Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.05.2016.
08:31
S. Đurić - Vesti A

Bata Živojinović od Kosmaja do zvezda (2): Škola života na Crvenom krstu

Bata je, kako je pričao, mnogo lutao i visio tako neko vreme sa svojim drugarima sa Crvenog krsta, Krstašima, ispred bioskopa "20. oktobar" u Balkanskoj ulici, gde su kroz jedan prozor primetili neke mlade ljude kako nešto probaju, glume. Posle rata, kao mali u tom bioskopu gledao je mnogo filmova o Tarzanu i kaubojima, ali nije ni sanjao da bi mogao da bude glumac.

A. Čukić
Velimir Bata Živojinović

- Priča se da sam izbacivan iz više škola, a ustvari ja sam sam odlazio. A filmovi su bili glavna zabava, zauzmemo čitav red u bioskopu i onda navijamo, a bilo je i lepih "šibanja" po kraju. Odrastao sam na Crvenom krstu kada se živelo u uverenju da ko nema ćubu, uske pantalone i ne ume da pleše rumbu i sambu, znači da nije dasa, nije mangup, pa dobija korpe po igrankama - pričao je Bata u ispovesti za "Vesti".

Filmski glumac

Živojinović je uvek za sebe govorio da je filmski glumac.
- Pravo rečeno, našao sam se među generacijom sjajnih glumaca koji su već svi pre mene radili po nekoliko godina i već stekli ime, i shvatio da nemam nikakvih šansi da postanem "prvak" u pozorištu. To mi je pomoglo da se odlučim, da pređem na film koji je tada tek bio u nastajanju.

U to vreme pričalo se da sa Crvenog krsta dolaze bande, a Bata je bio predvodnik, guru. Izmišljao je neka nova pravila, a jedno od njih je i da nije važno dobiti batine, već potući se. Sticajem okolnosti, dobio je šansu da i bude glumac kada je otišao da upiše srednju glumačku školu u Nišu.

Naime, Soja Jovanović mu je predložila da upiše glumačku školu i lako je to prihvatio kao normalnu stvar. Bio je u srednjim glumačkim školama u Nišu, Novom Sadu i Titogradu. Posle je upisao i Pozorišnu akademiju i iz trećeg puta diplomirao sa čistom desetkom. Karijeru je počeo 1955. godine u BDP-u, gde je proveo desetak godina.

- Počeo sam kao "Lesi" u tada kultnoj predstavi "Mačka na usijanom limenom krovu". Bila je to uloga crnca, a ja sam imalinom imao ofarban samo jedan deo lica, jer sam postrance, i to samo jednom, prolazio pozornicom.

Glavna uloga došla je već sledeće sezone, u Sojinoj adaptaciji "Korena" Dobrice Ćosića, pod naslovom "Naslednik". Sve do 1960. godine, njegovo ime nije silazilo sa plakata, sada već Savremenog pozorišta, u istorijskim predstavama "Majka Hrabrost", "Pogled s mosta", "Nikoletina Bursać", "Izlet u nebo", "Konak", "Plači, voljena zemljo"... Igrao je i po tri stotine predstava u sezoni. Počeli su pomalo i da računaju na Batu iako nije imao dobre kritike.

- Učio bih tekst do pred samu predstavu i pojavio bih se na pozornici i normalno odigram veoma loše. Igrao sam starca koji je imao ogromne brkove i na nesreću ili sreću jedan brk se odlepi i publika se neko vreme zabavljala time kako sam lepio i pokušao da ga zadržim ispod nosa. Na kraju sam ga skinuo i stavio u džep i za to dobio aplauz, jedini aplauz koji sam ikad dobio u pozorištu.

Tada su bila u modi probna snimanja i puno vremena je provodio u Avala filmu čekajući svoju šansu. Kad se snimala "Pesma sa Kumbare", na probno snimanje došli su i mnogi glumci sa Akademije. Stajali su u redu, kako je pričao Bata, kao za hleb za vreme okupacije, a Radoš Novaković zavalio se u fotelji, stavio noge na stol, a ispred njega bokal crne kafe. Pustio ga je da stoji pet minuta, a da mu se nije ni obratio. Pitao je Batu da li zna da peva.

- Počeo sam nešto da muljam, a Radoš poviče: "Jače!". Ja se derem kao konj, a on: "Još jače!" U jednom trenutku utrča asistent Randić: "Pobogu, koga to kolju?!" A Radoš izusti za mene sudbonosnu rečenicu: "Zapiši ga i daj još litar kafe!"

Ulogu je na kraju dobio Severin Bijelić, a Bata je morao da se zadovolji malom epizodom, u jedva nekoliko kadrova. Posle premijere tog filma, nastala je anegdota: "Bato, neviđen si u ovom filmu". Ali ja sam tako došao na film.
 

SUTRA - Bata Živojinović od Kosmaja do zvezda (3): Pokorio Kinu



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online