Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.05.2017.
18:01
S. Đurić - Vesti A

Legende na poštanskim markama

Na sceni Ateljea 212 predstavljeno je osam novih poštanskih markica s likovima legendarnih srpskih i jugoslovenskih glumaca koje je objavila Pošta Srbije. Na markicama su: Bora Todorović, Dragan Nikolić, Bekim Fehmiu, Nikola Simić, Vlastimir - Đuza Stojiljković, Ružica Sokić, Marija Crnobori i Olivera Marković.

A. Čukić
Gorica Popović

- Gaga je bio omiljen glumac, legenda naše umetnosti, šmeker. Kad pomislim na njega, imam dvostruka osećanja - ljudsku ozarenost, jer je bio voljen i duhovit čovek koji nije mistifikovao svoju popularnost, a osećam tugu jer ga nema u Taliji, na Krstu, na Adi. Lepo izgleda na markici, ali meni se uvek čini da je on živ - rekao je Feđa Stojanović.

U znak sećanja na Boru Todorovića, Milan - Caci Mihailović je čitao delove iz autobiografije njegove sestre Mire Stupice "Šaka soli". Glumica Renata Ulmanski podsetila je prisutne na Vlastimira - Đuzu Stojiljkovića. Ona je istakla da je Đuza bio šarmer, društven i duhovit, dok je Vlastimir bio melanholik i samotnjak.

- Kad je umro Đuza ja ne znam, a Vlastimir je umro je 17. juna 2015. godine. Poslednju scenu koju je odigrao u filmu "Bez stepenika" bila je sa mnom. Jednom mi je rekao da voli da glumi sa mnom jer može može da me gleda s visine. Ja sam to shvatila kao kompliment - rekla je Renata.
Ljiljana Dragutinović govorila je o Bekimu Fehmiu i istakla da je on bio jedan od simbola filma nagrađivan u zemlji i inostranstvu, ali da ga slava nikada nije ponela.

- Bekima sam osećala i volela kao brata. Njegova porodica ličila je na moju, njegova majka bila je moja majka. Među nama je bilo bratske bliskosti i poštovanja. Bekima volim i poštujem zbog velikog dara, srca i viteštva - rekla je Ljiljana.

Građani ažurniji od države

U želji da se sačuvaju uspomene na glumce više su angažovani građani, nego država. Tako je Udruženje građana "Danilo - Bata Stojković" pokrenulo inicijativu da se sagradi pešački most u Vrnjačkoj Banji koji bi poneo ime Dragana - Gage Nikolića.
- Most će biti sagrađen sredstvima privrednika i građana, a opština je voljna da ovakvom zahtevu izađe u susret - rekao je Nikola Džamić u ime udruženja.
Otvaranje mosta zakazano je za 10. avgust u vreme otvaranja Batinih dana. Uspomene na glumce u Vrnjačkoj Banji brižno se čuvaju i u parku kod Švajcarije gde se za vreme Batinih dana sadi drveće koje nosi imena pokojnih umetnika. Tako se u ovom parku već nalaze stabla sa imenima Dragana Nikolića, Bate Živojinovića, Milorada Mandića Mande, Marinka Madžgalja i Petra Kralja.

Na život Olivere Marković osvrnula se Gorica Popović koja je pročitala ono što je njen sin i reditelj Goran Marković kazao o njoj - da je bila slavna, voljena i poštovana, ali ne i srećna.
- Pretpostavljam da je to usud svakog glumca - reči su kojima je Gorica Popović završila kazivanje spisa Gorana Markovića.

Za mlade generacije

Direktorka Pošte Srbije Mira Petrović rekla je da poštanske marke s likovima glumaca pružaju mogućnost mladima da se upoznaju sa značajnim ljudima srpskog glumišta.

- Ja sam mnogo dana provela u Ateljeu čija sam ispisnica. Zahvalna sam na prilici da učestvujem u ovoj akciji - rekla je Mira Petrović.
Pošta Srbije već je u nekoliko serija objavljivala markice sa likovima srpskih glumaca. Tako su se oni našli u serijama markica Poznati srpski glumci, Velikani srpskog glumišta, Znameniti srpski reditelji, a povodom 50. godina Bitefa objavljene su marke s likovima Mire Trailović i Jovana Ćirilova.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online