Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.11.2017.
08:10
S. Đurić - Vesti A

"Vesti" na snimanju serije "Koreni": Priča o srpskoj sudbini

Antologijski roman "Koreni", Dobrice Ćosića konačno dobija ekranizaciju u režiji Ivana Živkovića, a po scenariju Đorđa Milosavljevića. Ekipa "Vesti" prisustvovala je setu u mestu Gornji Račnik, kod Jagodine. Ovo, ali i okolna sela poput Bagrdana su mesta na kojima je smeštena priča o porodici Katić.

V. Sekulić
Umirila bebu: Anica Dobra i Sloboda Mićalović

A na setu Žarko Laušević u ulozi Aćima, nije bio raspoložen za razgovor sa novinarima, Anica Dobra i Sloboda Mićalović, koja je u naručju držala bebu, koja je plakala. Boba ju je strpljivo ljuljuškala dok se nije umirila, pa je scena mogla da bude snimljena. Glumci su dobili kratku pauzu za ručak, dok su novinari imali priliku da zavire u kuće iz 19. veka, da uživaju u bajkovitim predelima i prelepoj prirodi.

V. Sekulić
Izazovna uloga: Igor Đorđević

Čitav ambijent je odisao patinom što je neophodno kako bi se dočaralo vreme u kome je smeštena radnja. "Koreni" su priča o bogatoj seoskoj porodici Katić, ocu Aćimu i njegovim sinovima Vukašinu i Đorđu, čiju ženu Simku igra Sloboda Mićalović.

- Zahvalno je za svakog glumca kad dobije priliku da dočara lik iz literature, a "Koreni" svakako spadaju u najveća dela naše književnosti. Lik Simke je kompleksan i slojevit, i čini mi se da mi je došla u pravom trenutku moje glumačke zrelosti. To je žena koja je svedok gašenja jedne porodične loze. Ona na svoj način pokušava, kao što Dobrica Ćosić, kaže da spreči da se ognjište ne ugasi. To je jedna divna priča i hvala RTS-u na upornosti. Ovo su skupi projekti koji ne mogu da se rade tek tako. Hvala što u današnjem vremenu kada se gubi bilo kakav osećaj za lepo, moral, etiku i sve što život podrazumeva na jedan kvalitetan način, RTS se bori da opstanemo kao nacija, jer bez kulture, bez obrazovanja nema nam mrdanja - kaže Sloboda Mićalović i dodaje:

V. Sekulić
Dogovor ekipe: Detalj sa seta

- Ekipa je sjajna. Prvi put radim sa rediteljem Ivanom Živkovićem, sa Anicom i Lauševićem, koji su fantastični. Sa velikim glumcima i velikim ljudima lako je raditi, teško je s onim drugima. Nenad Jezdić i ja smo već tandem, snimili smo jednu scenu koja će moći da uđe u antologiju. Tekst je divan, iako je teška priča, pa smo imali i probe što je retkost u našoj produkciji.

V. Sekulić
Kao nekad: Ognjište u staroj kući

Autentični objekti

Ćosićevo imaginarno selo Prerovo, u kome je smeštena radnja romana "Koreni", za potrebe snimanja izmešteno je u nestvarni ambijent Gornjeg Račnika. Ovo selo i okolina Jagodine nisu odabrani slučajno, jer su u selu sačuvani autentični objekti s početka prošlog veka.

V. Sekulić
Tražen: Nenad Jezdić

Najupečatljivija je kuća predaka Dragana Gligorijevića iz 19. veka koju je on obnovio, a koja svojim jedinstvenim enterijerom daje poseban pečat.

- Ono što će ostati kada završimo ovu seriju, a to je, čini mi se, nešto što će neke generacije kada nas više ne bude opet gledati, to su "Koreni" - rekao je Goran Šušljik, glumac i producent serijala.

Glavne uloge tumače Žarko Laušević, Igor Đorđević, Sloboda Mićalović, Nenad Jezdić, Dara Džokić, Goran Šušljik...

"Koreni" su objavljeni 1954. godine, i sa ovim romanom Ćosić započeo svojevrsni serijal koji prati dešavanja u životima potomaka porodice Katić, kroz romane "Deobe", "Vreme smrti", "Vreme zla", "Vreme vlasti".

Premijera sledeće godine

Serija će imati deset epizoda, premijera je planirana za iduću godinu, a gledaoci će upoznati kompleksne likove i teške životne priče u periodu s kraja 19. i početkom 20. veka. Seriju radi ista ekipa kao i "Čizmaše", tako da RTS nastavlja tradiciju ekranizacije vrhunskih dela srpske književnosti.
- "Koreni" su i danas moderna priča. Postoji pritisak i zebnja da li ćemo uspeti da je prikažemo na pravi način. Problem nastavka loze uvek je aktuelan - kaže reditelj Ivan Živković.





 


Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Loadrelatednews.php on line 107

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online