremenska i uvek jednako jaka i moćna - objašnjava Tanja, koja je predstavu uradila na francuskom jeziku sa fracuskim glumcima Gi Simonom, velikim poznavaocem francuske literature, njegov je izbor tekstova, i Tomasom Gijeom, majstorskim izvođačem na fruli.

Donela je Tanja na mesto nastupa, u Kulturni centar Srbije, pravi dekor, svakojake rekvizite, uostalom, sve je trebalo da liči na pravu scenu.

Teatar anđela u trošnom ambaru
- U meni uvek bujaju ideje. Posle ove predstave, htela bih da pripremim program na temu ljubavi koju su svojim rečima kreirali naši divni pisci - najavljuje Tatjana, za mnogo šta se zahvaljujući gradiću Erbleu, u kojem se nastanila, obnovila i kulturom oživela stari trošni ambar pretvorivši ga u malu scenu pod imenom Teatar anđela. Koliko to dobro deluje potvrđuje opštinska odluka da ga upiše na Listu arhitektualne i kulturne ostavštine.
Tako Tanja, uz marljivog supruga Aleksandra, nastavlja da ispisuje istoriju Erblea.
 

- Jedino nam je malo podapelo nogu Svetsko prvenstvo u fudbalu, očekivali smo malo više posetilaca jer kad god je reč o ljubavi publika se namagnetiše. Ovaj put moramo priznati da je pobedila ljubav prema fudbalu - razrađuje Tanja.

O.Đoković
Frula u službi ljubavi: Tomas Gije

Prisutnoj publici dopala se ideja i izbor pisama, pa mnogi glasno zažališe što je ovo moderno doba brzine izbrisalo pisane izlive nežnosti, tkanje emocija kroz nezamisliva poređenja i kroz reči slikanje topline i slasti doživljaja.

Aplaudiralo se, a Tanji žao što u prostorijama Kulturnog centra Srbije nije bilo prilike i za nastavak druženja uz posluženje.

- I to je razumljivo, s obzirom na nemile događanja u Kuturnom centru Srbije u Parizu. Nadam se da će se problemi što pre rešiti i da će opet u toj našoj Meki kulture, kao i ranije, druženje biti obavezni spontani finiš.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online