Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 28.10.2017.
04:00
R. Lukić - Vesti A

"Vesti" u Nemačkoj: Slike imaju dušu i leče

Samostalnu izložbu novosadskog akademskog slikara Čedomir-Kristijana Sekulića u Gradskoj galeriji u Hildenu, nedavno je, pred oko 70 zvanica i gostiju, otvorila gradonačelnica Birgit Alkenings.

R. Lukić
Srdačan prijem: Gradonačelnica Birgit Alkenings sa umetnikom Čedomirom Kristijanom Sekulićem

- Našem gradu večeras predstavljamo umetnika čije teme podsećaju na antičko doba, na "kolevku civilizacije", čiji su motivi okrenuti Mediteranu i ravnicama Vojvodine u Srbiji - rekla je između ostalog gradonačelnica, ističući važnost saradnje kultura različitih zemalja.

O umetniku i njegovim delima govorila je Sibile Garels, istoričarka umetnosti iz Hildena. Ona je izrazila divljenje širokim spektrom njegove umetnosti koja seže od antike do moderne tehnologije i "lepog, a istovremeno strašnog" digitalnog "Anđela".

Stvarao u dijaspori

Čedomir-Kristijan Sekulić rođen je 1969. u Novom Sadu. Posle srednje škole za grafički dizajn studirao je teologiju na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu. Devedesetih godina živeo je i stvarao u Pragu i Beču, a od 1992. do 1994. u Budimpešti bio je instruktor lepe umetnosti i predavač u američkoj školi Parksajd. Posle toga, pet godina živeo je u Getingenu i Soloturnu u Švajcarskoj.

Mnogi naši posetioci oduševljeni, dugo su razgledali dela ovog umetnika, a Hamida Buher kaže da Sekulićeve slike imaju neobičnu dubinu i da bi mogla satima da ih gleda. Dragica Marković imala je osećaj da je gledanje Kristijanovih slika leči. Savo Pejović, predsednik KUD-a "Sveti Sava" iz Leverkuzena, najduže se zadržao kod "Zlatnog konja" i motiva iz prirode.

- Konj na slici je simbol ponosa, a vojvođanska ravnica sinonim lepote - primetio je Savo.
Ljiljana Petrina nije izdržala da ne kupi sliku "Potopljeni čamac" koji je neodoljivo podseća na njenu Crnu Goru, a Selma Muratović iz Bijelog Polja rekla je da bi najradije kupila sve slike, kad bi joj to njen studentski džep dozvoljavao.

Izložbu su u okviru projekta Kulture zemalja organizovali Referat za kulturu grada Hildena i jugoslovensko-nemački KUD Hilden.

Adresa galerije

Izložba u galeriji Gradske kuće u Mittelstr. 40 ostaje otvorena do 4. novembra, a može da se pogleda od utorka do petka od 16 do 18 i subotom od 11 do 15 časova. Info telefon je: 01749536345.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online