Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 03.02.2017.
18:01
D. N. Petrović - Vesti A

Svi se grabe za Nemanjiće

Još nije pala ni prva klapa serije o Nemanjićima, a već se podigla velika prašina u medijima. Seriju o najpoznatijoj srpskoj dinastiji prvo je želeo da snimi Dragan Bjelogrlić i to po uzoru na "Igru prestola", ali je odustao. Nakon toga u realizaciju ovog grandioznog projekta (povodom 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog) se upustio RTS.

A. Čukić
U pripremi dve serije o Nemanjićima

Scenario je napisao Gordan Mihić, na 500 strana, u planu je snimanje 59 epizoda koje će obuhvatiti 200 godina vladavine Nemanjića, a reditelj je Marko Marinković.

U okolini Trstenika gradi se srednjovekovni grad, ali ne kao kulise već od drveta i kamena koji će ostati kao turistička atrakcija u selu Popine. Mediji već spekulišu i sa glumačkom podelom, iako su kastinzi još u toku. Kako se piše, Vojin Ćetković bi trebalo da dočara Stefana Prvovenčanog, Nebojša Glogovac je Vukan, dok će Svetog Savu igrati Dragan Mićanović.

I taman kad se priča o Nemanjićima zahuktala, u "igru" je uleteo i RTV Pink. Sad i u ružičastoj televiziji najavljuju seriju o Nemanjićima i uopšte im ne smeta što se istom temom bavi i RTS. Glavni adut Pink televizije su glumci, pa kako se spekuliše, u jednoj od uloga trebalo bi da se pojavi i čuveni oskarovac Robert de Niro, kome je namenjena uloga izaslanika iz Vatikana koji donosi nemanjićku krunu. Glumačka podela u Pinku je nešto drugačija, pa oni tvrde da će Stefana Nemanju igrati Žarko Laušević, braću Vukana i Stefana glumačka braća Sergej i Branislav Trifunović.

N. Đurović
Stefan Nemanja: Žarko Laušević

Pojedini glumci navodno čak pregovaraju paralelno sa obe TV kuće, što nije neobično i zavisi od ponuđenog honorara. Šta će od svega biti nikome nije jasno, posebno što i jedna i druga kuća imaju problem da obezbede potreban novac za snimanje i realizaciju ove serije.

Prema nekim procenama za 59 epizoda, koje bi se snimale u nekoliko sezona između tri i pet godina, potrebno je oko pet miliona evra. Mnogi tipuju da će RTS kao Javni servis i državna kuća imati više šanse da realizuje ovaj projekat od ružičaste televizije koja već godinama kuburi sa parama. Jedino ostaje nejasno zašto decenijama niko nije mario za Nemanjiće, a sad bi odjednom svi da snimaju seriju o njima.

Najzahtevnija uloga u seriji dodeljena je Draganu Mićanoviću koji igra Rastka Nemanjića, odnosno Svetog Savu. Rastko je rođen oko 1175. godine u Rasu, kao treći, najmlađi sin Ane i velikog župana Stefana Nemanje. Njegovo rođenje, kažu stare knjige, dočekano je kao dar od Boga, jer su njegovi roditelji bili već u poodmaklim godinama. Detinjstvo je proveo na očevom dvoru gde je učio diplomatiju, pravo, državne i vojničke poslove.

M. Karović
Ja sam Vukan: Nebojša Glogovac

Međutim, razum je govorio jedno, a srce mladog kneza nešto drugo i on odlazi na Svetu goru, tada centar pravoslavne misli njegovog doba, gde se zamonašio u ruskom manastiru. Odluka je bila lična, doneta iz srca i duše. Letopisi beleže da se nakon ove vesti na dvoru Stefana Nemanje nosila crnina u znak žalosti za izgubljenim sinom. Vremenom je očevo srce shvatilo odluku sina, pa se i sam pridružio Savi i postao monah Simeon.

Sava je postao svetionik srpske duhovnosti koji sija i danas, i sijaće sve dok je Srba pod kapom nebeskom.

Tvrđava kulise za Hilandar

Prva klapa serije RTS-a "Krunisanje Stefana Prvovenčanog - "Prva Nemanjićka kraljevina" trebalo bi da padne krajem marta. Planirano je da se serija snima u mnogim sakralnim objektima kao što su Studenica i crkva Svetog Petra i Pavla u Novom Pazaru, dok će Smederevska tvrđava predstavljati kulise za Hilandar. Radiće se i u Hercegovini, ali i u dolini Zete i u pojedinim mestima u Crnoj Gori.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online