Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.12.2017.
22:11
M. J. A

I odrasli vole bajke

Nedavno je u crkvi St. Jakob u Cirihu održan koncert za decu i odrasle Simfonijskog orkestra, kome su prisustvovali gotovo svi profesori Dopunske nastave na srpskom jeziku iz skoro svih kantona, više od 800 učenika, roditelji i sveštenici Srpske pravoslavne opštine Cirih.

Vesti
Ovacije publike: Olivera Sekulić i Ivan Bosiljčić

Zbog velikog interesovanja gledalaca, organizovana su dva koncerta i sve ulaznice su bile rasprodate.

Na programu je bilo delo ruskog kompozitora Sergeja Prokofjeva, simfonijska bajka "Peća i vuk".

Bajku je na srpskom jeziku govorio dramski umetnik Ivan Bosiljčić. Pored ovog dela, orkestar je izveo i muziku iz filma "Pirati s Kariba".

Dirigentska palica Olivere Sekulić, sjajan orkestar i vrhunski umetnik Ivan Bosiljčić doprineli su da se muzikom i rečju dočaraju razne situacije u kojima se nalazio glavni junak Peća, opišu životinje i predosete napeti trenuci.

Decu je posebno oduševila muzička tema iz filma "Pirati s Kariba", a sve prisutne kada je na kraju Ivan Bosiljčić recitovao "Zdravicu" i otpevao pesmu "Pukni, zoro".

Vrhunskom interpretacijom podigao je publiku na noge i izazvavši pregršt emocija u publici.

- Ovo je bilo nešto izuzetno što do sada nikada nije viđeno u Cirihu, a svih 116 mojih učenika i većina roditelja su prisustvovali ovom veličanstvenom koncertu. Dirigentkinja Olivera Sekulić i sjajan simfonijski orkestar pružili su nam duhovno obogaćenje i proširili muzičke vidike. Ivan Bosiljčić koji je i ovog puta pokazao svoj raskošni talenat u svim domenima, oduševio je sve prisutne, a mnoge i rasplakao maestralnim i emotivnim izvođenjem pesme "Pukni, zoro" - rekao je dr Miško Jovanović, profesor Dopunske nastave na srpskom jeziku u Cirihu.

Ozarena lica publike, rasplamsane emocije, duhovno obogaćenje vrhunskom umetnošću svedoče da je ovo bio jedan sjajan koncert koji će se dugo pamtiti.

U publici je bilo i mnogo Švajcaraca i pripadnika drugih naroda, a pokrovitelj koncerta bila je Srpska pravoslavna opština u Cirihu.

Prvi put na srpskom

"Peća i vuk" je dečja priča (muziku i tekst je napisao Prokofjev), koju priča narator uz pratnju orkestra. Centralno dečje pozorište iz Moskve naručilo je 1936. godine od Prokofjeva da napiše simfoniju za decu. Namera je bila da se kultiviše muzički ukus dece. Zainteresovan ponudom Prokofjev je delo napisao za samo četiri dana.
Ova simfonijska bajka je doživela veliki broj ekranizacija i izvođenja, a u Švajcarskoj se prvi put izvodi na srpskom jeziku.



 

 

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online