Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.11.2017.
21:22
S. Sudar - Vesti A

Premijera programa "Moj otac Vuk Karadžić": Minina ispovest

Povodom 230. godišnjice obeležavanja rođenja Vuka Stefanovića Karadžića, u Muzeju Vuka i Dositeja Narodnog muzeja u Beogradu, u nedelju 26. novembra, premijerno je izvedena monodrama "Moj otac, Vuk Karadžić".

Narodni muzej
Maestralna gluma: Ljiljana Jakšić kao Mina Karadžić

Priča i o nemaštini

U autentičnom ambijentu ovog zdanja koji je jedno vreme bio sedište nekadašnje Velike škole, prve srpske prosvetne ustanove namenjene višem obrazovanju koju je osnovao Dositej Obradović, a Vuk Stefanović Karadžić bio đak prve generacije, posetioci će svake druge nedelje u naredna tri meseca moći uživo da čuju sentimentalnu životnu ispovest Vukove kćeri Vilhelmine Mine Karadžić.

Od Beča do Sankt Peterburga

Ovaj muzejski multimedijalni program u trajanju od 40 minuta izvodiće se na svake druge nedelje i ujedno će obogatiti i kulturno-turističku ponudu srpske prestonice. Tačnije, "Moj otac Vuk Karadžić" postao je sastavni deo promocije Beograda u kampanji GO BELGRADE za 2018. godinu i to u sledećim destinacijama: Beču, Sankt Peterburgu, Ljubljani, Zagrebu, Sarajevu i Banjaluci.

To je priča o zanimljivostima iz privatnog života, porodičnim teškoćama i nemaštini u kojima je njen otac stvarao i o najznačajnijim događajima i ličnostima koje su ga okruživale.

Minu Karadžić oživela je glumica Ljiljana Jakšić. Monodramu upotpunjuje prikazivanje dokumentarnog materijala, porodičnih fotografija i taktovima starogradskih muzičkih numera.

Dočarano je vreme o kome Mina pripoveda, a savremeni audio-vizelni efekti oživljavaju prostor starog zdanja.

- Pored osnovne izložbene delatnosti, stručnih vođenja, predavanja i edukativnih radionica za decu i odrasle, ovakav multimedijalni program obogatiće našu ponudu i biće ujedno uvertira za narednu godinu kada ćemo obeležiti 200 godina od Vukovog prvog izdanja "Srpskog rječnika" - kaže Elijana Gavrilović, kustos Muzeja Vuka i Dositeja, koji realizuje ovaj projekat u saradnji sa Udruženjem KulTurNet zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

A ako se po jutru dan poznaje, govore i utisci sa premijere, gde su se smenjivale suze i aplauzi. Publika je bila oduševljena idejom, ambijentom, odličnim tekstom, kostimom, a posebno glumicom Ljiljanom Jakšić, koja je na izuzetno emotivan način pripovedala biografsku priču o životu porodice Vuka Stefanovića Karadžića.

Posetioci, oni srećnici koji su mogli da prisustvuju, jer je broj ograničen na njih 30 zbog intimnog muzejskog prostora koji još više doprinosi atmosferi bliskosti, gutali su svaku reč i jednoglasni su da su sa ovog događaja otišli emotivno ispunjeni kao i da su mnogo toga novoga saznali i naučili.

Narodni muzej

Soko ženski

A kako i ne bi kada je Ljiljana Jakšić maestralno ušla u lik Mine Karadžić, za koju je 1863. godine, prijatelj njenog oca, pop Vuk Popović iz Kotora, zapisao:

"... Za gospoju Minu ovdje pripovijedaju koji su je gledali i čuli govoriti da je soko ženski, da je ban od bana, da je lijepe naravi, da je sva naša, milostiva i ljuborodna, bez nikakva ponosa ni u zboru ni u odjelu, puna radosti i milog razgovora i kao junak ne mareći ni za kišu ni za vjetar da je po gradu išla i na više penjala se uz krše da obiđe i podari sirote Crnogorke što su prave mučenice i za živa muža udovice. Baš joj hvala kao slavnoj Srpkinji i gospođi te ni je taki dični spomen ostavila među gnjilim Kotorkama, koje su je s prozora gledale i čudile se koja je ono što s popom Kostom po onako rđavom vremenu trči po gradu, i pošto su obaznale da je naša, i moga najvećega prijatelja kćer, prekorili su ga mnogi domaćini što je nije i kod njih poveo..."

Narodni muzej
Publika je gutala svaku reč

Ljiljana Jakšić, simbol Beograda

Mina Karadžić se borila sa mnogim tragedijama u životu, a najveća od svih nesereća je smrt sina jedinca, devetnaestogodišnjeg Janka.
- Bila je velika i izuzetna žena, intelektualac, slikar, pisac, pesnik, prevodilac. Čast mi je što sam dobila priliku da budem Mina, čijim sam likom i delom potpuno očarana - sa velikim poštovanjem i emocijama nakon premijere rekla je za "Vesti" glumica Ljiljana Jakšić, koja je sve opčinila svojim prelepim sugestivnim glasom i osećajnim pripovedanjem.
Iako je šira publika prepoznaje po ulozi Salvete u seriji Kursadžije, sa ovom ulogom ne samo što će je pamtiti kao Minu, nego se Ljiljana upisala u istoriju Beograda. Nakon dugogodišnjeg angažmana u Skadarliji gde dočekuje goste da im pripoveda o istoriji ove kultne prestoničke ulice, sada je njen raskošni talenat ponovo u službi Beograda.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online