Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 10.06.2018.
23:23
B. Miličić - Vesti A

Remek-dela srpske i ruske baštine

Hor Radio-televizije Srbije pod upravom dirigenta Bojana Suđića, nastupio je u Minhenu, u hramu Sv. Jovana Vladimira kralja srpskog. Pred pedesetak prisutnih, među kojima su bili protojerej Predrag Gajić starešina hrama, protojerej stavrofor Đorđe Trajković, protojerej stavrofor Slobodan Milunović, Snežana Miljanić generalni konzul Republike Srbije u Minhenu, Jelena Stojanović konzul i Jelena Rodić vicekonzul, oni su pevali remek-dela srpske i ruske muzičke baštine. Na repertoaru su bile kompozicije Kornelija Stankovića, Stevana Mokranjca, Sergeja Rahmanjinova, Stevana Hristića i Marka Tajčevića nastale u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. veka.

B. Miličić
Pevali na bis: Članovi Hora RTS

Članove Hora i dirigenta pozdravio je protojerej Predrag Gajić rečima da nam iz Srbije ovaj put dolazi ono najbolje s čim se ponosimo i rado predstavljamo u Evropi. Posle devet otpevanih kompozicija i jedne na bis, članove hora koji već punih osam decenija predstavlja najreprezentativniji profesionalni horski ansambl u Srbiji i regionu dugim aplauzom nagradili su i tako ispratili prisutni. Posle koncerta maestro Bojan Suđić rekao je za "Vesti" da je hor RTS-a po mnogo čemu jedinstven u istoriji našeg horskog pevanja pa i naše zemlje.

Veliko osveženje

Protojerej stavrofor Slobodan Milunović kaže da hor RTS nije običan hor.
- Danas ima sve više horova, pa i kod nas u crkvi, ali ovaj hor nije običan hor, nego je izvanredno uvežbao svoje kompozicije i veliko je osveženje. Istovremeno, on je i veliki podstrek za ove naše mesne horove i zato bi bilo dobro da nas oni češće posećuju i da nam daju primer kako bi se ugledali na što veće ideale i umetnike, pa i molitvenike - kaže Milunović.

- Samo je Stevan Mokranjac pre više od 120 godina uz podršku države Srbije pravio slične turneje kojim je pokušavao da promoviše ono najbolje što Srbija ima pišući svoje kompozicije i promovišući i druge autore. Mi smo na tom tragu krenuli po Italiji, Švajcarskoj, Nemačkoj i Austriji uz veliku podršku i pomoć episkopa Andreja (Ćilerdžića) koji je prepoznao potrebu za širenje naše kulture koja nas identifikuje kao narod. U vreme kad je to činio Mokranjac, Srbija je bila nešto egzotično u Evropi. Čini mi se da i danas Srbija nije prepoznata po svojim najvećim kompozitorima i umetnicima kod stranaca, a neretko se to događa i među nama samima. Mislim da je ova turneja važna i zato što publika napojena ovakvom muzikom oseća snagu svoje kulture i baštine, drugačije se oseća, ne više kao siroče u velikim zemljama prebogate kulture nego ponosna na ono što ima, ali treba da bude upoznata s tim našim kulturnim bogatstvom - istakao je poznati dirigent.

Reč publike

U nastupu je uživao Petar Božunović, koji je rekao da je uz Hor proveo divno veče.
- Uživao sam u vrhunskom pevanju duhovne muzike. Maestro Suđić je pokazao još jednom da je na najvišem nivou i kako je lepo da i mi možemo na binama ovog sveta da budemo među najboljima. Solisti, ali i ostali članovi hora podareni su anđeoskim glasovima i žao mi je što više ljudi nije došlo da ih sluša - kaže Božunović.
Dejan Ristić je istakao da je bilo neverovatno.
- Za nas iz dijaspore ovo je poseban događaj kad dođe takav profesionalni hor i pevaju duhovne pesme. To je lekcija kako se može postići sve, a za nas u dijaspori to nam je uzor - kaže Ristić.
Jovana Popržen je istakla da joj nedostaju ovakvi koncerti, jer nema često priliku da prisustvuje ovakvim događajima, dok je Slavica Lazarević rekla da oni koji nisu došli na koncert su mnogo propustili. Zdravko Živković ističe da je hor pokazao da imamo kvalitet i bogatu duhovnu muziku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online